自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 mybeaniebaby 的帖子

阿媽果輩佢地好權威你唔聽或者唔識同佢溝通就會話你〈不聽阿媽言吃虧在眼前〉啦
學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

子爵府

有, 同輩

子爵府

2018復活節勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:專家口吻朋友

我ok接受到專家friend,可以學吓嘢

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

skac 發表於 15-12-31 13:36
你哋身邊有冇?即係每次你講咩,佢哋都會自信地用專家口吻講自己一套,好似一定啱,唔接受有其他方法或方案 ...
我曾經有一個同事係咁,佢心地好,肯幫人,都傾得埋。有時佢要做專家,我都冇咩所謂,我唔喜歡要做第一,彩佢晒都冇咩所謂,有時都會讚下佢添。係有一次,佢講個topic我唔係好同意,我自己其實留左口冇去咁盡咁話佢,始終係同事。
但佢以專家口氣非常不留情面的話返我,自始我就疏遠了她。現在就係只係見面say hi算。

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

呢D幾討厭

禁止訪問

引用:我ok接受到專家friend,可以學吓嘢

子爵府

有,而且講一套做一套。
我自己反而唔會厚多士,人地問到先講,而且一句起兩句止。自己唔鐘意呢d人都唔想成為呢種人。

禁止訪問

大宅

我阿媽

別墅

呢d 人好煩

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:feifei_baby 的帖子

水晶宮

一定有啦,但睇程度啦,如果純粹建議/友善分享,我完全無問題,但如果一口就否定/唔認同,再兜個圈吹噓自己果 d 就好難頂

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:一定有啦,但睇程度啦,如果純粹建議/友善

原帖由 bluetulip 於 15-12-31 發表
一定有啦,但睇程度啦,如果純粹建議/友善分享,我完全無問題,但如果一口就否定/唔認同,再兜個圈吹噓自己 ...
happy new year

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

大宅

有,不過唔係朋友,係親戚。未生過,由我未有就已經教我要點點點先可以快d中獎,到有咗又話要食咩補品,到生咗又教我點湊仔教仔....我老公每次都問佢:嘜你生過咩?佢即刻收聲,但下次見面佢又再教我。勁煩

大宅

我老豆……在佢的年代佢確實係讀好多書,曉多國語言,所以一向都巴巴閉,寸寸貢,經常以說教方式話人。

複式洋房

我會FD唔到的

大宅

引用:我覺得自己有時都係咁

原帖由 marykk 於 15-12-31 發表
我覺得自己有時都係咁
努力提醒自己唔好變成咁, 但我知有時不自覺

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果我係你我就點點點
咁熟先講其實點點點

其實我想講關你鬼事咩

公爵府

我99 咪又係.話我兩個女食得少,話姑仔個兩個碗飯好大碗架.
撞鬼你咩,佢地食完飯要去游水,我食飽飯又冇野做.
食咁多把鬼咩.

首頁

尾頁

跳至