烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好, 最近小妹開始投入裝飾蛋糕同 Cupcake 嘅興趣, 遇到一個難題:

用菜油整 buttercream 可以唧出靚靚嘅款式, 而且純白色, 但菜油嘅味道真係入唔到口

用牛油整 buttercream 係好味 D, 但係做唔到純白色

用義大利 buttercream 嘅方法會有蛋腥味

想做到又係白色又好味嘅 buttercream, 我目前唯一識嘅做法就係用 cream, 但 cream 好易塌, 如果上面放糖霜造嘅花, 加埋天氣潮濕, 就承受唔到 D 花嘅重量, 同埋好易溶

有人同我講過韓國嘅牛油係好淡色, 打起之後好接近純白色, 但唔知喺邊度有得買

唔知咁多位有無人知道香港邊度有得買韓國出嘅牛油, 又或者係比較淺色嘅牛油呢??

謝謝!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

你打去問下灣仔烘焙物語有冇?2697 2188
之前見過佢地有好多唔同既牛油買架

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

一定要全牛油嗎?
蛋白霜,cream cheese,白朱古力整出來都好白。
同埋你用乜野糖?
你今日backup左未?

大宅

爸B勳章

回覆:buttercream 用的韓國牛油

我都想搵,但只係見過淘寶有,買5到

複式洋房

眼訓 發表於 16-1-6 11:18
一定要全牛油嗎?
蛋白霜,cream cheese,白朱古力整出來都好白。
同埋你用乜野糖? ...
你指嘅蛋白霜係咪即係加熱糖水再倒入打起嘅蛋白嗰種?? 呢種我試過, 但覺得有蛋腥味....

Cream cheese 就由於我自己唔食芝士, 試唔到味, 唔夠膽整俾人食.....

白朱古力我有用過, 唧花同做 frosting 嘅效果都唔錯, 但味道有啲唔自然, 不過呢個都係我嘅第二選擇..........

糖方面, 糖霜同埋幼沙糖我都試過.........

複式洋房

la_source 發表於 16-1-6 10:36
你打去問下灣仔烘焙物語有冇?2697 2188
之前見過佢地有好多唔同既牛油買架
多謝提供, 我今日打去問吓先 :)

la_source    發表於 16-1-6 12:28

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

回覆 Denisepang 的帖子

多謝你嘅資料呀!!! 好有用呀!!!!

首頁

尾頁

跳至