懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我已經25週啦....但呢個星期唔知點解腳背好癢,"R"幾"R"後起粒粒,越"R"越癢,"R"到起水泡,本應只得腳背....而家連手都係咁,本人又無敏感底,睇左醫生後醫生比左止癢藥我食..但只治標不治本....究竟D粒粒點先會退呀

別墅

聽你咁形容,似係濕疹多過皮膚敏感。我都有濕疹不過係條頸度,R到生粒粒,唯一方法等佢謝,因為好多濕疹藥都有類固醇,我地呢個時期不用為妙。下次覺得痕千祈唔好R,愈R會愈多,可以試下用Pine Tar洗下痕的地方,有助紓緩痕。若果皮膚乾得滯而痕,可以買一罐 aqueous cream 潤返,有時搽普通潤膚霜會更加痕,仲有皮膚醫生話唔好用baby oil。

大宅

原文章由 zoe501 於 08-9-2 12:37 發表
我已經25週啦....但呢個星期唔知點解腳背好癢,"R"幾"R"後起粒粒,越"R"越癢,"R"到起水泡,本應只得腳背....而家連手都係咁,本人又無敏感底,睇左醫生後醫生比左止癢藥我食..但只治標不治本....究竟D粒粒點先會退呀 : ...

我同你的情況一樣呀!
我初初係手背起左少量粒粒,之後痕"r"下就變左水泡,宜家越來越多,生到手指甲對下位置、手指隙位、腳背及腳趾都有。
睇左皮膚科醫生,佢話係濕疹,但係塗左藥膏都無改善過。
我發現室溫一比較熱、沖完涼及睡覺時會好痕....好多晚都係半夜痕醒左,超辛苦....到宜家情況已經出現左個多星期
d水泡通常係對稱咁生,如左手指公生左,右手指公相同位置又會一樣生....都唔知點樣先會好.....

複式洋房

我就早排面上生粒粒都係越"R"越癢,老公同朋友都話我皮膚敏感~但我自從有左bb後就無用過護膚品嘞!而家又不藥而癒左,真奇怪啊!!

大宅

我都有起粒粒,仲要係格肋底既外側,有汗就痕到CC下,后來忍住唔攪佢,佢就唔再痕...肚皮都有D,唔攪佢就會過幾日細咗,唔痕...

大宅

我依家日日一洗完手就搽Aqueous Cream,d濕疹謝左好多,無痕同消左d水泡。不過要keep住不停甘搽。

大宅

請問要幾耐先開始唔出水泡?
我開始痕少左,不過熱少少都會生少量粒粒...

男爵府

原文章由 smilemandy 於 08-9-3 20:14 發表

我同你的情況一樣呀!
我初初係手背起左少量粒粒,之後痕"r"下就變左水泡,宜家越來越多,生到手指甲對下位置、手指隙位、腳背及腳趾都有。
睇左皮膚科醫生,佢話係濕疹,但係塗左藥膏都無改善過。
我發現室溫一比較熱、沖完 ...

我同你一樣隻手起好多水泡,我睇專科都話係濕疹, 佢仲話無得攪,佢話我有敏感開,有左bb就會更加西利,仲話比定心理準備我,遲d個肚會出好多紅疹tim,
叫我盡量唔好r, 一痕就要擦野了。
我而家日日擦藥膏,真係好驚會影響到阿b呀,但個e生又話唔會喎,

佢叫我買左支"癒膚定"的hand cream, 佢叫我得閒就擦, 一洗完手就擦, 會減少發病喎, 用左又好似好少少。

but anyway, 都真係比d 濕疹攪到好困擾

[ 本文章最後由 Tigerpooh 於 08-9-4 11:21 編輯 ]

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

複式洋房

回覆 #1 Tigerpooh 的文章

可以試吓呢條方……甘草3錢煲水,涼後加蜜糖,然後浸患處,如果在身體就用棉花full。希望幫到妳們啦?

男爵府

原文章由 mickeyproperty 於 08-9-4 12:16 發表
可以試吓呢條方……甘草3錢煲水,涼後加蜜糖,然後浸患處,如果在身體就用棉花full。希望幫到妳們啦?

thanks!
甘草係唔係在藥房買得架le?  同埋要煲幾耐呢? Thanks again!

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

複式洋房

回覆 #1 Tigerpooh 的文章

中藥房有得買,煲十分鐘.不過一次買多D,要連續用幾日,睇吓有冇好轉。

洋房

我前2日打電話比中醫話比佢聽我有咁情況,佢叫我用金銀花煲水浸腳(和暖),我浸左2日,同盡量唔"R"佢,而家開始無咁痕, 以住有粒粒的位置只係有紅點,有退的跡象,你地可以試下。

大宅

回覆 #12 zoe501 的文章

我都有用金銀花浸手腳,好似都有少少效用....
希望大家情況有改善啦....因為痕癢時真係好辛苦

別墅

我有咗3個幾月時都出過, 成個肚都係紅疹, 痕到不得了, 痕到夜晚瞓唔到, 睇咗醫生佢比咗啲敏感藥膏我搽同夜晚食一粒敏感藥, 兩日到就慢慢好喇, 一好啲我就唔食夜晚粒敏感藥, 剩係搽藥膏囉...我未有BB前無敏感架...Touch Wood都依家咁耐都未再有咁嘅情況再出現過...

複式洋房

初初有左, 我都是上半身同肚位置好癢, 睇完中醫,消左啲紅點. 個中醫叫我沖完涼, 查番一點潤膚膏, 我幾乎全身都查均
我而家keep住用"qa" 牌的lotion. 一直都無痕過.
初頭我都以為是濕疹.
赫死我.
我是住屯門的巴斯 :hammer: :angryfire:

公爵府

畀面勳章

我都係一有左呢胎,就皮膚敏感,之後去睇醫生話係濕疹,醫生話好多孕婦都會有濕疹,開左d類固純藥膏俾我,叫我薄薄地搽一層,但係唔可以超過4日,搽左就真係好好多,一停藥又再起過,希望生完會冇哂啦

別墅

我又係格肋底既外側起啊~你有無搽D咩有效咖?
好辛苦下啊!

原文章由 sunggie 於 08-9-3 21:10 發表
我都有起粒粒,仲要係格肋底既外側,有汗就痕到CC下,后來忍住唔攪佢,佢就唔再痕...肚皮都有D,唔攪佢就會過幾日細咗,唔痕...

珍珠宮

我都係手指罅, 腳指罅, 腳背生左好多粒粒, 生水泡. 痕到訓唔到覺, 但身體其他位又無.
都發左一個幾星期, 返工最辛苦, 因為對腳真係好痕!
醫生話係香港手香港腳, 要濕灰錳氧、搽藥膏
我呢幾日出街都搽少少爽身粉0係腳指罅同腳底, 吸下汗

男爵府

我有咗冇耐, 就開始有粒粒同皮膚好差, 肚几粒, 腳几粒, 後尾睇醫生, 佢話濕疹, 叫我唔好r佢.
夜晚瞓覺, 好痕, 唔覺意r損咗, 好耐都唔好, 醫生初頭唔比藥膏我, 叫我忍下, 唔好比d傷口感染,點知傷口2個几月都唔好, 到醫生開藥比我我又唔敢搽.

依家損咗嗰d開始好番, 但個肚開始勁多粒粒, 勁痕......

別墅

孕婦可以用灰錳氧咩???

原文章由 咖央 於 08-9-21 10:48 發表
我都係手指罅, 腳指罅, 腳背生左好多粒粒, 生水泡. 痕到訓唔到覺, 但身體其他位又無.
都發左一個幾星期, 返工最辛苦, 因為對腳真係好痕!
醫生話係香港手香港腳, 要濕灰錳氧、搽藥膏
我呢幾日出街都搽少少爽身粉0係腳 ...

首頁

尾頁

跳至