婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

前排我同C6掛住搬屋.D野己經有幾個月無番6299度食飯..加上我地新屋比舊屋遠左好多..以前同6299係同一區...行去佢地屋企只係十五分鍾路程....但新屋就起碼要搭一個鍾車以上..所以有時都好懶..無特登番去食飯....上個月我地番左去食飯..我99竟然係我面前叫我阿邊個..我C6竟然無反應..我個下真係好無奈..覺得99好小氣..無番去食飯姐...唔洗即刻唔記得我個名掛...都算了...琴日同6299同埋男家既親友出街食飯...我99係咁多親友面前又叫我阿邊個..我真係嬲到即刻黑面囉...咁茖我面....第一次唔記得我可以原諒你..但第二次你又咁樣..係咪特登...99我真係覺得你好過份...唔想再見到你囉...

黎緊又新年喇...我仲比唔比錢你過年好呢...?我記得上年新年我同C6去左旅行,所以無係香港過年,去旅行前我比左少少錢99,,諗住一番心意哄下佢開心.點知佢一D 開心既既反應都無,,,多謝都無句就放入袋..當時個心有D難受..不過都無理...
係呢一年..都發生左D事令我愈來愈唔鍾意我99..我相信我99都一樣..!今年新年我唔知仲比唔比錢佢過年好..大家又有無比錢99過年架?佢地既反應又係點架?係咪好似老鳳咁

大宅

引用:前排我同C6掛住搬屋.D野己經有幾個月無番62

原帖由 mavis222 於 16-01-04 發表
前排我同C6掛住搬屋.D野己經有幾個月無番6299度食飯..加上我地新屋比舊屋遠左好多..以前同6299係同一區... ...
你係呀邊個咋禾,

無啦啦會有三唔識7既人比錢你洗ga 咩

你比幾多又咪係認為佢個仔出既錢。

呀邊個你話係咪

陳思敏    發表於 16-1-8 00:24
小可愛11    發表於 16-1-5 20:11

大宅

回覆 toyamis 的帖子

係囉..我係阿邊個之MA...點解要比錢你過年姐

民房

錢應該由你老公俾

叫呀邊個應該唔好應
話唔知佢原來叫邊你

la_source    發表於 16-1-5 11:06
小肥楊    發表於 16-1-4 15:31
mamamag    發表於 16-1-4 15:11

大宅

引用:錢應該由你老公俾叫呀邊個應該唔好應話唔知

原帖由 魚女 於 16-01-04 發表
錢應該由你老公俾

叫呀邊個應該唔好應
同意

大宅

引用:錢應該由你老公俾叫呀邊個應該唔好應話唔知

原帖由 魚女 於 16-01-04 發表
錢應該由你老公俾

叫呀邊個應該唔好應
係啦,要比都老公比,到過年你咪買罐餅上去做禮,廢事比人話過年小小心意都無

大宅

回覆 魚女 的帖子

我老公同我都有比錢佢架....去拜年都有買野做禮的...

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:99你咁樣係咪特登茖我面

唔會比!我會捐比唔知我咩名但有需要既人,或者用錢買比知我叫咩名既人!

mavis222    發表於 16-1-4 15:26

侯爵府

回覆:mavis222 的帖子

下次佢當住外人面叫妳阿咩咩,妳大可以同奶奶講 “99你老人家冇記性唔記得我阿媽改俾我個名唔緊要,我喺妳新抱喺嘛!妳叫我新抱仔都可以㗎嘛!”

陳思敏    發表於 16-1-8 00:26
QY08040408    發表於 16-1-4 16:07
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

佢叫你“阿邊個”你咪唔好應囉

到佢叫多幾次指住你嗰下你至同佢講
“吓?乜你係叫我咩?
我又唔係姓“阿”名叫“邊個”

大宅

Huuu 發表於 16-1-4 15:26
下次佢當住外人面叫妳阿咩咩,妳大可以同奶奶講 “99你老人家冇記性唔記得我阿媽改俾我個名唔緊要,我喺妳 ...

大宅

我太奶奶都成日叫我做我老公前妻個名架!哈哈!
不過我知佢係老人家叫慣口,都無嬲。

你奶奶又叫你呀邊個時,咪唔好應住,或大大聲再講自己個名囉。
但你俾錢佢過年係另一回事,佢無禮貌你唔應該降低自己人品。佢唔記得你個名,但佢的確係你老公既媽咪,我覺得唔應該用呢D野做反擊,只會將兩家人關係愈攪愈差。

mavis222    發表於 16-1-4 17:21
由隻身到日本至落地生根

別墅

我都唔會應佢,嬲你地唔返去食飯咪出聲囉, 做埋D小家野

我奶奶自己有返工, 所以新年我地都唔會俾錢佢

男爵府

其實佢叫你阿邊個 你大可以唔應佢
至於新年俾錢方面 我一向冇俾
因為年年都係老公俾男家
我自己俾女家

大宅

回覆 placesday 的帖子

上年未發生咁多事時..我都係鍚99..諗住比錢佢過年開心下..
但今年我諗我都唔會比LU..不是出自真心..唔想委屈自己.

大宅

你奶奶真係勁衰, 就算真係唔記得叫咩名都唔應該叫"亞邊個"啦, 人地都有娘親生, 有名有姓, 點可以咁冇禮貌叫人"亞邊個" ... 下次你當聽唔到, 如果佢再叫你"亞邊個", 你答番佢, 你唔係姓亞, 叫邊個, 你娘親幫你改左個咩名~

翡翠宮

過年等C6俾錢佢囖,其實佢係親戚面前講阿邊個,你就可以質佢

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

唔會再比錢

大宅

我就唔會比錢99洗
叫老公自己比

伯爵府