論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

別墅

$100 係私人補比佢(因工人今年九月簽約舊薪金)
$400 比佢買菲律賓野食
之後佢唔放假再補水
所以差不多比多$900 架
當比左food allowance 既心態感覺會好d
因我都係喺屋企睇佢凑bb 我仲要有隻狗 佢要煮飯洗:衫 佢好有心好幫得手所以呢d野係相對 你對我好 我對你好 難得揾到個好工人所以俾多少少都無所謂啦

別墅

引用:Quote:原帖由+cystal0122+於+16-01-08+發表

原帖由 FIFIT 於 16-01-08 發表
我都話,佢地覺得你係應該比,錯就錯咗比慣咗。你睇到佢地点做野,先覺得唔值。其實佢哋人工,政府都成日加 ...
我一直係唔建議另外再比,但sir話⼁乛⼀⼀⼁*⼀

大宅

引用:一開始我哋兩個都要番工,得佢自己喺屋企湊

原帖由 cystal0122 於 16-01-08 發表
一開始我哋兩個都要番工,得佢自己喺屋企湊個bb,額外比啲等佢用心啲,又放假嘅日子佢都番到屋企會幫手做嘢 ...
人心不足蛇吞象

大宅

引用:除非真係做得好好,+不過都係要睇定啲,+開頭

原帖由 ay001 於 16-01-08 發表
除非真係做得好好, 不過都係要睇定啲, 開頭通常都未有咩大問題.

俾開咗, 第日離職補償個基數會唔會跟住都 ...
我都想知,每月額外出糧出多畀佢,第時她唔做畀「長期服務金」時,基數是會以法定月薪計,還是以我每月實質出糧的金額計算呢?
有沒有人可指教下。

子爵府

bbrabbit2011 發表於 16-1-8 14:34
我都想知,每月額外出糧出多畀佢,第時她唔做畀「長期服務金」時,基數是會以法定月薪計,還是以我每月實質 ...
除非你同姐姐有簽訂協議調整佢底薪,否則將來要補償應以合約內的底薪作準。

別墅

引用:Quote:原帖由+cystal0122+於+16-01-08+發表

原帖由 FIFIT 於 16-01-08 發表
我都話,佢地覺得你係應該比,錯就錯咗比慣咗。你睇到佢地点做野,先覺得唔值。其實佢哋人工,政府都成日加 ...
我一直係唔建議另外再比,但sir話間中比下佢放假又可以幫下手,但點知佢係個個月都比,比咗咁耐無理由依家唔比
我姐姐嘅工作都係一般掃地拖地煮夜晚嗰餐,衫都唔係日日洗,朝早佢同大女玩,我湊細b同煮飯,細b要埋身餵,sir又夜番,所以好多時係佢第一個坐埋枱度食先,食完就去玩fb,究竟點解會係工人食先

大宅

引用:Quote:bbrabbit2011+發表於+16-1-8+14:34+

原帖由 tuenmunoasia 於 16-01-08 發表
除非你同姐姐有簽訂協議調整佢底薪,否則將來要補償應以合約內的底薪作準。
...
謝謝回答。
再想請教,每月我出糧畀佢,那張簽收紙,是否可以在「salary」一欄就填寫「法定的工資」銀碼, 而出多給她的金額就填寫為「bonus」一欄。這樣會妥當嗎?

子爵府

我自己做法係無論比幾多姐姐簽收的只寫底薪,無註明其他收入。

公爵府

2024年龍年勳章

我情願新年封利是大少少,都唔會每個月俾多一筆佢

緃壞哂喎.....

等時請新工人,個個都會問出多幾多,咪自己倒煤..............

水晶宮

回覆:每個月會額外比幾多錢姐姐?

0.

生日,新年會比利事。

別墅

引用:就算對工人好滿意,都唔會每個月額外俾,個

原帖由 Lihoma 於 16-01-08 發表
就算對工人好滿意,都唔會每個月額外俾,個個月俾就好似老馮咁。最多係生日或新年呢D日子,俾封大利是,佢 ...
其實我都贊成係咁樣,但sir唔聽我講

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但工人生日有蛋糕+利是、聖誕禮物、農曆年封利是。
仲有一些舊或新的衣物/袋/玩具會轉送比佢地寄回家鄉。
做得好一年後會比一次花紅。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Lihoma 於 16-01-08 發表就算

其實我都贊成係咁樣,但sir唔聽我講
你老公埾持要每月額外cash 比工人, 你就尤得佢, 免得為幾佰蚊傷夫妻感情。到你工老公自己睇到工人表現, 覺得唔值呢個奬賞, 佢自然会停

大宅

cystal0122 發表於 16-1-8 14:42
我一直係唔建議另外再比,但sir話間中比下佢放假又可以幫下手,但點知佢係個個月都比,比咗咁耐無理由依家 ...

所以好多時係佢第一個坐埋枱度食先,食完就去玩fb

不可, 你係MUM, 佢是工人

大宅

引用:大家每個月除咗基本工資外仲會唔會額外比啲

大家每個月除咗基本工資外仲會唔會額外比啲姐姐?大約會比幾多?
會額外比100至200佢…因為佢好勤力…同好幫得手

別墅

原帖由 birdbird 於 16-01-08 發表
你老公埾持要每月額外cash 比工人, 你就尤得佢, 免得為幾佰蚊傷夫妻感情。到你工老公自己睇到工人表現, 覺 ...
佢唔會睇到,佢係好求其好懶嗰啲,同埋佢一個星期得一兩日會番屋企食飯,我同佢講姐姐有啲咩問題,佢都叫我轉化做優點去睇

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-01-08 發表你

佢唔會睇到,佢係好求其好懶嗰啲,同埋佢一個星期得一兩日會番屋企食飯,我同佢講姐姐有啲咩問題,佢都叫我 ...
咁你改變工人的工作模式, 令佢的生產力值番果個奬賞

別墅

引用:Quote:cystal0122+發表於+16-1-8+14:42+我

原帖由 great999 於 16-01-08 發表
所以好多時係佢第一個坐埋枱度食先,食完就去玩fb
但我哋一開始已經叫佢同枱食飯,佢已經唔覺得佢坐低食飯先係有啲唔妥

大宅

引用:Quote:原帖由 FIFIT 於 16-01-08 發表我都

我一直係唔建議另外再比,但sir話間中比下佢放假又可以幫下手,但點知佢係個個月都比,比咗咁耐無理由依家 ...
我個連晚飯都唔駛煮,不過唔可以係我面前上fb,我屋企經常無人,但我都會同佢地講,做好晒啲野,先可做自己野。

首頁

尾頁

跳至