婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同我奶奶同住六年,佢的優點真係數唔晒

慳家篇
1) 所有發毛發臭發霉都照吃
2) 清潔精和沖涼和洗頭溝水
3) 62買雞旦貴了几元,閙足佢一個月
4) 我仔車厘子跌落地,滴兩滴水都洗著
5) 我買半粒南瓜俾亞仔煮粥,我奶奶可以煮一個月都未煮完,發毛發臭發霉照煮,同佢講唔好,佢反怪我作乜買咁多。
6) 我仔介片期間....睡覺時先著尿片,早上睡覺條片濕,我奶奶唔會掉,夜晚照著。佢話:條片只係中間濕,前後都未濕,駛乜換。(註:當時仲係夏天)
7) 我仔柯屎,佢話可以拿起舊屎,尿片再著。
8) 請了四個工人,個個佢都投訴
9) 把所有隔夜餸,唔理係隔了几耐,或係乜餸,通通倒落去同米一起煮當一餐
10) 大閘蟹煮著放著十一天,仲俾我仔吃(兩歲), 搞到佢柯,反而問我返轉頭,點解佢柯。
11) 好仲意係大陸帶好多野返香港,貪平。但餅干和面包有好大陣油味
12) 屋企好多野都過期,但唔捨得掉,照吃。同照俾我個仔吃
13) 我坐月,俾了錢佢買野,因為當天貴了兩元,我果天乜都無得吃。
14) 一餐飯可以20元都唔駛。1)五元三文魚一大包,但是臭的,2)將我媽拿過的湯飲剩的湯渣加鼓油 3) 算係正常D....菜一碟 (12元三大份/3,成本4元)
15) 屋企用熱水爐沖涼,熱水爐開5或6分鐘就關,跟住沖三個人。次次佢沖完都話好仲係熱,點知我入去,凍到死死下。

同我相處篇
1) 我和我老公結婚時,佢全程黑面。結婚前己問我奶奶有乜習俗要跟,佢自己話唔駛。
點知到結婚時,原來我係要買金俾6299回禮。跟住全程黑面,我老公話咁你又話唔駛?我奶奶話:我應該會知。頂,你唔講,我點知?
2) 我去行山,來回只不過兩個小時,我把我仔留俾工人睇,我奶奶立即打俾我老公,話我仔發燒,我唔理個仔,自己去玩。又打晒俾親友。點知返到屋企,我個仔無事。------呢件事係工人講。
3) 佢整果汁,我永遠一啖都無飲過。有時我只不過去倒水,咁O岩有支果汁係隔離,佢立即拿走,仲講:呢D果汁你無份,我留俾我個女飲。-----唉,無份咪無份LAW...唔駛咁激動。
4) 佢經常性叫佢D女過來吃飯,但我會餵埋我個仔先吃,到時我吃時,飯又無,餸又無。
5) 有一次入院做手術,果日咁O岩大姑奶和我老公吵架,我一推出手術室,已接到奶奶電話投訴我老公,問候我一句都無
6) 又有一次小產入院,我奶奶問我要吃乜。我話:乜都無所謂,新鮮便可。點解第二天,就將所有隔夜餸撈飯俾我吃。搞到我係咁去廁所。我問奶奶,佢話:D餸都係隔著七天JE。

仲有好多,不能盡錄

babymama07    發表於 15-12-31 17:02
kkttssng    發表於 15-12-29 14:29
cheung2013    發表於 15-12-29 00:01

子爵府

回覆:breadhappyli 的帖子

想請問

這樣生活 不會 食物中毒 嗎?

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:我又講下我的奶奶

伯爵府

好得人驚呀

侯爵府

回覆:breadhappyli 的帖子

我奶奶同你奶奶天生一對做到好姊妹

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

我的育兒心得勳章

你忍到?C6都無問題?

別墅

剛剛去完旅行,吃早餐時,粥配料有辣椒油,佢想溝埋粥俾我兩歲兒子吃。我叫佢唔好。轉個頭等我去拿野吃,餵辣椒油俾我仔吃。

去旅行,佢一定攞晒酒店可以拿走的嘢。但唔係走先拿,係一早入我房拿,包括廁紙。到我去廁所時,無廁紙用。

Vividada4472    發表於 15-12-28 17:45

子爵府

頂得到6年~~~~6日我都頂唔到

別墅

為何六年我都忍佢?因為結婚時,我老公無收入,結婚後又有著,我又唔想增加我老公壓力。所以逼住同佢住。

不過計劃出年搬。

別墅

回覆 micling 的帖子

試過一家人又柯又嘔,但佢都係咁。

我大肚,佢煮D野唔夠熟,搞到我入著醫院。

當時想推,話唔吃,但又怕佢又發脾氣。

別墅

回覆 cream090909 的帖子

C6 由細到大都係我奶奶湊,點會有問題?

子爵府

牛年勳章

----> 7) 我仔柯屎,佢話可以拿起舊屎,尿片再著。

公爵府

引用:我同我奶奶同住六年,佢的優點真係數唔晒慳

原帖由 breadhappyli 於 15-12-28 發表
我同我奶奶同住六年,佢的優點真係數唔晒

慳家篇
你同你個仔仲生存到真係要去還神!

別墅

16) 保鮮紙用完再用,唔理之前係包生或包熟GA
17) 煮蠔搞到全家人肚柯,唔會掉,第二天照吃。
18) 我有俾家用,2/3 入著佢銀行。
19) 係垃圾房拿鞋,玩具,保鮮紙,和風扇。D 鞋佢而家天天著。玩具話俾我個仔,我立即掉著佢。
20) 去吃自助餐,次次都偷拿面包,飲品回家。

超多..................

子爵府

引用:+本帖最後由+美菲絲+於+15-12-28+16:48+編

原帖由 美菲絲 於 15-12-28 發表

頂得到6年~~~~6日我都頂唔到
六小時也不可能

伯爵府

JM,再堅持下,搬出去就一天光曬!不過盡量唔可以俾你奶奶接觸個仔咁多!始終小朋友抵抗力咁差,腸胃又冇大人好

大宅

你奶奶真系極品,佢可能係訓練緊你地d腸胃,俾著我,6日都忍佢唔到呀

別墅

同佢講,小朋友受唔到。佢話:我以前都係咁拉,又唔見有事?

總之係我講GA,佢一句都接受唔到。

伯爵府

熱血勳章

引用:為何六年我都忍佢?因為結婚時,我老公無收

原帖由 breadhappyli 於 15-12-28 發表
為何六年我都忍佢?因為結婚時,我老公無收入,結婚後又有著,我又唔想增加我老公壓力。所以逼住同佢住。

...
老公無收入都結婚
一直都是99養你老公 嗎?

別墅

回覆 Miss.Hui 的帖子

唔好意思,我奶奶都一直無收入,係靠我老爷。

我老公唔係全部無收入,因為佢做生意,當時生意不太好。

首頁

尾頁

跳至