3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

6m得6.4kg,醫生話佢輕磅,叫我加兩固,但啊女自打完六合一針後嚴重厭奶,朝早起身只食120ml,食糊就一碗,但隔左五個鐘只飲40ml.....跟住第二餐固食粥,食半碗,臨訓餐奶睇心情食.....好擔心好無奈,我就黎餵佢餵到癲

別墅

我個6個幾月,出世4kg,到12/17得7.4kg。
20日重70g,遲下9個月再見醫生。

而家衰到一日兩餐奶一餐糊,餐餐啜1、2安,
之後要用針筒餵,否則兩個半鐘都未飲完,日日搏鬥,
有時真係嬲到想"練"佢!尤其是餵人奶已經得2、3安,
仲要漏到一頸係,真係好痛苦!

大宅

引用:我個6個幾月,出世4kg,到12/17得7.4kg。20

原帖由 bear0401 於 16-01-07 發表
我個6個幾月,出世4kg,到12/17得7.4kg。
20日重70g,遲下9個月再見醫生。
佢幾時開始係咁架?究竟係咪吽牙影響呢?我都試過打佢大脾同鬧佢,但之後又好後悔攬住佢喊.....

公爵府

叻叻勳章

食到糊就比糊喇..加返多少少水比佢就得喇.

大宅

引用:食到糊就比糊喇..加返多少少水比佢就得喇.

原帖由 K-Mart 於 16-01-08 發表
食到糊就比糊喇..加返多少少水比佢就得喇.
但唔飲奶咪唔夠營養?

男爵府

引用:6m得6.4kg,醫生話佢輕磅,叫我加兩固,但啊

原帖由 k.chan_hk 於 16-01-07 發表
6m得6.4kg,醫生話佢輕磅,叫我加兩固,但啊女自打完六合一針後嚴重厭奶,朝早起身只食120ml,食糊就一碗,但 ...
我個女4個幾月,全日食得果4-500

生長缐跌出3%

灰爆

男爵府

引用:Quote:原帖由+bear0401+於+16-01-07+發表我

原帖由 k.chan_hk 於 16-01-08 發表
佢幾時開始係咁架?究竟係咪吽牙影響呢?我都試過打佢大脾同鬧佢,但之後又好後悔攬住佢喊.....

...
我都試過餵到喊

公爵府

回覆:k.chan_hk 的帖子

不如轉下其他牌子

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆:6m嚴重厭奶

你試下隔一陣就俾佢食喇,少食多餐

子爵府

畀面勳章

亞仔一樣食野無興趣,食小小就話飽,希望大個會好啲

大宅

引用:Quote:原帖由+k.chan_hk+於+16-01-07+發表6

原帖由 Edelweiss88 於 16-01-08 發表
我個女4個幾月,全日食得果4-500

生長缐跌出3%
我女而家直情全日唔夠300ml,所以我餵兩固喇

大宅

引用:你試下隔一陣就俾佢食喇,少食多餐

原帖由 我要做媽媽 於 16-01-08 發表
你試下隔一陣就俾佢食喇,少食多餐
無用.....隔得近可以食唔夠一安....

大宅

引用:Quote:原帖由+k.chan_hk+於+16-01-08+發表

原帖由 Edelweiss88 於 16-01-08 發表
我都試過餵到喊
真係好大壓力.....

珍珠宮

鍾意食糊就食糊先, 唔好食粥住(我見你糊食一碗, 粥就半碗), 加d果蓉, 菜蓉, 用奶開糊

伯爵府

放鬆心情...佢地唔會餓自己..
總之每3小時比奶/固佢食...食1 個鐘就停..(或佢好唔想食都停)
大家食親野都唔開心, 佢地都會唔開心..
我越火..我就越前住佢笑...玩吓食吓..

奶就試吓用粥水開奶....希望多啲能量..
有時真係要用針筒得閒餵少少入佢口 (奶/粥/糊)
如果佢吞到...建議比CHIA SEED....(浸水5分鐘(或加其他食物到, 我用針筒唧比囝食....., 營養好高...) 唔駛趙, 就咁吞..好細細細粒..,

大宅

引用:鍾意食糊就食糊先,+唔好食粥住(我見你糊食

原帖由 Littlecatta2013 於 16-01-09 發表
鍾意食糊就食糊先, 唔好食粥住(我見你糊食一碗, 粥就半碗), 加d果蓉, 菜蓉, 用奶開糊

...
諗住糊用奶開可以有奶到肚,粥有菜有營養啲⋯⋯

首頁

尾頁

跳至