跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 莎莎莉莉 的帖子

如果你有小朋友,你會唔care人地點講你嘅小朋友?speech delay係語言遅緩,如果冇其他問題,咁浄上ST班唔得咩?!

男爵府

回覆 ctyying 的帖子

自閉通常係有speech delay問題,但有speech delay唔代表係自閉,ST係major in language,而且每日都counteract好多自閉小朋友,如果小朋友有自閉嘅features,佢地一定會發現到,而且—定會叫家長參加其他治療或再做—個詳細嘅評估,佢地嘅專業操守係幫小朋友解决發展障礙,有其他問題佢地點會唔知同埋唔通知家長啊!

男爵府

回覆 piglet0529 的帖子

萊茵係主流班,係本地老師做班主任,所以大部份時間都係廣東話溝通,相反地,國際班係外國人做班主任,所以全英語溝通,只有25分鐘係學國語。

男爵府

莎莎莉莉 發表於 16-1-9 09:32
你的焦點一直留在“英文程度”
但我想你小朋友的問題不只是一間英文程度較高的學校能解決。
咁我焦點唔放係英文程庋,係因為我個仔聽唔明中文,佢唔明係因為母語係英文,唔係因為有智障,雖然佢有speech delay,但佢英文嘅程度都會俾同齢講中文為母語嘅小朋友好,同埋佢要學嘅唔係—個個英文生字咁簡單,佢係要學英文日常用語去表達自己同埋對答,幫佢做評估既ST都suggest native english speaker既ST去幫佢做治療,佢地ST都有分chinese同english嘅,唔會踏過界,咁我地當然會跟ST講嘅嘢去做,我地下星期就會開始上watchdog嘅ST班,我地好清楚知道點幫過仔,多謝你地嘅意見。

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:回覆 ctyying 的帖子自閉通常係有speech de

原帖由 bettylovingbb 於 16-01-09 發表

自閉通常係有speech delay問題,但有speech delay唔代表係自閉,ST係major in langua ...
我意思係自閉要去自閉果方向評估,言語係言語方向評估,但冇可能言語治療師會話你知小朋友會否有自閉問題,不知你之前做哪種評估啦,因為言語遲緩只係整體發展遲緩的一part,言語遲緩可以追得返,但如果真係有自閉傾向,可能要需要D時間,但你話小朋友在德怡識講姐姐bye bye,相信語言吾會遲幾多,依家面對的不是遲緩或自閉的問題,而是可不可正確診症,點都好,希望你小朋友可健康成長

水晶宮

引用:當年我仔都係言語遲緩,佢地冇標籤我仔,個

原帖由 hyngok 於 16-01-07 發表
當年我仔都係言語遲緩,佢地冇標籤我仔,個主任仲好照顧佢,係咪轉晒老師?

...
因為你小孩只係言語遲

水晶宮

引用:可否請教樓主 ,喺邊度揾言語治療師?

原帖由 dear_crystal 於 16-01-03 發表
可否請教樓主 ,喺邊度揾言語治療師?
有需要可私信我,之前有參觀過一間好集中的治療中心,言語,體能,發展…各方面都吾錯。
仲有另一間,免費資詢,但是要排期等,30分鐘心理學家傾下計觀察下小朋友咁。

男爵府

ctyying 發表於 16-1-9 15:55
因為你小孩只係言語遲
Ctyting,咁你係咪想暗示我個仔係?!咁德怡冇講過佢係,係我覺得佢地label佢,正如我宜家都覺得你labelling我個仔,不過你仲勁過徳佁,佢地都話見過我個仔,你連見都未見過,就話我個仔唔適合讀私校,要讀政府學校因為政府特殊教育好D,你叫人pm你攞治療中心資料,原來你想係我個post度兜生意,唔該你過主啦!

水晶宮

引用:Quote:ctyying 發表於 16-1-9 15:55 因為你

原帖由 bettylovingbb 於 16-01-09 發表
Ctyting,咁你係咪想暗示我個仔係?!咁德怡冇講過佢係,係我覺得佢地label佢,正如我宜家都覺得你labellin ...
我二次都冇回覆你,
我亦冇話你小朋係xx,我只係一個c9仔,只係同大家傾下,你既然上得上來問就預咗可能睇到你吾想睇的嘢,人哋俾意見,你都可以開人哋校名啦。我相信就算人哋再吾專業,但都係讀過書的人,你自己接受吾到,不如返美國啦~,果邊更加專業啦~。吾like咪舉報我嘍

男爵府

我分別問過邁步嘅ST同埋watchdog嘅社工,佢地都話可以從語言治療入手先,如果冶療期間發現有其他問題,有需要的話可以再做其他評估,睇下仲冇其他治療需要,我想知係邊度D有經驗人士話你知如果有需要,ST唔會提議家長做其他評估啊?

水晶宮

引用:回覆 ctyying 的帖子我分別問過邁步嘅ST同

我分別問過邁步嘅ST同埋watchdog嘅社工,佢地都話可以從語言治療入手先,如果冶療期 ...
我只能答你,間間機構吾同,但你肯定會明白,言語治療師,睇個名就叫言語治療師,佢嘅專業係言語治療。

男爵府

ctyying 發表於 16-1-9 16:55
我二次都冇回覆你,
我亦冇話你小朋係xx,我只係一個c9仔,只係同大家傾下,你既然上得上來問就預咗可能睇 ...
我接受唔到就唔會帶我個仔去做評估去做治療,亦唔會問社工同治療師関於自閉嘅問題,徳怡D教職員讀過幾多書我就唔係好淸楚,我剩係知要confirm係唔係自閉唔係係—個少於10分鐘嘅面試可以做到,咁如果佢地咁樣都可以label我個仔同埋咁嘅態度叫我個仔你都覺冇問題,咁我都冇説話好講了,你話你係C9仔,咁唔該你唔好係度咁武斷教我點點點,因為你都唔係專業,你咁様講嘢法,預左我會反博你,你接受唔到,咪唔好係度答我囉,我返唔返美國関你咩事,你眼紅啊!

水晶宮

引用:Quote:ctyying 發表於 16-1-9 16:55 我二次

我接受唔到就唔會帶我個仔去做評估去做治療,亦唔會問社工同治療師関於自閉嘅問題,徳怡D教職員讀過幾多書 ...
只係身邊好多朋友面對如此問題,見得太多,家長好多時比較混亂。
順便一提,每月$60的學費就話我招生意?心理係評估免費,也叫招生意。人哋只係觀察俾意見,其他你要自己安排。咁架生意又要俾人鬧又要俾人質,我相信,冇人會做。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+piglet0529+的帖子萊茵係主流班,係本

萊茵係主流班,係本地老師做班主任,所以大部份時間都係廣東話溝通,相反地,國際 ...
只是聽聞萊茵以前有分主流同國際, 原來沒有了?! 加州花園還有嗎?那間會否還有國際班?

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

今年轉哂,加州都轉左。

子爵府

引用:回覆+piglet0529+的帖子今年轉哂,加州都轉

今年轉哂,加州都轉左。
噢!

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

引用:回覆+piglet0529+的帖子今年轉哂,加州都轉

今年轉哂,加州都轉左。
如果只純是語境問題, 樓主可考慮一下出九龍讀但要考慮交通, 九龍區很多國際班吧!也有不少元朗學生出九龍讀, 反正萊茵學費也不便宜, 其實N班語言delay幾個月不算甚麼, 但一路聽不明老師中文指令也是問題, 下次interview不要説delay的事, 只說因為家中英語語景想轉國際班吧!。 btw, 英藝也沒有國際班嗎?

大宅

回覆:對德怡幼稚園好失望

樓主,你可以試下考屯門置樂個間晶晶幼稚園,是全英語,所收的接近都是全外國人。不過要了解吓他們的收費及上小一的涵接問題,因為置樂個間晶晶無教中文,不可能讀到本地小學。

明白你小朋友 speech delayed 要找單一語言,重要係全英語學校的困難。媽媽加油!!

男爵府

回覆 Goldilocks 的帖子

呢間我contact過,佢地已安排interview for my son. 但係我C6嫌遠,堅持唔去in,呢間係我首選因為全英同埋小朋友都係荚文為母語又小班教學,唉!就係我C6唔肯去in,我先報徳怡,最後攪出個大頭佛來!

男爵府

我C6屯門都嫌遠,所以唔會出九龍啦,曾幾何時,我都有為過徳怡嘅學生流過眼淚就英藝呑併佢地嘅校舍事件,雖然對德怡嘅観感改變左,但對英藝就冇變過,所以唔會孝慮佢地,不過真係好多謝大家嘅関心及意見,好感動!

首頁

尾頁

跳至