嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早前朋友bb係法國醫院出世(星期四),隔日(星期六)出院,由於bb有面黃,醫生見意星期日去睇急証,可以即時驗,好過留bb係醫院過夜,因為當時指數唔係太高,朋友都想bb返屋企.
其實bb面仔都好黃,又成日訓覺,又發現bb頸仔原來有好多奶奶形成既紅印,係之後醫院姑娘話bb之前係法國醫院d姑娘喂奶時,bb飲唔到而流奶至頸部咁樣,亦發覺bb面黃亦關於飲奶不足.
因為係法國醫院已經食唔足,而姑娘亦冇同朋友講第二日又多d奶粉,只講多d水,又冇叫上咩產後運動講座,又冇教"素"風等等...真係好差呀!!!
星期日睇完醫生時話佢指數升高左(2百幾),但又未到入院,到星期一,再高3百幾,就入院照燈...之後都有回落,直到星期3可以唔駛照燈諗住第二日出院,點知升番要再照...依家心情好低落...想mama們分享下經驗...因為大家都有d擔心

[ 本文章最後由 cpcway 於 08-9-4 16:30 編輯 ]

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

HI!想問一下BB既便便係乜顏色?BB既皮膚白唔白!THX!

複式洋房

回覆 #1 loloyen 的文章

便便類似綠綠地,bb皮膚唔係好白

大宅

我bb出世都係咁,
出醫院, 返屋企, 又偏高,
出出入入醫院....
但好快冇事...
唔駛咁擔心......

大宅

我阿女都係法記出世,果陣又唔係咁差呀,去餵奶果陣姑娘會教點餵奶同點掃風,都幾好人架,不過法記就無安排產後運動講座,如果真係request要特別refer比物理治療果d做架,我都係靠睇單張自己照住做咋。
我都係生完隔一日就出院,我年廿八生bb,諗住拿拿聲年三十返屋企過年,費事新年流流係醫院過,兒科醫生一早講左要年初二返去覆診,話怕佢會黄,結果比佢講中左啦,真係要照燈,果陣我都好唔開心架,阿女又要入返醫院,仲要之前果日先至開始上奶,諗住唔食奶粉,返到屋企冷清清咁我都忍唔住係咁喊架,下次我生第二個一定唔會咁早出院,因為阿b五至七日係最黄架,不過好快過架咋,照完就無事啦!唔駛擔心架!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個b出世時都有見黃同偏高嘅情況,醫生話好多時都會發生,通常完照燈,好快就無事啦,唔好太擔心。

複式洋房

多謝.loloyen/mrs_chan/joeccl/sjlam..其實知道bb一定會冇事,只係依家過程心裡難過!希望有多d mama分享經驗...
比朋友們一個reference.
係度講,今時今日既法記同姑娘真係差晒... 如果我本人要生,我真係要再考慮另一間醫院,因為姑娘係醫院接觸新mama既人...影響好大,
我另外有朋友係聯合生產,都幾滿意,當然本身醫生要好啦!

男爵府

原文章由 sjlam 於 08-9-4 23:31 發表
我個b出世時都有見黃同偏高嘅情況,醫生話好多時都會發生,通常完照燈,好快就無事啦,唔好太擔心。

係呀, 我阿囝都係咁, 只要照咗燈和BB肯飲奶, 咁就無事, 唔駛咁擔心.

子爵府

我個女都係,出世第四日有275黃,第一日覆診時比健康院姑娘發現左,嚇到我死,仲要立即入醫院照燈,我諗我當時堅持餵人奶,個女又唔知飽唔飽,排尿又小左,可能令到佢好黃...女女仲要留院,當晚我同我老公返到屋企仲攬住一起哭 ,不過第二日可以出院啦,大家要留意一下,有時不要堅持全人奶,初生嬰可能食唔夠奶(因為可能食唔到,好似我噤),食唔到奶排唔到尿就排唔到黃 .

大宅

我個女現在10個月大, 出世三日後去健康院, 姑娘話好黃, 要即入院, 在醫院check, 超過400(全場最高), 我嚇到死, 亞b又要吊葡萄糖水, 又話要換血, 又話驚聽覺有問題, 好彩亞b照在一日燈, 指數慢慢低, 最重要是亞b要飲奶(我亞b在法國生, 可能食唔飽), 如果乳汁唔夠, 便pump出來, 因可以肯定亞b飲了幾多, 如不是, 飲奶粉, 放心我當時都勁驚, 但面黃真的好普通, 你的朋友亞b是入政府定私家, 我亞b當時入政府醫院icu, 姑娘都ok???
[img align=right]http://bd.lilypie.com/4ru9p8.png[/img]

複式洋房

octopus481/luilui007
係我朋友個b,佢都係係法國生,估唔到依家法國d姑娘勁差,事實真係阿b食得唔夠,溜奶重攪到成頸"冼"!係因為個醫生好,至去法國生,同埋醫生建議佢地第二日(星期日)去東區睇急証,可以有機器check,依家係東區...
400度真係嚇得死...大家都知會到最後會好番,只係個過程好心痛,經過今次,知道bb照親燈一定會吊葡萄糖水,隻手包到木乃伊,頭仔同眼仔都要包到密...

首頁

尾頁

跳至