懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔知咁開呢個TOPIC會唔會太早呢.
我的預產期係五月一日, 一個月的新開始, 想同其他同月的預產媽咪交流吓資料及心得.

複式洋房

我未confirm, 只係用驗孕棒試咗話有, 上網check預產期係5月2日, 我宜家要做d咩?
1. book婦科醫生 or 睇普遍科先?
2. 我想去廣華生, 係咪要盡快去登記呀? 星期六有冇得去登記?
sorry, 咁多問題, 最衰之前冇做定research.

大宅

恭喜你呀, 又一個五月MAMI,

其實你要去睇個婦科E生, 叫佢CONFIRM, 然後比封信你去排政府, 要帶你同C6身份証. 仲有E生封CONFIRM信. 好似係要親自去架, 你打去問問啦: 23322311.

我己經通過我個婦產科E生BOOK咗E院啦. 你係自然生定開刀呀? 最緊要快D揾個E生CONFIRM, 之後快D BOOK PWH OSCAR 因為佢地好FULL呀.

原文章由 sally301 於 08-8-31 19:04 發表
我未confirm, 只係用驗孕棒試咗話有, 上網check預產期係5月2日, 我宜家要做d咩?
1. book婦科醫生 or 睇普遍科先?
2. 我想去廣華生, 係咪要盡快去登記呀? 星期六有冇得去登記?
sorry, 咁多問題, 最衰之前冇做定rese ...

複式洋房

我都要恭喜你呀! (我心急問問題, 竟然忘了恭喜你!)

嘩! 你都好快手喎, 已經book咗醫院! 點解你咁快知自己有bb, 我都係m來遲了7日先自己check. 我其實是很怕痛的, 但我都打算自然生!
PWH OSCAR 係咪指"威院"呀? sorry, 我真係咩都唔知, 我係邊度可以search多d孕婦資訊? 我唔想成日煩住人呀! anyway, keep in touch!!

原文章由 Flyfive 於 08-8-31 19:11 發表
恭喜你呀, 又一個五月MAMI,

其實你要去睇個婦科E生, 叫佢CONFIRM, 然後比封信你去排政府, 要帶你同C6身份証. 仲有E生封CONFIRM信. 好似係要親自去架, 你打去問問啦: 23322311.

我己經通過我個婦產科E生BOOK咗E院啦 ...

大宅

係呀, 我其實係Day25都己經check到一直有線, 我都係星期一25號先confirmed. 我都係前兩日先至book咗醫院. 因為我一直睇開個e生, 我都係揾佢接生, 所以book都好快.

pwh係威院呀, 佢地d oscar好full, book咗先啦.

得閒有時間嚟傾吓, 分享吓啦.

原文章由 sally301 於 08-8-31 19:39 發表
我都要恭喜你呀! (我心急問問題, 竟然忘了恭喜你!)

嘩! 你都好快手喎, 已經book咗醫院! 點解你咁快知自己有bb, 我都係m來遲了7日先自己check. 我其實是很怕痛的, 但我都打算自然生!
PWH OSCAR 係咪指"威院"呀? sor ...

複式洋房

我都未confirm, 只係用萬0驗孕棒.有條淺色的線, 上網check預產期係5月4日,你地幾時睇心跳啊?我好心急呀.最快要9m12d先睇到.因為依家去可能咩都睇唔到.我唔想等多一次同花多次$$,哈哈!因為我巳經係第三任媽媽啦...祝大家陀得愉快.

禁止發言

大宅

我未知有冇機會上黎d度同大家一齊做5月媽媽, 8月份做ivf, 星期五5/9先抽血check, 希望有機啦!
Flyfive,
我响想生BB見過你d topic, 唔知你係做iui, ivf 定係自然bingo呢?

大宅

Ashleigh-ashton

我係做iui, 一take bingo的. 而家係5wk3days. 你係係边度做ivf?

我係揾陳志慧e生, 都冇諗到咁快, 因為7月24號先至揾到, 8月25己經bingo咗. 我自己都覺得好突然, 不過好開心.

喬媽媽
你好利害, 己經係第三次懷孕. 其實心跳係week6-7咗右都應該照到, 我除咗第一次confirmed見過e生之後, 都會在wk7見見佢, 照照bb心跳, 反正而家咩都睇唔到, 又唔想照咁多u/s, 所以都係等等先囉.

hoohooha
如果你八月四日先至來m, 咁你而家應該係差不多4 week, 因為係計你最後一次m嚟, 開始數.

我都係有friend食排卵藥bingo咗, 而家個bb都唔知幾健康, 所以唔駛驚.

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-9-1 06:53 發表
我未知有冇機會上黎d度同大家一齊做5月媽媽, 8月份做ivf, 星期五5/9先抽血check, 希望有機啦!
Flyfive,
我响想生BB見過你d topic, 唔知你係做iui, ivf 定係自然bingo呢? ...

洋房

我都黎報到
我都係自己用棒棒check到bingo, 自己計過預產期係5/5, 不過就要到下星期先去睇醫生, 今次係第二胎喇!
各位開始有害喜現象未呀, 我由4wk知道bingo開始就日日都好攰, 但又晚晚都發夢有時仲瞓唔返, 呢兩日朝早仲開始有反胃ge感覺, 好彩唔算嚴重!

希望各位準媽媽整個孕期都平平安安, 開開心心!

大宅

嘩, 好開心呀, 又多一個五月媽咪呀!!

我其實而家5wk幾都未有害喜, 不過聽人講有害喜係好事, 表示bb健康呀, 我係week4開始好攰, 而家瞓好多覺, 而家都叫又食得又瞓得, 我自己諗, 有得食就食, 有得瞓就瞓, 唔係到時嘔個陣, 食吔都冇用.

咁你陀第一個個陣有沒有害喜呀???

原文章由 bean.bean 於 08-9-1 10:27 發表
我都黎報到
我都係自己用棒棒check到bingo, 自己計過預產期係5/5, 不過就要到下星期先去睇醫生, 今次係第二胎喇!
各位開始有害喜現象未呀, 我由4wk知道bingo開始就日日都好攰, 但又晚晚都發夢有時仲瞓唔返, ...

洋房

講真, 我寧願自己辛苦少少都想有d明顯ge害喜, 感覺好似實在d!
我上一胎都係淨係覺得攰同眼瞓, 都算食得又瞓得, 係有時食左某d唔arm食ge野會反胃作嘔!
我而家都係咁諗架, 有咩食得落就盡量食, 又係驚遲d食唔到......

原文章由 Flyfive 於 08-9-1 10:36 發表
嘩, 好開心呀, 又多一個五月媽咪呀!!

我其實而家5wk幾都未有害喜, 不過聽人講有害喜係好事, 表示bb健康呀, 我係week4開始好攰, 而家瞓好多覺, 而家都叫又食得又瞓得, 我自己諗, 有得食就食, 有得瞓就瞓, 唔係到時嘔 ...

複式洋房

我第一個冇.第二個一開始就瘦8b.之後都食唔到.好攰.嘔到生.今次好攰.腰骨好硬.好肚痛.乖日要訓.乘日好像m痛咁.:-(

洋房

喬_媽_媽,

我都好擔心今次會辛苦過第一次好多.......
係呢, 你第一同第二個係仔定女呀? 而家幾大呀?

原文章由 喬_媽_媽 於 08-9-1 10:46 發表
我第一個冇.第二個一開始就瘦8b.之後都食唔到.好攰.嘔到生.今次好攰.腰骨好硬.好肚痛.乖日要訓.乘日好像m痛咁.:-(

[ 本文章最後由 bean.bean 於 08-9-1 10:51 編輯 ]

大宅

其實我都識好多朋友都係咁呀, 第一胎冇問題, 冇嘔, 第二胎嘔到cc吓, 仲廋咗好多呀. 真係好矛盾, 一來好怕嘔, 二來又好想自己嘔......

複式洋房

原文章由 bean.bean 於 08-9-1 10:49 發表
喬_媽_媽,

我都好擔心今次會辛苦過第一次好多.......
係呢, 你第一同第二個係仔定女呀? 而家幾大呀?

大女9y..細佬唔好彩胎盤前置38w2d走了,sorry

洋房

haha~真係講晒我ge心聲呀, 自己又怕嘔但又好想自己嘔..

原文章由 Flyfive 於 08-9-1 11:02 發表
其實我都識好多朋友都係咁呀, 第一胎冇問題, 冇嘔, 第二胎嘔到cc吓, 仲廋咗好多呀. 真係好矛盾, 一來好怕嘔, 二來又好想自己嘔......

大宅

唔好傷心, 心情唔好會影响bb架. 而家咪又有咗囉, 祝你生一個肥肥白白的小可愛.

原文章由 喬_媽_媽 於 08-9-1 11:07 發表

洋房

唔好意思, 提起你ge傷心事 ~
放心, 你今次一定順順利利ge~

原文章由 喬_媽_媽 於 08-9-1 11:07 發表

大宅

bean. bean

有d人話五week都會嘔, 我而家都過咗5week, 我成日係度等, 幾時先嘔呢???

原文章由 bean.bean 於 08-9-1 11:10 發表
haha~真係講晒我ge心聲呀, 自己又怕嘔但又好想自己嘔..

首頁

尾頁

跳至