自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

早兩日同老公去左Ikea買野, 排我地前面有4個男仔要求送貨, 其中一個講左個address (我聽唔清楚唔知係咪送去某大學宿舍) 個staff就問 : graduate點串呀? 當時佢地4個都呆左, 之後其中有個自嘲話 :"大學生連graudate都唔識串", 跟住4個互望傻笑.

大學生?! 唔係下化

珍珠宮

畀面勳章

用開電腦, spell check都靠佢喇, 仲洗記d字點串咩? 記到自己個名點寫已經偷笑喇....

ps: 佢地應該想寫HKU Graduate House.

禁止訪問

子爵府

原文章由 Teresa 於 08-9-2 16:42 發表
用開電腦, spell check都靠佢喇, 仲洗記d字點串咩? 記到自己個名點寫已經偷笑喇....

ps: 佢地應該想寫HKU Graduate House.

全對!

科技進步人腦退步

男爵府

一蟹不如一蟹 !

我老闆專登請個港大 英文糸 畢業的assistant番嚟head個sales team, 點知佢話個assistant 錯grammar, 錯spelling. 一封email 比佢改幾次先出到街. 激到佢死死吓.

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你意思係佢地連讀都讀錯做 graud-date?

原文章由 jacklynwong 於 08-9-2 16:38 發表
早兩日同老公去左Ikea買野, 排我地前面有4個男仔要求送貨, 其中一個講左個address (我聽唔清楚唔知係咪送去某大學宿舍) 個staff就問 : graduate點串呀? 當時佢地4個都呆左, 之後其中有個自嘲話 :"大學生連graudate ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

現在的大學生很多都認為自己好叻,比其他人優越!

珍珠宮

原文章由 jacklynwong 於 08-9-2 16:38 發表
早兩日同老公去左Ikea買野, 排我地前面有4個男仔要求送貨, 其中一個講左個address (我聽唔清楚唔知係咪送去某大學宿舍) 個staff就問 : graduate點串呀? 當時佢地4個都呆左, 之後其中有個自嘲話 :"大學生連graudate ...

我第一反應反而係: 呢四個人呆o既原因係, 佢地覺得個staff竟然連graduate都唔識串?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我諗個四個大學生係笑個sale連graduate都唔識串而唔係自己唔識串, 一係佢地唔係大學生只不過係幫其中一人送傢私比個大學女朋友卦, 咁樣講大家會唔會好過d, 如果唔係就真係該煨囉

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

家陣d大學生既英文水平真係"高"得好得人驚ga. 不過佢地4個都唔識仲笑笑口, 就真係

禁止訪問

男爵府

我估呢個無問可能卦, HKU Graduate House 的是Post-graduate student, 無可能唔識串graduate, 佢地經過咁多次畢業, 唔係幾可能會差成咁, 我都估佢地是笑緊個staff 唔識串

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Fatima_melanie 於 08-9-2 19:04 發表
我估呢個無問可能卦, HKU Graduate House 的是Post-graduate student, 無可能唔識串graduate, 佢地經過咁多次畢業, 唔係幾可能會差成咁, 我都估佢地是笑緊個staff 唔識串 ...

呢個就係"不幸", 佢地住得Graduate House, 唔係undergrad喇, 係post-grad. (ie. Master/ PhD).

唉.....

侯爵府

原文章由 LokB 於 08-9-2 16:46 發表

全對!

科技進步人腦退步

我都認同,

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 Fatima_melanie 於 08-9-2 19:04 發表
我估呢個無問可能卦, HKU Graduate House 的是Post-graduate student, 無可能唔識串graduate, 佢地經過咁多次畢業, 唔係幾可能會差成咁, 我都估佢地是笑緊個staff 唔識串 ...

我覺得笑人地仲衰過自己唔識串囉, 讀書唔應該只求學問, 修養都好重要.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

可能佢哋主修中文、中國文學呢!

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

個staff唔係大學生,
四個年輕人係大學生,
佢地買野要求送貨,
講地址時,個staff聽到graduate呢個字就問番四個年輕人個字點串。
四個年輕人一陣沉默,發現無人識串個字,
跟住四人互相嘲笑。

我理解得啱唔啱呢?

首頁

尾頁

跳至