潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好~我想問下而家(9月)去歐洲買LV袋著數MA
會比香港平大約幾多折呢?請幫忙解答 謝謝!

男爵府

原文章由 sherry媽媽 於 3/9/2008 10:43 AM 發表
大家好~我想問下而家(9月)去歐洲買LV袋著數MA
會比香港平大約幾多折呢?請幫忙解答 謝謝!

妳地有得退稅,所以基本上就算平得唔多,都一定會平過香港!

大宅

今日睇歐元對美元創8個月新低, 對英磅重去到06年位, 而家去歐洲玩/買野抵!

珍珠宮

呢兩日個匯率真係低左好多呀,
最衰歐洲個邊未有damier neverfull,
咁抵,都冇得叫朋友幫我買.....

大宅

原文章由 NoName 於 08-9-4 11:33 發表
呢兩日個匯率真係低左好多呀,
最衰歐洲個邊未有damier neverfull,
咁抵,都冇得叫朋友幫我買.....

雖然匯率低左, 但仲係對11.2, 大約平82折左右啦

珍珠宮

原文章由 HaRo2 於 08-9-4 12:45 發表

雖然匯率低左, 但仲係對11.2, 大約平82折左右啦

八二折都好呀,
八五折我都制呀,
搵朋友又唔使俾咩附加費,
最多係credit card收charge之嘛!
不過,個邊未有呢個款......

大宅

原文章由 NoName 於 08-9-4 12:59 發表

八二折都好呀,
八五折我都制呀,
搵朋友又唔使俾咩附加費,
最多係credit card收charge之嘛!
不過,個邊未有呢個款......

你講 damier neverfull?
冇啦~, 7月中個時我去大阪想買個都已經冇哂mm & gm
去yahoo bid 個囉, 我見最平mm都係$6xxx, 貴$1k左右比佢啦

05年個時歐元對9.2就真係抵啦, 個時係7折咁上下

珍珠宮

原文章由 HaRo2 於 08-9-4 16:27 發表

你講 damier neverfull?
冇啦~, 7月中個時我去大阪想買個都已經冇哂mm & gm
去yahoo bid 個囉, 我見最平mm都係$6xxx, 貴$1k左右比佢啦

05年個時歐元對9.2就真係抵啦, 個時係7折咁上下 ...

係呀,damier neverfull呀!

我買GM呀,
我計過應該係$6,300港紙左右,
但bid個度最平$7,800,最貴$8,300,
唔止差1K呀!

我又唔趕住用,
我有fd成日去日本,
佢又識日文,
可以叫佢試下留waiting,
唔使俾bid個D人賺!

如果歐洲有更好,
因為歐洲平D,不過都未知幾時出.....

七折,而家都唔使諗喇,
樣樣野都貴,有八幾折我都好心足喇!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實以愛爾蘭為計...我地既稅係(VAT)係21%..
咁如果non EU國家既人可以退17.5% 稅...

以neverfull mm為例...係455 euro..

計返hkd+埋退稅後:
(455x11.2)x82.5% =hkd 4240

香港賣緊hkd 5650..

咁唔計手續費都大約有75折喎...

其他歐洲國家應該都差唔多....

珍珠宮

原文章由 我愛Corina 於 08-9-5 00:39 發表
其實以愛爾蘭為計...我地既稅係(VAT)係21%..
咁如果non EU國家既人可以退17.5% 稅...

以neverfull mm為例...係455 euro..

計返hkd+埋退稅後:
(455x11.2)x82.5% =hkd 4240

香港賣緊hkd 5650..

咁唔計手續費都大約 ...

咦,你地個邊可以退17.5%稅咁多架!?
真係平喎!

不過,愛爾蘭我冇朋友常去,
冇理由叫人地特登過去,
同埋,都係個句,未有Damier Neverfull呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 NoName 於 08-9-5 03:29 發表

咦,你地個邊可以退17.5%稅咁多架!?
真係平喎!

不過,愛爾蘭我冇朋友常去,
冇理由叫人地特登過去,
同埋,都係個句,未有Damier Neverfull呀 ...

因為我地個VAT(value added tax)較高,要21%...但英國係17.5%..法國都好似係17.5%...所以我地個價錢比法國貴大約5%...
咁計返晒,對埋hkd,最後應該係差唔多ga ja...

我果日又問LV,佢話damier neverfull一定會係歐洲出,但未知幾時,可以係1月...因為我都想要,所以我會keep住問佢地...因為有時有d貨出左,但佢地唔擺出黎,要搵熟sales去拎,好鬼衰....

珍珠宮

原文章由 我愛Corina 於 08-9-6 03:43 發表

因為我地個VAT(value added tax)較高,要21%...但英國係17.5%..法國都好似係17.5%...所以我地個價錢比法國貴大約5%...
咁計返晒,對埋hkd,最後應該係差唔多ga ja...

我果日又問LV,佢話damier neverfull一定會係歐洲 ...

新貨收收埋埋呢D真係冇得好講,
佢地度度都係咁做,
不過,我又唔係等住用,
同埋,我都會成日經開佢地,
我可以一早就撲入去總店問,
佢地又唔會收埋晒全部,
都會留一、兩個俾walk-in客,
我都好大機會撲到袋,
唯一就係唔係好sure香港係咪真係有,
有D人話有,有D人話冇,
時間反而其次,
如果我知香港出年一定有,
我都唔會搵人幫我係歐洲帶返黎!
我寧願俾貴幾百,
自己係香港買,
始終自己買,自己check袋,放心過人地check!

伯爵府

我都同左我個 FD 講, 叫佢留意吓, 如果 (damier neverfull) HK 真係出, 叫相熟嘅 SALES 通知聲, 即刻飛撲過去買.

瑪瑙宮

原文章由 NoName 於 08-9-6 15:12 發表

新貨收收埋埋呢D真係冇得好講,
佢地度度都係咁做,
不過,我又唔係等住用,
同埋,我都會成日經開佢地,
我可以一早就撲入去總店問,
佢地又唔會收埋晒全部,
都會留一、兩個俾walk-in客,
我都好大機會撲到袋,
唯一就係唔係好sure ...

我估佢歐洲出得,香港都應該會有...
不過真係時間既問題...

莫講話叫朋友山長水遠帶返香港,我叫老公幫我出去shop拎袋(我地可以用credit比左錢,然後得閒先去拎),我都唔放心...
驚老公唔識check,是是但但人地比佢就要,睇都唔睇下...如果拎到返黎先見到甩線都唔知去唔去換好...

伯爵府

原文章由 我愛Corina 於 08-9-7 07:27 發表

我估佢歐洲出得,香港都應該會有...
不過真係時間既問題...

莫講話叫朋友山長水遠帶返香港,我叫老公幫我出去shop拎袋(我地可以用credit比左錢,然後得閒先去拎),我都唔放心...
驚老公唔識check,是是但但人地比佢就要 ...

男人邊有咁細心去 check, 都係唔好假手於人, 自已 checck 安心好多 ,
有問題就梗係要去換翻啦, 之前有個 FD 買左個袋就係發現 MONOGRAM 個 PATTERN 有問題即刻拎翻去換,
唔係攞住個真袋, 人地當 A 貨辦咪好唔抵....

水晶宮

回覆 #11 我愛Corina 的文章

法國退税係12%

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

珍珠宮

原文章由 88328mama 於 08-9-6 23:35 發表
我都同左我個 FD 講, 叫佢留意吓, 如果 (damier neverfull) HK 真係出, 叫相熟嘅 SALES 通知聲, 即刻飛撲過去買.

你問到記得上黎通知聲呀,
因為,如果香港有,
真係想自己去買,自己check清楚,
唔想為差個幾百蚊,
叫人地咁遠買返黎,
有咩事又唔知去唔去換好,
搞到麻麻煩煩咁!

伯爵府

原文章由 NoName 於 08-9-7 22:48 發表

你問到記得上黎通知聲呀,
因為,如果香港有,
真係想自己去買,自己check清楚,
唔想為差個幾百蚊,
叫人地咁遠買返黎,
有咩事又唔知去唔去換好,
搞到麻麻煩煩咁! ...

當然會啦, 大家都係 LV 嘅粉絲, 有新嘢大家都買到又可以上嚟齊齊傾吓, 開心吓.

瑪瑙宮

回覆 #16 CINDYC 的文章

但佢本身個VAT應該係17.5%...
咁計返晒hkd,total唔差得好遠...可能只係1%咁上下...

子爵府

HIHI
想問下依家係英國機場退稅, 係入閘前退 / 入左閘之後先退呢??

首頁

尾頁

跳至