自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

奶粉太多糖

侯爵府

引用:Quote:原帖由 yin-ting 於 16-01-03 發表咁

原帖由 LedTV 於 16-01-03 發表
補左未?
未,因太細個,遲下再睇牙科,希望佢合作

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+cloudwingwing+於+16-01-03+

原帖由 方麗娟 於 16-01-03 發表
我都擔心影響佢d牙肉,然後影響出恆齒。菲臘牙科醫院個牙醫話佢蛀到唔會再蛀,定咗㗎喇……但唔係囉,隔咗 ...
我女3歲門牙都整左...

點解個個牙醫唔同講法架

複式洋房

回覆:點解依家咁多小朋友爛牙?

我睇左兩個兒童牙醫都話我小朋友未夠兩歲, 所以冇野可以做,只可搽隻膏拖慢蛀既程度

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 16-01-02 發表天生

原帖由 piv 於 16-01-02 發表
我信關本身牙質問題事,我細個夜晚唔擦牙,係大咗先會早晚擦牙,但一隻蛀牙都無。

...
me too

侯爵府

回覆:點解依家咁多小朋友爛牙?

我細佬,含飯含到六,七歲,係要瞓到半夜,我阿爸阿媽去了開佢個口,用手了番D飯出黎。。無咩話著重牙齒清潔。。由細到大,D牙咩事都無。。正常過正常。。我自己,自細唔鍾意食零食,唔食糖,唔含飯,除左正餐三餐外,絕少食其他野。。亦唔多飲可樂呢d野。。但我都曾經係乳齒期間有過蛀牙,雖然得一隻,但痛到我印象難忘。。。所以我信牙質呢樣野。。。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔勤力刷牙

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lazywife 發表於 16-1-5 14:11
我細佬,含飯含到六,七歲,係要瞓到半夜,我阿爸阿媽去了開佢個口,用手了番D飯出黎。。無咩話著重牙齒清 ...

YES, 我都信係牙質問題
我10幾歲時做 PT SALES, 早出晚歸, 真係累到涼都唔沖就走去訓
個期成日唔刷牙 (自己諗返都驚), 又食糖又食朱古力又飲咖啡又食煙
但TOUCH WOOD 到左依家30幾歲人, 1隻蛀牙都無
不過智慧牙就生得好衰要去開刀mok

珍珠宮

引用:我睇左兩個兒童牙醫都話我小朋友未夠兩歲,

原帖由 Santorini1314 於 16-01-04 發表
我睇左兩個兒童牙醫都話我小朋友未夠兩歲, 所以冇野可以做,只可搽隻膏拖慢蛀既程度

...
我覺得拖唔到,我仔幾個月前未夠3歲睇左一次唔合作醫生話要聞氣我唔想,而家3歲多d個窿已經大左,下星期帶佢去第2個牙醫再試下我覺得關天生事我自問早晚幫佢刷得好乾淨

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Santorini1314+於+16-01-04+

原帖由 andyan324 於 16-01-05 發表
我覺得拖唔到,我仔幾個月前未夠3歲睇左一次唔合作醫生話要聞氣我唔想,而家3歲多d個窿已經大左,下星期帶 ...
其中一個牙醫話無論小朋友幾大(細過6 歳)都要聞氣做,話怕佢地突然郁好危險喎,有冇小朋友試過唔聞氣又補到隻牙呢?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+andyan324+於+16-01-05+發表

原帖由 Santorini1314 於 16-01-05 發表
其中一個牙醫話無論小朋友幾大(細過6 歳)都要聞氣做,話怕佢地突然郁好危險喎,有冇小朋友試過唔聞氣又補 ...
你search下d post有好多都試過補到呀

首頁

尾頁

跳至