跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

軒仔媽...阿囝又冇同你講...常識老師話啲小朋友唔識答問題...我囝有講....
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

大宅

yuyumon
你有返學幫手呢...喺幫你囡囡個班定幫其他班....
王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
飯婦人Blog

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 15:43 發表
軒仔媽...阿囝又冇同你講...常識老師話啲小朋友唔識答問題...我囝有講....

冇呀, 佢好小講學校啲野.
所以我就更加想知佢在學校的生活.

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-25 16:03 發表

冇呀, 佢好小講學校啲野.
所以我就更加想知佢在學校的生活.

我囝成鬼日打小報告架...老師...同學都打晒架..不過我會問佢囉...我囝喺啲 吹水唔抺嘴果啲人...我叫讀常識書課文比我聽...佢話xsir掛著鬧人冇時間教書...但我見到本書已經教咗2課半書... 呃唔到我架...我咪今朝同啲校車媽咪喺道傾喱個問題囉....佢地話會鬧..但唔會成堂冇教書囉....
中文又好似教得快咗啲咁喎... 有點喘不氣咁囉...

飯婦人Blog

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 16:11 發表

我囝成鬼日打小報告架...老師...同學都打晒架..不過我會問佢囉...我囝喺啲 吹水唔抺嘴果啲人...我叫讀常識書課文比我聽...佢話xsir掛著鬧人冇時間教書...但我見到本書已經教咗2課半書... 呃唔到我 ...

係呀, 我覺得佢學校一開學就會教得好急,
但之後有好多時間返學做無聊野(睇tv).
都誤知佢地明唔明白課書講什麼.

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-25 16:58 發表

係呀, 我覺得佢學校一開學就會教得好急,
但之後有好多時間返學做無聊野(睇tv).
都誤知佢地明唔明白課書講什麼.

無架...我就叫個做囝隔日到啦...讀下課書...找啲詞語作下句...然後叫佢自己做中文作業...唔錯得太多...都當佢明囉...錯大多...問下佢課書講咩囉... 暫時見佢又似冇咩囉...
今日呢李老師比咗啲相我個囝...見到大合照時..我個囝同你同個囝蹲在一起...
飯婦人Blog

複式洋房

烽仔媽

我囝是個好慢熱的人, 所以佢依家都只會和上年啲同學玩.
我經常叫佢識多啲同學, 但佢回答是為什麼呢?
妳囝會否應為識多啲朋友係會好煩呢?

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-25 17:12 發表
烽仔媽

我囝是個好慢熱的人, 所以佢依家都只會和上年啲同學玩.
我經常叫佢識多啲同學, 但佢回答是為什麼呢?
妳囝會否應為識多啲朋友係會好煩呢? ...

我個囝喺曳囝喱架..所以呢 喺2個星期內好似話2-3個小朋友....
你不要叫他識多啲同學...你試下2-3星期先問他一次..."你有冇新朋友介紹我識呀"...有就佢他講下個同學趣事等......咁問下囝...我個唔駛問..都自動報上...見佢唔講...我咪又問下佢囉...我的煩惱...喺囝同啲同學識熟咗就麻煩囉..跟著就老師投訴囉....mouth:
飯婦人Blog

複式洋房

我有問但係笞案都一樣,
我囝讀了三年幼稚園, 都係得一個朋友佢會掛住.
因為佢爸爸都係一個咁慢熱的人.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 17:24 發表

我個囝喺曳囝喱架..所以呢 喺2個星期內好似話2-3個小朋友....
你不要叫他識多啲同學...你試下2-3星期先問他一次..."你有冇新朋友介紹我識呀"...有就佢他講下個同學趣事等......咁問下囝...我個唔駛問..都自 ...

老師會投訴嗎?

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-25 17:42 發表

老師會投訴嗎?

投訴..喺指..當日發生咗事...老師會當日打電話比我話佢情況比我知囉...喺家長會老師次次都話佢操行唔得囉...好談話...諸事八封囉......話佢唔專心...做功課差.....試過罰留堂囉...喺我要求..同老師夾計...有輪個囝好hea架...留咗堂好啲...
飯婦人Blog

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-25 18:10 發表

投訴..喺指..當日發生咗事...老師會當日打電話比我話佢情況比我知囉...喺家長會老師次次都話佢操行唔得囉...好談話...諸事八封囉......話佢唔專心...做功課差.....試過罰留堂囉...喺我要求..同老師夾計...有輪個囝 ...

上年我囝啲字好唔靚, 我曾經要求老師罰佢留堂,
見家長時老師都有話要留佢堂,
但點知過了成年都冇留過堂.
原來老師話很忘沒有時間, 真攪笑.

但二年級一開始, 真奇怪地我囝啲字靚了很多,
原來佢話啲老師好惡, 所以寫好啲費事比人罰喎!

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-26 13:39 發表

上年我囝啲字好唔靚, 我曾經要求老師罰佢留堂,
見家長時老師都有話要留佢堂,
但點知過了成年都冇留過堂.
原來老師話很忘沒有時間, 真攪笑.

但二年級一開始, 真奇怪地我囝啲字靚了很多,
原來佢話啲老師好惡, 所以 ...

你囝都喺寫字冇咁好啫.寫書得麻....我個囝果啲字又唔靚..成績唔太好喎...做功課做差...做到甩甩漏漏個啲...差唔多喺要成份功課擦晒佢晒...連老師都睇得出果種..有次個囝喺學校衰咗...班主任比電話我...我咪打蛇除棍上問下喺學校點...同老師夾計果次囉...

喺呀老師都好忙架....英文唔合格留堂補默....補默到合格就唔洗補默..小朋友考試尾3名..放學後要補架...喺咪班主任有份就唔知....另外有次我就接個囝放學...學書法時代...冇校車搭...去搭輕鐵.....見到佢班主任...我說:老師咁晏先走...老師說:唔晏...今天唔舒服先早走咋...
飯婦人Blog

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-26 14:17 發表

你囝都喺寫字冇咁好啫.寫書得麻....我個囝果啲字又唔靚..成績唔太好喎...做功課做差...做到甩甩漏漏個啲...差唔多喺要成份功課擦晒佢晒...連老師都睇得出果種..有次個囝喺學校衰咗...班主任比電話我...我咪打蛇除 ...

係呀, 有時想找老師問野, 多數都搵唔到, 真係好忙.

複式洋房

烽仔媽咪

妳囡現在幾大? 返學未呀?

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-26 16:56 發表
烽仔媽咪

妳囡現在幾大? 返學未呀?

出年讀k1囉...2yrs1month
飯婦人Blog

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-26 16:54 發表

係呀, 有時想找老師問野, 多數都搵唔到, 真係好忙.

不會即時找...要留低口信..等佢地覆囉...我就好彩..唔洗返工...除時都可以聽電話...你返工就麻少少囉....佢打比你...又未必聽到...你要找老師最好果日唔洗返工囉...
我上次7:45找老師...老師要10點後回覆我...
飯婦人Blog

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-26 17:07 發表

不會即時找...要留低口信..等佢地覆囉...我就好彩..唔洗返工...除時都可以聽電話...你返工就麻少少囉....佢打比你...又未必聽到...你要找老師最好果日唔洗返工囉...
我上次7:45找老師...老師要10點後回覆我... ...

我放紅假.

複式洋房

原文章由 alvinchanmama 於 08-9-26 17:02 發表

出年讀k1囉...2yrs1month

咁出年返左學後, 妳可以輕鬆好多啦.

大宅

原文章由 軒媽咪 於 08-9-26 17:29 發表

我放紅假.

你要寫手冊溝通囉...
飯婦人Blog

首頁
12345...8

尾頁

跳至