論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家每個月除咗基本工資外仲會唔會額外比啲姐姐?大約會比幾多?

la_source    發表於 16-1-8 09:58

水晶宮

引用:大家每個月除咗基本工資外仲會唔會額外比啲

原帖由 cystal0122 於 16-01-08 發表
大家每個月除咗基本工資外仲會唔會額外比啲姐姐?大約會比幾多?
有咩原因僱主會額外比多錢家傭? 個個月比額外錢, 有個月唔比或比少咗, 個家傭有何想法?

別墅

引用:Quote:原帖由+cystal0122+於+16-01-08+發表

原帖由 birdbird 於 16-01-08 發表
有咩原因僱主會額外比多錢家傭? 個個月比額外錢, 有個月唔比或比少咗, 個家傭有何想法?

...
至斃我阿sir一開始就比開,比咗三年幾,最低300,有多無少

子爵府

0. (除非你屋企工作特別多人手又吾足,又或者你地比較吾缺錢洗

巨地工會已經幫巨地爭取年年加人工啦:3740 ---- 3840 ---- 3920 ---- 4010 --- 4110 --- 4210 !(可能數字有小錯誤,反正大約人工增加係甘上下啦)

wcpcelia    發表於 16-1-13 11:33

子爵府

引用:大家每個月除咗基本工資外仲會唔會額外比啲

大宅

開心吸收勳章

除非真係做得好好, 不過都係要睇定啲, 開頭通常都未有咩大問題.

俾開咗, 第日離職補償個基數會唔會跟住都加大咗? 都係小心啲好.

子爵府

唔會額外俾錢
點解要俾?

男爵府

回覆:鳥嘴123 的帖子

0. 除非生日,聖誕,新年。以上日子$300-$500。

子爵府

姐姐做得好我跟政府最新底薪比,值唔值得比,比幾多,我諗只有僱主才清楚,每月比或以花紅形式比個人選擇。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-01-08 發表有

至斃我阿sir一開始就比開,比咗三年幾,最低300,有多無少
如果你地滿意工人表現, 認為值得額外“賞金”, 無可厚非。

我的做法就係只在工人生日、聖誕、農曆年封利是

大宅

回覆:每個月會額外比幾多錢姐姐?

点解要比多,你咁做,就會令到啲工人,好似好多野係應該。

男爵府

畀面勳章

做壞規矩﹗

lkky    發表於 16-1-8 13:40

翡翠宮

馮老闆都唔想加人工, 馮打工既都想個個月加

呢D野自己決定; 工人好你想對佢好D, 加少少, 工人唔好, 你點都唔會加.

唔需要問; 問就一定有人嘈做壞規矩.

我有比多; 前後2個都工作合理地OK; 所以比多.

別墅

一開始我哋兩個都要番工,得佢自己喺屋企湊個bb,額外比啲等佢用心啲,又放假嘅日子佢都番到屋企會幫手做嘢
但依家又多咗個bb,我無再做嘢自己喺屋企湊,又有時幫下佢做家務,佢嘅工作量無多到反而少咗,但係sir就越比越多依家個個月比500,我日日喺屋睇住佢做嘢我覺得唔值,但比開又無辦法
上個月試過叫sir比300,sir話姐姐收嘅時候望住得300覺得好奇怪

子爵府

mini1204 發表於 16-1-8 11:54
馮老闆都唔想加人工, 馮打工既都想個個月加

呢D野自己決定; 工人好你想對佢好D, 加少少, 工人唔好, 你點都 ...
同意,好比去同一間酒家食飯,有人覺得食物同服務都滿意給予小費,但亦有人認為食物好服務好係應該的照單付錢一樣,無話對與錯。

翡翠宮

cystal0122 發表於 16-1-8 12:07
一開始我哋兩個都要番工,得佢自己喺屋企湊個bb,額外比啲等佢用心啲,又放假嘅日子佢都番到屋企會幫手做嘢 ...

my opinion:
1. 一係唔要工人
2. 想繼續 keep工人, 我唔會為左一個月2舊水, 大家有咩唔高興; 我會繼續比多500; 不過亦唔會再加. 另外, 可以安排自己多D個人活動; 自己開心, 亦可以等佢多野做; 唔好係家務上面去依賴你.

大宅

引用:一開始我哋兩個都要番工,得佢自己喺屋企湊

一開始我哋兩個都要番工,得佢自己喺屋企湊個bb,額外比啲等佢用心啲,又放假嘅日子佢都番到屋企會幫手做嘢 ...
我都話,佢地覺得你係應該比,錯就錯咗比慣咗。你睇到佢地点做野,先覺得唔值。其實佢哋人工,政府都成日加啦,点解仲要再比多呢,我真係唔覺得佢地有幾多野做,(我自己果個) ,我眼見每日只係,抹地洗厠所,洗衫一定做,其他野都不是日日做。有時買餸幫手拎,煮又係我煮埋比佢食,只係收碗,洗碗。可能其他屋企多野比佢地做,驚佢地唔做,會比多啲。

象牙宮

aptcan 發表於 16-1-8 11:45
做壞規矩﹗

對那些, 不太富裕的家庭, 就是慘。

有錢, 就有工人...
有錢...就無法請工人了.

最近有些 agent 推泰傭.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

生日,大時大節先至俾。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

就算對工人好滿意,都唔會每個月額外俾,個個月俾就好似老馮咁。最多係生日或新年呢D日子,俾封大利是,佢反而有驚喜開心D。

首頁

尾頁

跳至