自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1) 我有一隻狗既, 我試過一帶狗搭車, 個司機一上車已經黑面, 叫我抱起隻狗, 免得整花佢架車,

2) 我囉住包20kg既狗糧搭車(個時大住個肚), 佢係路口放低我, 我一個人拉住忱狗糧行左100米路

3) 個時湊住個b, 半夜由大圍搭taxi返元朗, 個司機不斷打電話/ 傾電話/ 聽電話, 我唯有祈禱佢唔好撞車,

而家冇咩都唔搭taxi,

複式洋房

上星期因有急事要由公司(上環)拿份核數報告去中環匯豐銀行總行給老闆簽名,老闆話幾分鐘後要離開,要立刻坐的士去,一上到車個司機都冇嬲,仲同我傾到落車,好好人。

男爵府

好多司機都好衰, 反而我call 開的士台的都好好態度, 唔係貪佢八折, 反而是肯定唔使睇面色最好

我遇過在街遞手而最好的態度的, 是因為我由深圳灣去薄扶林, 埋單五百幾, 司機笑到見牙唔見眼

[ 本文章最後由 Fatima_melanie 於 08-9-6 01:21 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 Fatima_melanie 於 08-9-6 00:04 發表
我遇過在街waive 而最好的態度的, 是因為我由深圳灣去薄扶林, 埋單五百幾, 司機笑到見牙唔見眼 ...

佢直頭要派張咭片比你下次再call佢啦, 大客喎

我附近有地鐵, 好少坐的士, 係陪mami去醫院覆診先坐的士
有一次回程, 葵涌去青衣(多數係架空天橋公路). 一坐上的士, 做乜個司機笠隻防毒面具款口罩架, 唔通驚醫院上d客有菌, 點知一講完去邊開車無耐就知大鑊, 呢架都唔知乜鬼車, 係咪剛做完殺蟲, 果陣味難聞到想嘔, 我mami都話好臭喎, 我咪攪開車窗, 好彩車程15mins左右, 我mami落車都話, 再坐多陣我實嘔, 聞到頭暈暈
後來我有去信投訴呢架taxi, 噴左殺蟲就休息啦, 焗死人

大宅

我都想講好耐!!
受過o既氣真係多不勝數!!!
蝦我一個女人湊住個女去搭的士!
好多次都搞到上差館,d的士佬而家真係好討厭!!
以前好鍾意搭的士,講真,,,而家真係搞到我冇咩事都唔搭,第一,唔想再勞氣,第二,費q事益佢地!!
有d可以黑人憎到連小朋友都話!
我個女次次落車都say goodbye,有一個我最深刻!!佢竟然叫我個女快d落車,仲爆粗講左句"咪x阻住做生意!!"
慶到我眼屎都飛埋出o黎!!!!!
搞到我控制唔到自己情緒踢"笠"左佢部車!!
搞到不愉快收場!!

真係好q憎的士佬,有d好人屎的士哥哥都話,而家好多搞事份子整衰晒的士行業.....
仲有呀!!!有時上車冇睇到改左標係13.5未,落車時23.1,我咪問下幾錢呀?
佢竟然話25!!
我話未加1蚊加埋都係24.1o者~
25?我冇聽錯嘛!!!!!????
佢竟然話"阿姐,24.1個個都收25架啦!!!"
我話收你條毛呀!!!你唔好去搶?
你態度好我都豪比你費事找呀!!!
但唔好講到果d零頭收多係應份囉!!!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原來call的士台d態度好d架? 我成日驚佢地飛車, 因為佢地可能會接到下個order要趕去, 所以我一次都未試過call的士!
下次試下先...

原文章由 Fatima_melanie 於 08-9-6 00:04 發表
好多司機都好衰, 反而我call 開的士台的都好好態度, 唔係貪佢八折, 反而是肯定唔使睇面色最好

我遇過在街遞手而最好的態度的, 是因為我由深圳灣去薄扶林, 埋單五百幾, 司機笑到見牙唔見眼 ...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

嘩! 你都好勁.....踢粒個車門.....
我就唔夠膽, 況且次次阿仔都o係我身邊, 我無出過聲.
我已經唔敢o係的士站上車, 係o係商場門口截車, 況且都有$26-28, 但我諗因為阿仔間學校要上山, 佢地就好悔氣.......有次個司機用咪同其他司機講唔知咩咩咩, 你會知道佢係話緊你囉!

原文章由 joey122 於 08-9-6 01:21 發表
我都想講好耐!!
受過o既氣真係多不勝數!!!
蝦我一個女人湊住個女去搭的士!
好多次都搞到上差館,d的士佬而家真係好討厭!!
以前好鍾意搭的士,講真,,,而家真係搞到我冇咩事都唔搭,第一,唔想再勞氣,第二,費q事益佢地!!
...

伯爵府

牛年勳章

原文章由 cubixluk 於 08-9-5 23:11 發表
我話返比我老豆聽, 同佢講响邊樹上車, 佢話有冇搞錯呀, 果樹上親車都係短途架啦, 等客都唔駛等好耐等, 話的士佬恰我吔喎....

你可唔可以問下令尊,
咁係上水火車站排隊等客果d諗住有咩荀客架?
唔通個個都去屯門、元朗、機場?

大宅

原文章由 virgokaren 於 08-9-6 02:46 發表

你可唔可以問下令尊,
咁係上水火車站排隊等客果d諗住有咩荀客架?
唔通個個都去屯門、元朗、機場?

係呀!!有一次個司機大佬都話火車站果邊d司機好多好玩野!
成日諗住兜到d長途客,一見我地去清河呀,太平呀...就玩野!
我都想知佢地究竟諗住有咩客?!
個個去機場好冇??忽忽地....

有次我入清河呀,我話入村,佢話唔入,但已經開左車.(冇諗過停車!)
我話你唔車我入我最多搭第二架!!你唔好諗住車到我去掉低我就算!
我個女當時訓左覺,抱住佢行入去都幾大鑊呀!
搭的士為方便o者,好地地個女自己行洗q搭的士咩!!!
咪就係蝦我地d女人抱住個bb唔同佢嘈囉!
佢死死氣去到北區醫院U返我返火車站,(中途我地一直都嘈緊..)
個PX衰到我抱住個女落車時我隻腳都未攬晒出去就閂門!!
我個女比佢夾到隻手仔,喊到拆晒天呀!
呢次又係搞到上差館,次次都唔愉快收場!
火車站果渣有D真係好賤!

CALL車好好多呀~
尤其孖8!!超GOOD!
我返親大埔都call佢,有時走果陣夜少少我都寧願比50幾蚊一程過.
好過搭完火車再轉的士,可能果程的士又係嗌交收場...!
諗起都驚呀!!

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

原文章由 yukibaby007 於 08-9-5 20:01 發表
宜家D 司機真係好似唔憂做,
有次我想去機場, o個陣係早上8點幾, 咁我o係大角咀的士站等車, 跟住上左個司機車同佢講話去九龍機鐵站, 佢聽完之後成個黑面哂, 話:"你去機場唔應該去九龍站啦, 你去奧運站到東浦 , 再轉巴 ...

我都覺得係, 早幾日朝早落大雨, 我帶仔仔返我媽咪度, 因為落大雨關係, 臨出門口係無落雨架, 落到樓下就好大雨, 我左手抱住仔仔, 右手拿雨傘, 以前d的士司機會主動駛埋黎嘛, 我企到喺佢車門口佢都唔開門呀 , 跟住我咪自己開囉, 攪到我好狼狽, 又成身濕哂, 我上到車就問佢點解唔開門, 佢仲好大聲話我點知你係咪搭架, 如果我開門嚇倒你, 你把仔仔跌咗落地, 咁賴我點算? 我話咁我已經企喺你門口啦, 見倒咁大雨都唔開門, 佢喺架車度係咁話有同事比人屈, 講咗幾個case比我聽, 我話咁唔係個個都係咁架, 睇我d c9都唔似屈人啦, 比佢激c, 跟住我同我老公講, 佢話d司機要報仇喎, 我下次真係寧願call的士入屋苑

侯爵府

好媽媽勳章

的士佬有好有唔好,不過近年有一個真係衰到冇人有...

有日落大雨,我同兩個仔由panda hotel搭的士去西鐵站,個死仆街一聽到我去咁近已經唔高興!之後我見佢部車冷氣勁,我個仔又有少少淋濕左,就好聲好氣同佢講:"唔該你可唔可以閂細小小冷氣?"點知死仆街就講:"你傻傢?!閂左冷氣d窗會有霧傢!"我火都黎埋,就問佢:"我又唔係叫你閂晒,閂細d唧,咁我d細路冷親係咪搵你claim醫生錢呀?"點知,呢個死仆街專登行行下dup 車,攪到我大仔向前衝撞到個頭,我咪起勢鬧佢,點知個仆街用粗口鬧我,我咪問佢:"你咁唔alright,又整親我個仔,不如轉去荃灣警局啦!"個死仆街先收番一陣口....

雖然呢件事隔左好耐,但諗起都好嬲,仲後悔果時冇堅持報警!!阻番佢半日搵食都好丫!!!

呢個仆街屍機叫陳建業!!!大家記住佢個仆街名!!!!成條街冇車都唔好坐佢部車!!!!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

禁止發言

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

同c6夜晚搭的士返屋企, 都試過幾次因為兜路同司機互片, 仲片到個司機要落車差d打交咁滯, 我就要拉住c6走, 費事出事

禁止訪問

別墅

我都試過一次,
我上左的士講左比個的士司機去邊到之後,佢同我講話佢要收工,要交更之後叫我落車,我落左車之後先醒起佢要收工,要交更咁點解要比我上車呢,我個程都要3,40蚊佢唔想做生意就唔好揸的士啦

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至