醫護健康

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

Leung2010 發表於 16-2-3 12:38
十分明白
老媽上月也跌倒 骨折, 現住康复醫院. 我們的確心身疲累。

來回醫院是很倦的。

我老媽2月也跌倒 骨折, 動手術.. 現住康复醫院. 開始學步行。
2 星期會回家。

我正處理
1. 幫她每周4日在日間長者醫療中心 訓練+食飯+沖涼+洗头。+物理醫療…
等評估。待姑娘上門家訪。
2. 申請律貼。
3. 申請養老院。 (早申請好過需要時再申請)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

hashtag影視迷勳章

333s 發表於 16-2-13 19:16
來回醫院是很倦的。

Thank you 333s.

我都等緊社工得閒同我傾點申請

象牙宮

Leung2010 發表於 16-2-15 09:09

主動D. 找社工。 我當時, 正好見社工來病房的。
約她了解怎待老媽做D事。為了老人, 也是為我自己。 (今次/我未老時知多D)

社工忙... 好多 case 跟。你等佢?

Leung2010    發表於 16-2-15 12:50
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

333s 發表於 16-2-13 19:16
來回醫院是很倦的。

請問妳媽媽係跌親手定腳呢?
住康復醫院係醫院安排嗎?

因為我爸爸跌親手, 醫院建議佢去安老院......

象牙宮

主動D. 找社工。

主動配合, 醫生, 社工, 护士, 和他們合作。

父母才能得較佳的护理。

醫生是很忙, .... 自己主動D。

理性討論交流者。

象牙宮

hoimaho 發表於 16-4-28 11:22

請問妳媽媽係跌親手定腳呢? 斷腳。 做微創手術。
3个月了, 現正學自己站起來。有進步。

住康復醫院係醫院安排嗎? 東区轉 東華 一个月回家修復。

因為我爸爸跌親手, 醫院建議佢去安老院...... (你家里沒人照顧吧?)

** 家有老年, 保持和社工溝通... 有事可以打去問, 也可自己去問。

我老媽, 須經社署來病者家評估... 。有冇資格申請?
評病者之自理能力+認知程度。
病者回家1-2个月 社署上門 check , 1个月后出 report
老媽 = 中度傷殘, 需要被照顧。

1. 安老院
3.5年才批。.... 上周我 交了表, 選 3間近我老媽住宅, 太古城。
2. "暫托長者病者 醫療中心"
1年才批, 我也交了表, 選了 附近的。

3. 平時就由工人照顧

大家都明白 (工人是外人, 靠不住人群, 找雇主麻煩多的事)
万一工人故意找麻煩, 老媽可 "短期內暫托" 醫療中心。

有不清楚, 大家一起交流。一起學習。
如有更佳的意見, 請指教。 我也有不足的之處。

以上我都當學習, 使我未來.... 懂得安排自己安老。
我不可能永遠年青的。

理性討論交流者。

公爵府

畀面勳章

333s 發表於 16-4-28 12:28
請問妳媽媽係跌親手定腳呢? 斷腳。 做微創手術。
3个月了, 現正學自己站起來。有進步。
唔該哂您咁詳細嘅回覆!!!

因為平日只有阿媽可以照顧佢, 無請工人, 兩老唔鐘意.
老爸今次雙手都有事, 同埋本身雙腳都唔係行得好好, 所以醫生話就算有工人或者搵看護上門都未必照顧到.

我就係有個朋友佢阿媽八十幾歲, 跌斷咗腳要做手術, 都唔駛入住復康醫院, 只係定期去做物治, 所以想知多D.

首頁

尾頁

跳至