自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 wkchoy 於 08-9-4 22:16 發表

溥儀係咪仲未死呀???

佢死左唔係好耐咋,好似死左十幾年,佢勞改完出來同佢細路一齊住,死時都有80幾歲.

你地記唔記得整左果條最長果條隧道,由元朗出九龍果條,係開路時近轉車站下面橋腳發現有個清朝格格個墓.

咁即係當時日本人打到來都有好多呢d公主落難來左香港,應該都有呢d後人.
<br><br>

男爵府

好媽媽勳章

好鍾意睇清朝 history!!

大宅

好媽媽勳章

嚇死我....以為鬼相.....嚇人嗰D POST添.......

咁珍妃真係似樣好多.....相比之下.....
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

瑪瑙宮

好媽媽勳章

個 d 相真係幾嚇人 .... 仲要個個都唔笑既 ,
點解以前 d 人影相唔笑架 ?

不過真係珍妃正好多 , 似番個正常人甘 lor

原文章由 MC陳師奶 於 08-9-5 01:35 發表
嚇死我....以為鬼相.....嚇人嗰D POST添.......

咁珍妃真係似樣好多.....相比之下.....

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

珍妃d輪廓幾靚,係肥d都睇得出,以前興肥啫。不過其他過d,真係幾樣衰,唔關肥瘦問題 。。。
原文章由 goat 於 08-9-4 16:54 發表
睇多幾眼, 珍妃只係肥左d, 如果瘦返少少(我指塊面), 其實唔差wor

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

企係皇后後面個3位,係唔係太監扮架?

原文章由 kawai928 於 08-9-4 17:39 發表

再睇清楚d瑾妃(左)同個皇后(右)...真係...好...唔靚...
http://img392.imageshack.us/im ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係都唔奇丫,如果唔係婉容都唔洗同第2個男人通姦,有左身孕,個仔出世後仲俾溥儀燒死tim。

原文章由 chanwendy 於 08-9-4 18:06 發表

之前都睇過婉容的相, 係幾靚, 可惜傳聞個老公即溥儀係基既, 唔知係咪真, 如果係仲慘.

水晶宮

個人覺得清朝來說, 只有開朝時康熙, 雍正, 乾隆盛世時皇室大概下場比較好, 清末, 悲劇收場比比皆是

水晶宮

原文章由 晞玥 於 08-9-4 21:55 發表
珍妃死得好慘.....最後都俾慈禧太后推左落井.....

查實我細個去過故宮參觀...見到傳聞中珍妃嗰個井...真係細到好奀好瘦既小朋友都未必塞得入個井口度...我都RR地頭究竟慈禧點'推'珍妃落呢口井裡面...雖則話珍妃臨尾被打入冷宮變抑鬱係會殘咗瘦咗,但佢本身骨架都唔係細囉...瘦極都應該入唔到口井度,...唔知係咪後人唔鬼知珍妃跌咗响邊口井度,求其搵個井又幻想珍妃係好瘦既,至搵口咁細既井黎呃遊客咁呢...

水晶宮

婉容嫁宣統皇帝(愛新覺羅·溥儀),被冊封為皇后。由於溥儀身體原因,婉容婚後無子。電影《末代皇帝》(The Last Emperor)中充份表現出她鬱鬱寡歡的一面。隨溥儀前往天津居住後,婉容對鴉片成癮。

水晶宮

文綉

子爵府

原文章由 goat 於 08-9-4 16:54 發表
睇多幾眼, 珍妃只係肥左d, 如果瘦返少少(我指塊面), 其實唔差wor

再對比下其他果d....佢真係算唔差ga啦....唔怪得皇帝咁鐘意佢啦mouth:

子爵府

如以當時之化妝技術,相信大部份都係真身, 唔似而家D人的樣日日都唔同.....

原文章由 talkymum 於 08-9-5 10:20 發表
選妃計族譜地位家族勢力.樣???最後考慮.似唔似選港姐lei.

伯爵府

原文章由 上校車 於 08-9-4 22:25 發表

你畢業左都好耐下咯可

早好多年仙遊左啦

其實講傳奇, 川島芳子, 李香蘭都好傳奇

有皇室後人都唔出奇, 咁大棚人, 實有幾個走來香港既 ...

好似話那英都係慈禧太后外家的後代嚟架喎, 唔肯定係咪真, 不過那英就一定係滿族人.

伯爵府

原文章由 上校車 於 08-9-5 08:59 發表
個人覺得清朝來說, 只有開朝時康熙, 雍正, 乾隆盛世時皇室大概下場比較好, 清末, 悲劇收場比比皆是

細個時都以為乾隆好好, 後來讀中史讀到中七, 就好唔鍾意佢, 佢晚年跟本就係一個敗家仔, 就算佢頭四十年做得有幾好, 都功不抵過, 冇佢敗家在前, 嘉慶唔會做得咁辛苦, 最後病死埋, 死時仲要都幾後生吓架. 之後的王帝都有心冇力.

珍珠宮

原文章由 chickenwing2006 於 08-9-5 01:48 發表
個 d 相真係幾嚇人 .... 仲要個個都唔笑既 ,
點解以前 d 人影相唔笑架 ?

不過真係珍妃正好多 , 似番個正常人甘 lor

冇記錯係因為以前o既相機問題, 要整好耐先可以影倒,
咁冇可能keep住笑咁奈, 所以咪唔笑lor。
不過, (呢個係我覺得)可能因為以前影得相o既(我指剛發明相機時) 都係有錢人,
所以個個都會好認真咁, 唔會笑。又或者佢都冇"影相要笑"呢個意識掛。
不過, 文繡張相係笑架wor, 真係少見(或者當時o既相機已經進步左?)

[ 本文章最後由 goat 於 08-9-5 11:39 編輯 ]

伯爵府

原文章由 chinatea 於 08-9-5 00:55 發表

佢死左唔係好耐咋,好似死左十幾年,佢勞改完出來同佢細路一齊住,死時都有80幾歲.

你地記唔記得整左果條最長果條隧道,由元朗出九龍果條,係開路時近轉車站下面橋腳發現有個清朝格格個墓.

咁即係當時日本人打到來都有 ...

哈~~咁咪比人知我幾歲囉

我又真係唔知有個格格墓喎, 咁有無比人搬走呀??

伯爵府

原文章由 purplechili 於 08-9-5 07:38 發表
係都唔奇丫,如果唔係婉容都唔洗同第2個男人通姦,有左身孕,個仔出世後仲俾溥儀燒死tim。

燒死...
我覺得以前皇帝時代用o既刑最唔人道同恐怖兼變態

大宅

好媽媽勳章

原文章由 goat 於 08-9-5 11:38 發表

冇記錯係因為以前o既相機問題, 要整好耐先可以影倒,
咁冇可能keep住笑咁奈, 所以咪唔笑lor。
不過, (呢個係我覺得)可能因為以前影得相o既(我指剛發明相機時) 都係有錢人,
所以個個都會好認真咁, 唔會笑。又或者佢都 ...

以前影相好大件事ga
所以個個都好嚴肅認真對住個相機ga~ 不過文繍點都係個妃子,笑成咁成何體統

珍珠宮

後宮佳麗三千有咩用?咁……

個婉容又真係幾好樣喎,咁既下場,好可憐

首頁

尾頁

跳至