醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸癌症巳仰病在床,不能行動!已經好幾個月吾能夠到銀行提取生果金,因為爸爸只得銀行簿仔,想幫他申請提款咭之類....到銀行問過一定要他本人親身前往才可以申請一切有手續,但現階段他親身去不到!請問大家有何方法可以方便日後家人可以代取?

珊瑚宮

用輪椅推他去, 薄仔加一個授權簽名,申埋提款卡

無辦法點都推爸爸去一次
玩具萬歲!

珊瑚宮

授權簽名人可能要地址證明

如不做以上

可能要他過身後當遺產處理, 可能好煩
玩具萬歲!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:老人家仰病在床-怎樣可以去銀行提取生果金

可以去銀行拎張提款紙叫爸爸簽名嗎?再copy id card再寫封信授權你去提款嗎?

我唔知可唔可行。

因為我先父用圖章,我只帶圖章加比我id card就可以提款。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:爸爸癌症巳仰病在床,不能行動!已經好幾個

原帖由 Elmo_baby 於 16-01-07 發表
爸爸癌症巳仰病在床,不能行動!已經好幾個月吾能夠到銀行提取生果金,因為爸爸只得銀行簿仔,想幫他申請提 ...
帶銀行提款單俾佢簽名咪得囉。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

珊瑚宮

我愛Corina 發表於 16-1-8 05:33
可以去銀行拎張提款紙叫爸爸簽名嗎?再copy id card再寫封信授權你去提款嗎?

我唔知可唔可行。
邊間銀行咁寬鬆,可用圖章 id 就可取錢
玩具萬歲!

珊瑚宮

sfll 發表於 16-1-8 15:52
帶銀行提款單俾佢簽名咪得囉。
不要天真
玩具萬歲!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:我愛Corina 發表於 16-1-8 05:33 可

原帖由 fitfish 於 16-01-08 發表
邊間銀行咁寬鬆,可用圖章 id 就可取錢
恆生,連戶主id都唔洗。

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+fitfish+於+16-01-08+發表邊

原帖由 我愛Corina 於 16-01-08 發表
恆生,連戶主id都唔洗。
對。登記時寫明只用圖章,恆生係可以的。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

子爵府

好似銀行可搵職員去醫院做見証搞手續既,十幾年前我老豆中風昏迷咗,銀行話如佢意識清醒就得,唔清醒唔得

大宅

回覆:dobbybabie 的帖子

先前爸爸入左院!去恆生問過冇這種服務

子爵府

You can go to The Social Welfare Dept, tell them your dad's situation and ask for their help!

珍珠宮

如果簽名改為圖章或再加多個授權人名,一定要老人家親自去銀行,要等你爸爸好D才去吧!

我親戚試過儲埋一、二年才去攞生果金,都無問題!

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

如果你爸爸是開匯豐的戶口,可以打這個電話問: 2233 3000, 接通後再按 1#7#0,這部門是銀行業務的熱綫,可以打聽清楚你想知道的東西。我也曾打電話去,幫我爸爸申請將戶口的最低限額取消,那我就能動用他的提款卡轉帳而不怕要收他的手續費。

大宅

回覆:Ste824 的帖子

爸爸是恆生!

男爵府

回覆 Elmo_baby 的帖子

會吾會申請高額傷殘津貼,D錢直接入你户口 好D.

333s    發表於 16-2-13 19:23

大宅

回覆:Ms.Mak 的帖子

請問要去哪處申請?

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

高額傷殘津貼要政府醫生推薦,由駐院社工主理。其實你現在遇到的問題,也可以問駐院社工,領生果金,他們最熟悉,因為是他們的工作。

子爵府

Elmo_baby 發表於 16-1-7 15:02
爸爸癌症巳仰病在床,不能行動!已經好幾個月吾能夠到銀行提取生果金,因為爸爸只得銀行簿仔,想幫他申請提 ...

Ask social worker to assist you to apply disable allowance. then one of the family member should open an individual account to withdraw the 傷賤津貼, in future.

大宅

吾該晒大家😄

首頁

尾頁

跳至