自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔無....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

回覆:點解依家咁多小朋友爛牙?

我女冇尼個問題。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+16-01-03+發表

原帖由 方麗娟 於 16-01-03 發表
你唔知人哋背後嘅經歷

「等換牙」係受過專業訓練嘅牙醫講,連菲臘牙科醫院嘅牙醫都係咁講,我唔 ...
你可以問佢點解下一set就OK吧?

我相信人人壞嘅情況、原因唔同,我都係講我見到換出恆齒又蛀,甚至出來已蛀的cases唔少。

而香港牙醫貴,兒童牙醫更貴亦是事實及阻礙。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:mysesame 的帖子

多野食,食得多餐數,增加蛀牙機會。

公爵府

引用:我識好多5,6歲仲飲夜奶嫁

原帖由 黃二少奶 於 16-01-02 發表
我識好多5,6歲仲飲夜奶嫁
唔係掛.

公爵府

引用:Quote:原帖由 AGa1111 於 16-01-02 發表千

原帖由 黃二少奶 於 16-01-03 發表
千其唔好覺得奇怪,阿囡表姐6歲幾仲晚晚一枝,仲要用奶樽飲喎,原因係佢正餐食得少,所以要保充營養喎

...
我個日都同朋友講開呢個問題.
係香港邊有唔夠營養的問題.
當然有d 個別個案.但小朋友正常飲食,基本上唔會話唔夠營養

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 黃二少奶 於 16-01-03 發表千

原帖由 mandysio 於 16-01-03 發表
我個日都同朋友講開呢個問題.
係香港邊有唔夠營養的問題.
當然有d 個別個案.但小朋友正常飲食,基本上唔會話 ...
好多都話佢偏食,正餐食得少,所以飲奶好,我會諗唔係應該迫佢食正餐先啱,奶粉幾有營養都代替唔到

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-01-03 發表你唔

原帖由 wonderlulu 於 16-01-03 發表
你可以問佢點解下一set就OK吧?

我相信人人壞嘅情況、原因唔同,我都係講我見到換出恆齒又蛀,甚至出來已 ...
其實我唔明白點解你咁強調下一set就ok定唔ok,牙醫都冇提及,相信冇人答到你。我見過幾個牙醫都不約而同話冇得搞,亦唔建議再整,同埋我個仔嘅年紀適逢換牙的年齡,所以咁講。
有得整,我都想,雖然我唔係有錢,但係深感牙齒對儀容十分重要,所以睇到個仔d牙咁肉酸,但又只能等,好心痛亦得無奈。

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 camilleting 於 16-01-03 發

原帖由 LedTV 於 16-01-03 發表
門牙爛到一忽忽係奶瓶性蛀牙同埋牙質天生缺少d嘢先咁易爛牙面

跟住家長覺得遲下換牙會好
蛀牙唔可以唔理,話等佢換大牙,因為如果蛀得勁,會影響埋入面大牙

子爵府

引用:天生牙質唔好,易蛀半夜飲夜奶蛀得仲勁...

原帖由 LedTV 於 16-01-02 發表
天生牙質唔好,易蛀

半夜飲夜奶
人奶會唔會蛀架?我囝2歲幾,晚晚半夜都要夜奶

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 16-01-03 發表門牙

原帖由 cloudwingwing 於 16-01-03 發表
蛀牙唔可以唔理,話等佢換大牙,因為如果蛀得勁,會影響埋入面大牙
我都擔心影響佢d牙肉,然後影響出恆齒。菲臘牙科醫院個牙醫話佢蛀到唔會再蛀,定咗㗎喇……但唔係囉,隔咗一個月條牙罅又闊咗,隻門牙又細咗咁大間牙科醫院都信唔過。

政府牙科保健補牙又唔“襟“,私家費用係其次,補完又甩先至係問題。去到最後一間,門牙都係唔建議整,話就嚟換牙(當時7歲),點知一等又等咗成年,足8歲才甩第一隻

大宅

其實同牙質好大關係,我大仔似我,好容易就駐牙,細仔,一樣夜奶,含飯,一只駐牙都無,好羨慕牙好的人,我d牙唔好,牙醫話同我細個體質唔好都有關

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我個仔5歲一隻蛀牙都無,佢鍾意食朱古力,但糖係完全吾食,1歲鬆d就無食最尾餐奶訓覺,通常7:00食晚飯,希望佢第日換左恆齒都健健康康

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mysesame 發表於 16-1-2 21:45
成日都見到啲小朋友成口爛牙,細細個2歲果啲都已經爛哂,連門口都爛!點解?!
...
我識既父母,現在都好認真處理小朋友牙齒,好少蛀牙,只有少部份有蛀牙。
我覺得和家庭習慣有關,長時間飲食或密度式吃零食是蛀牙主因。

只要每餐正餐之間只可吃一次零食,及每次吃正餐不拖長吃飯時間。
蛀牙自會減少。

大宅

方麗娟 發表於 16-1-2 23:08
5樣都冇,但仍有很多蛀牙。不過唔會有人明白我幾心痛和無奈,只會對號入座指住我個仔話:嘩,你咁多爛牙嘅 ...

我好明白,我個女戒哂糖,極少飮juice, 6歲,早晚刷牙加牙缐,都蛀牙。我都好沮喪~~

大宅

牙醫同我講乳齒係比恆齒容易蛀。

LedTV    發表於 16-1-3 13:37

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

方麗娟 發表於 16-1-3 09:53
其實我唔明白點解你咁強調下一set就ok定唔ok,牙醫都冇提及,相信冇人答到你。我見過幾個牙醫都不約而同話 ...

你是小孩子主要照顧者嗎?或有姐姐?老人家湊?
蛀牙主要係牙菌膜作怪,牙菌膜主要係食物引起,無論甜食、咸食、如果養成無間斷咁吃喝,都會做成蛀牙。
小朋友如果食三餐時間長、時時可以吃零食,就會蛀牙。

所以只要三餐定時,每餐之間只吃一次零食,減少牙齒受牙菌膜影響次數,就可減少蛀牙。

你可以講講小朋友每日的飲食習慣嗎?

如果有好飲食習慣,仍不斷蛀牙,可以試試每餐之間都要刷牙,清走食物和牙菌膜。

也要留意刷牙方法是否正確,例如要每兩隻來回刷10次,外則、內則、平面都要咁刷。集中刷牙齒和牙肉中間的位置,那裡最易積聚牙菌膜。也要用牙線清潔牙與牙之間的位置。小孩子6歲前,父母也要補刷牙齒。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+cloudwingwing+於+16-01-03+

原帖由 方麗娟 於 16-01-03 發表
我都擔心影響佢d牙肉,然後影響出恆齒。菲臘牙科醫院個牙醫話佢蛀到唔會再蛀,定咗㗎喇……但唔係囉,隔咗 ...
我女三歲,補左幾隻,2歲零就開始去補

到而家無一隻係甩過

但牙醫講明會易甩d...不過甩左佢會free 幫我女補返....

但睇兒童專科牙醫都話有蛀牙係要補左先,普通牙醫就話淺窿補完都甩,但我照補

侯爵府

飲水少,食嘢慢,飲奶慢

首頁

尾頁

跳至