自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:大家評下他是否下是人......

有名,可否除名

男爵府

引用:Quote:原帖由 marksix123 於 16-01-04 發表

原帖由 sunshine135 於 16-01-04 發表
揾律師將長命契轉做分權每人50%, 之前特平租/賣俾爛仔/公司,一拍兩散之餘,至少可保少少本卦..

...
呢個建議好

男爵府

引用:好簡單 ~叫你朋友唔好再供樓住2按~條粉人得

原帖由 mousepigho 於 16-01-04 發表

好簡單 ~叫你朋友唔好再供樓住

伯爵府

咩叫做“下是人”

伯爵府

畀面勳章

搵律師吧

男爵府

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 16-01-04 發

原帖由 skylingac 於 16-01-04 發表
good. 其實我都聽過一人可做,但又有人話唔得。所以再問下
其實我估最困難係證明自己至少佔50%

別墅

一點淺見:

女的如冇名但有證明自己有供,她佔間屋的equitable interest

另如間屋有佢名而係長命契joint tenancy,代表男同女同時一齊擁有間屋既全部業權(jointly and severally hold the property),佢如果狠啲,可以單方面將間屋放盤。

joint tenancy 業主一方,可單方面以書面通知另一方,終止joint tenancy 而成為tenancy in common, 即是不再同時擁有全部業權,而係講得出佔間屋既某個%業權,嗰個%按佢供左幾多錢而定。

男既自己想繼續供樓則佢自己供飽佢,假如供唔掂,銀行收樓,或男既供到咁上下賣俾人,女既都可從賣樓所得claim 返個幾個%.

最怕佢一路供住層樓唔賣,如此情況下,既然女既有業權,佢其實可以自己出面賣,賣左分返錢俾個賤男就得。

總之搵左律師先,出封信凶佢賣樓先。

子爵府

1.找律師問意見
2.斷供
3.搵自己姨媽姑姐成村人殺上去層樓,冇key就搵開鎖佬,同條粉皮鬥過

珍珠宮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

珍珠宮

女方可玩大d,將自己嗰50%賣比財仔,等財仔同佢慢慢玩

男爵府

畀面勳章

引用:女方可玩大d,將自己嗰50%賣比財仔,等財仔

原帖由 耕田妺 於 16-01-05 發表
女方可玩大d,將自己嗰50%賣比財仔,等財仔同佢慢慢玩
咁都是一個好辦法。

伯爵府

搵律師搞啦!
唔想間屋比人金屋藏嬌,咪隔日上去燒下衣囉。
個男都唔夠錢供啦,
下次咪咁易信人了。

男爵府

真剋仔,世上賤男何其多,又俾你遇一個

子爵府

引用:一點淺見:女的如冇名但有證明自己有供,她

原帖由 bodybutter 於 16-01-04 發表
一點淺見:

女的如冇名但有證明自己有供,她佔間屋的equitable interest
如間屋有任何一方嘅名而係長命契joint tenancy,代表男同女同時一齊擁有間屋既全部業權(jointly and severally hold the property),佢如果狠啲,可以單方面將間屋放盤。 <~~~~~即是單方面可賣層樓,然後單方面擁有賣樓嘅收益?

joint tenancy 業主一方,可單方面以書面通知另一方,終止joint tenancy 而成為tenancy in common, 即是不再同時擁有全部業權,而係講得出佔間屋既某個%業權,嗰個%按佢供左幾多錢而定。<~~~~即是任何一方供咗幾錢,另外一方俾個返供咗筆錢俾另一方就可以?

別墅

回覆:肥桔 的帖子

唔會咁易做到,因買方律師都會查冊,佢見到有兩個registered owner或上手賣合約有兩個買方,而到真實交易時只見到一個,為保障新買家,一定會問另一個人係邊,仲有無其他人住等等,以免新買家買左個唔完整既業權。

最穩陣做法是先分權(severance of joint tenancy. Cap. 219),可以單方面通知對方,嗱我而家要分權,咁佢冇得唔分。分權後可單方面處置佢自己嗰份既資產,到時男既唔賣,咪唔好供,男既繼續供都得,但斷估佢唔會一人供2份錢但又得半間樓咁笨,何況佢都供唔起,等銀行賣樓分錢,或銀追債迫到個男既同意賣樓分錢,或迫個男既賣佢手上業權俾女。

女既如果有出到錢,就算無名,法律上都會承認佢有權益,這是有案例的。詳情點搞,問律師啦。

別墅

引用:Quote:原帖由 bodybutter 於 16-01-04 發表

原帖由 肥桔 於 16-01-05 發表
如間屋有任何一方嘅名而係長命契joint tenancy,代表男同女同時一齊擁有間屋既全部業權(jointly and sever ...
唔係俾返供左個份錢,而係應得佢供嗰份所佔既嗰個%。例如層樓值300萬,男出左10萬,女出左20萬,咁即是男33%:女66%,如層樓350萬賣出,扣除銀行欠款後如果淨得50萬,則女得其中66%大約33萬。 如果女既要買男手上份額,即係買佢嗰33%,咁呢33%用市價定定係買入價定,就係佢地兩個人自己商量。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ninjarabbit+於+16-01-04+發

原帖由 marksix123 於 16-01-04 發表
律師可以幫忙嗎?因是聯名,女生供了30多萬,女生想買但男的不肯露面

...
叫個女的首先預約民政事務總署的法律服務諮詢意見先,必要時訴諸法庭,強制賣樓!香港法治之區,不是不露面就奈佢唔何。

公爵府

唔係好明 ,咁女仔有無俾首期?供左幾多?

珍珠宮

解決方法?有咩方法?明被人呃啦

首頁

尾頁

跳至