跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆 Goldilocks 的帖子呢間我contact過,

原帖由 bettylovingbb 於 16-01-10 發表
回覆 Goldilocks 的帖子

呢間我contact過,佢地已安排interview for my son. 但係我C6嫌遠,堅持唔去in, ...
可能有校車,為了小朋友發展和進步,而且小朋友的發展黃金期遲咗幫對佢地有好大形響,上小學小朋友就更困難重重,做家長唯有作出犧牲。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+Goldilocks+的帖子呢間我contact過,

原帖由 bettylovingbb 於 16-01-10 發表
回覆 Goldilocks 的帖子

呢間我contact過,佢地已安排interview for my son. 但係我C6嫌遠,堅持唔去in, ...
咁不如再試下? 說服下C6, 為個仔好麻, 屯門好過九龍, 有時世事就是未必盡如人意, 懷才不遇也是比比皆是

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

我C6好硬頸,好難搞,佢又唔肯搬,又話就算有校車,路程遠驚個仔容易有意外,所以好頭赤。

大宅

陪月勳章

回覆:bettylovingbb 的帖子

我有家人同你問題很像,其實香港普通學校係處理吾倒嘅,間間都吾想收,我家人最後去了健康院傳介的特別學校上k1,現在孩子小學了,成績好好,中英都冇問題,

男爵府

回覆 kit728 的帖子

我地算好彩萊茵收左,個仔番得都好開心,學校都冇乜投訴,只係話佢有時會攪人同埋有時表達唔到會發下忟憎,黎緊會上語言社交班,希望幫到手啦。

大宅

無記錯我仔仔都係十月尾去in 佢係插今年n班.. 面試時老師都好nice. 之後過左日打黎話收我仔 依家日日都讀緊佢n班半個月 老師會每日打黎講佢既進度,我覺得唔差

男爵府

回覆 tobysin 的帖子

我地係12月中先申請插下學期N班,我交表時個reception 已講上午N班已full,所以咪咁垗剔囉!呢度另外有個post個JM講10月open day時佢地係人都收ga,你覺得德怡好就ok啦,我都替你高興!

複式洋房

我有個朋友佢仔仔speed delayed , 向德怡讀緊N呀,又係細B,老師都知道佢仔係有呢個問題,有俾D建議佢,佢都interview 左2次。自己小朋友有遲緩係令家長好有壓力,唔好因為咁令自己唔開心,努力尋求適合又幫到自己小朋友嘅方法,希望你小朋友得到改善

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+dear_crystal+於+16-01-03+發

男爵府

回覆 lululouise 的帖子

我都想update —下我個仔嘅近況,佢已經冇再番萊茵啦,宜家一星期2日係Watchdog上語言社交班,番左個半月,效果好好,我地發覺佢唔只講多左野,仲有係心情開朗左兼主動左同小朋友玩。最近呢個星期開始再上多2日開前班,等佢可以多D同小朋友接觸,佢亦番得好心。經過呢2個月觀察,我地相信全英語及小班教學係比較適合我個仔,所以我地亦再報讀晶晶國際而且等緊佢地call for interview ,希望今年9月可以係佢地度重讀K. 1。我可以講宜家呢個安排好fit 我個仔同埋佢宜家開心過以前番萊茵果時好多,以前我以為幼稚園讀邊間都一樣,原來教學方法啱唔啱個小朋友性格係會有好大出入!

洋房

回覆:對德怡幼稚園好失望

我覺得你地住係香港,係咪都應該由細開始比佢接觸多d中文呢?

男爵府

回覆 qkqkqkqk 的帖子

首先係ST 唔建議雙語因為有speech delay 問題,佢話學多—種語言只會令個情況更差因為會create confusion ,我個仔母語係英文因爸爸係American,而且我地等佢係度謮完幼稚園就會返美國,雖然我地好想係走之前等佢學多D中文,不過under such circumstance,we have no choice but just have to give up for now.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+qkqkqkqk+的帖子首先係ST+唔建議雙語

原帖由 bettylovingbb 於 16-03-15 發表
回覆 qkqkqkqk 的帖子

首先係ST 唔建議雙語因為有speech delay 問題,佢話學多—種語言只會令個情況更差因 ...
樓主, 橫掂不會讀香港小學, 其實可以不讀正規幼稚園, 看有冇英語的playgroup? 師生比例仲高

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

別墅

回覆 bettylovingbb 的帖子

其實讀完都返美國, 跟本唔駛學中文.....有冇考慮搬出九龍? 九龍區多D 純英語學校

男爵府

回覆 joecch 的帖子

因為仲有幾年就走,唔會搬出九龍啦!

男爵府

回覆 piglet0529 的帖子

宜家返緊學前班,so far佢好鐘意,因為老師係net ,上2個鐘都係英文,佢比較聽得明,學既野比較有趣冇咁學術再加上D同學仔細D講嘢冇咁叻,佢好似放鬆D同埋自信D,老師話佢上堂時有對答同埋揾到朋友仔,我聽到後好開心。已經幫佢報左晶晶,學校係跟英國curriculum ,以玩為主,所以唔會接到香港main stream 小學,不過就應該好啱佢。

別墅

bettylovingbb 發表於 16-3-16 19:27
回覆 piglet0529 的帖子

宜家返緊學前班,so far佢好鐘意,因為老師係net ,上2個鐘都係英文,佢比較聽得 ...
你之後都會係美國升學, 唔駛理香港教育點. 我識有D家長, 小學就會同佢去英國, 香港唔上幼稚園, 只去PLAYGROUP

男爵府

回覆 joecch 的帖子

宜家報左嘅幼稚園都似playgroup,每班Max. 得8個學生

首頁

尾頁

跳至