親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問如果我們3大2小台北宜蘭旅行,能夠包到一部車出入嗎?是否多數最多4人呢?謝謝。

伯爵府

回覆 jonathanchans 的帖子

台北好多的士坐6個,但要包高身方型內籠大個款,否則坐成日會辛苦

珊瑚宮

引用:回覆 jonathanchans 的帖子台北好多的士坐6

原帖由 abinayams 於 15-12-29 發表
回覆 jonathanchans 的帖子

台北好多的士坐6個,但要包高身方型內籠大個款,否則坐成日會辛苦 ...
果款的士是-6人的士

台灣分4人的士,6人的士。

伯爵府

回覆 12312 的帖子

六人的士都有唔同款,我講係方型最大個款

伯爵府

jonathanchans 發表於 15-12-29 23:09
想問如果我們3大2小台北宜蘭旅行,能夠包到一部車出入嗎?是否多數最多4人呢?謝謝。

...
3大2小,如小朋友唔係太大,又唔係大多行李,7人車應該都可以,7人車平D台幣3800(11個鐘),如果唔介意比多D又想坐得舒服D就9人車,但要台幣6千蚊倒(11個鐘)!我之前4大1B+3件行李都係包7人車!

大宅

引用:Quote:jonathanchans+發表於+15-12-29+23:0

原帖由 yyoouu 於 15-12-30 發表
3大2小,如小朋友唔係太大,又唔係大多行李,7人車應該都可以,7人車平D台幣3800(11個鐘),如果唔介意比多D又想 ...
7人車是白牌還是都係黃色的士?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+abinayams+於+15-12-29+發表

原帖由 12312 於 15-12-29 發表
果款的士是-6人的士

台灣分4人的士,6人的士。
我地5個人4大1小,的士司機都話偷雞要加錢(就算高身車)

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-12-29 發表果款

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-30 發表
我剛在台北市隨便都搭到(士林去科學館)

我3大+3個大件小學生。(坐了台北鄭司機3日車,花蓮呂司機1日車)

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-12-29 發表果款

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-30 發表
車門有寫x人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

問左台灣人同事
佢話, 台灣的士全部都係坐4人, 連司機5人, 係有少量大車不過要特別CALL車的, 好少周街走 (情況似香港有大的士, 不過好日都唔見一架)
肯唔肯坐多, 就睇司機搏唔搏俾人捉了

珊瑚宮

引用:問左台灣人同事佢話, 台灣的士全部都係坐4

問左台灣人同事
佢話, 台灣的士全部都係坐4人, 連司機5人, 係有少量大車不過要特別CALL車的, 好少周街走 ( ...
因我3大3小=6人,吾想分開坐(因有1大2小吾多識台北路-第一次去),所以我問司機得吾得(我有主動加車租)

王國長老

哎呀, 睇清楚題目先
如果包車, 你包車講幾個人, 佢會安排, 有大車的
如果街上截的士, 就好似我上面講, 多數規定只坐4乘客, 不過亦有司機肯偷雞

珊瑚宮

引用:哎呀, 睇清楚題目先如果包車, 你包車講幾個

哎呀, 睇清楚題目先
如果包車, 你包車講幾個人, 佢會安排, 有大車的
如果街上截的士, 就好似我上面講, 多數 ...
嘻嘻-6人。
機場-台北酒店(9人車)十10幾件行李

宜蘭&花蓮(6人的士)

伯爵府

jonathanchans 發表於 15-12-30 07:33
7人車是白牌還是都係黃色的士?
係7人大的士,其他我唔知,我用嗰個係可以坐6個乘客(我有朋友今日返香港都係6個大人,佢哋去九份路線嗰日因為無行李都係坐6個人)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至