跳至

首頁

尾頁

大宅

之前有尿道炎嘅BB係咪好番哂?

恩恩依家日日都仲要飲抗生素 (已經食左年幾lu ), 今個星期要返醫院做checking, 10月再覆診. 如果覆診無事, 就可以完滿結束 (唔洗再食抗生素).....

大宅

點解你個囡要食咁耐啊, 我個仔浄係食左好短時間者.......一歲前己經做完全部檢查, 到10月再返去俾醫生睇下磅下重, 如果體重ok應該唔使再去

原文章由 carlew 於 08-9-2 12:54 發表

恩恩依家日日都仲要飲抗生素 (已經食左年幾lu ), 今個星期要返醫院做checking, 10月再覆診. 如果覆診無事, 就可以完滿結束 (唔洗再食抗生素)..... ...

複式洋房

點解要食咁耐抗生素o架?? 我個仔都係食好短時間咋喎!!!
做完了兩個檢查正常後宜家只係半年回醫院一次例行檢查咋喎!!

原文章由 carlew 於 08-9-2 12:54 發表

恩恩依家日日都仲要飲抗生素 (已經食左年幾lu ), 今個星期要返醫院做checking, 10月再覆診. 如果覆診無事, 就可以完滿結束 (唔洗再食抗生素)..... ...

大宅

吓! 我都唔知點解bo? 上次去見醫生, 佢話要check多一次, 10月再覆診果時睇下report ok or not.... 再決定仲洗唔洗食抗生素!!!

請問你地响私家or政府到睇架???

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #4 carlew 的文章

我個囡初起時入左醫院,住左三日二夜,之後醫生比吃一個星期藥,之後要返去check,check完之後唔哂在吃,你問下醫生好d,點解要吃那麼長久呢,我係私家度看。

大宅

我個仔係政付度睇架, 所以唔明點解要小朋友食咁耐, 你問清楚有無影響好啲

原文章由 carlew 於 08-9-2 13:56 發表
吓! 我都唔知點解bo? 上次去見醫生, 佢話要check多一次, 10月再覆診果時睇下report ok or not.... 再決定仲洗唔洗食抗生素!!!

請問你地响私家or政府到睇架??? ...

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

Ivo都係3個月大尿道炎
入qe打左7日抗生素
之後keep住食左3個月
6個月大時做晒d檢查就唔使食同覆診啦~

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 carlew 於 08-9-2 13:56 發表

請問你地响私家or政府到睇架??? ...

咁你囡囡係咪有尿倒流呀
之前都聽過有媽咪講
有輕微倒流但又未去到要做手術咁嚴重
就係一路食到好大個同keep住檢查
因為bb大個有機會自己好返
你問清楚醫生啦~

別墅

恩恩係咪在威爾斯睇呀 ? 小米好細個已經話尿道炎, 只得 20 日大咋, 住左 11 日醫院, 之後返屋企一直食擴生素, 三個月內照曬 d 野 ( 腎呀, 尿倒流呀 ) 無事後, 就停左藥 lu. 之後一路都唔使覆診同 follow up.

大宅

多謝各位mami嘅意見, 恩恩9月頭去左威爾斯做核影素描. 我問醫生結果如何! 佢話恩恩有一邊尿道有尿倒流上腎的情況, 但如何處理就要等下次覆診(10月中), 由主診醫生建議...... 所以 Lee 段時間都要繼續服抗生素!!

真係好唔開心.... 我上網check過, 如果尿倒流嚴重的話, 要做手術, 如果唔做手術, 情況可能會繼續差... 好傷小朋友的腎臟!!! 我地一家人都好擔心 ! 唔知有無bk mami 可以比下意見?

大宅

唔怪得恩恩要食咁耐抗生素啦, 希望無事....到時問清楚主診醫生要點做

原文章由 carlew 於 08-9-17 11:51 發表
多謝各位mami嘅意見, 恩恩9月頭去左威爾斯做核影素描. 我問醫生結果如何! 佢話恩恩有一邊尿道有尿倒流上腎的情況, 但如何處理就要等下次覆診(10月中), 由主診醫生建議...... 所以 Lee 段時間都要繼續服抗生素!!

真 ...

別墅

尿液倒流有分5級嚴重性個喎...去到4~5級才要做手術....你問清楚醫生!!希望你bb無事啦!!
http://hk.myblog.yahoo.com/jennywai522

別墅

Carlew,好耐無上BK 咁o岩睇到你個topic, 我姨甥仔在今年4月做左尿倒流手術,佢係5級,最嚴重果隻,响政府睇完再轉去私家睇,當時佢得2歲幾...不過唔係個個小朋友都需要做手術架,有好大部份會隨著年紀大會自然好返,有問題的話打電話同我傾下啦~我好明白你而家心情啊,未出報告之前都會好担心~頂住啊!

[ 本文章最後由 cherrieyan 於 08-10-3 01:29 編輯 ]

男爵府

請問有甚麼病徵? 我昨日見到芊芊下面圍住紅左, 唔知點解?? 有無人知?? 請指教.

大宅

cherrieyan, thank you so much..... 今個星期五會見醫生, 睇下佢有咩建議. 如果真係嚴重果隻, 我都會再去私家醫生睇多一次.....

原文章由 cherrieyan 於 08-10-3 01:12 發表
Carlew,好耐無上BK 咁o岩睇到你個topic, 我姨甥仔在今年4月做左尿倒流手術,佢係5級,最嚴重果隻,响政府睇完再轉去私家睇,當時佢得2歲幾...不過唔係個個小朋友都需要做手術架,有好大部份會隨著年紀大會自然好返,有問題的話打電 ...

大宅

點先知bb有冇尿道炎呀? 係咪要自己去Dr. 喥check O家?
2個寶貝~雅詠&灝泯

首頁

尾頁

跳至