跳至

首頁

尾頁

大宅

各位東涌家長:

因本人小兒今個月報自行派位, 請問那間小學不是太傳統學校, 太谷,功課壓力大,校風純樸, 升中派位又好呢? 不好意思太多問題, 因本人實在比較急, thanks.

lwsdebbie

禁止訪問

伯爵府

或者遠小小偉倫, 不過係db

大宅

多謝2位回覆, 但靈糧堂及溫浩根又如何?
你們在東涌區又會如何排法呢?
~may~
你女讀天主教, 覺得老師如何? 只否對不是精英班學生缺乏照顧, 校風覺得如何? 你是否因住在逸東村而選擇近這幾間呢? 因本人是在職媽媽, 所以害怕如太多功課, 考試,驚我自己應付不來, 不好意思 太多問題, 希望你亦可說下這間學校給你感覺, 我怕我自己有什麼漏要問.非常感激.

珍珠宮

醒目開學勳章

Hi, 我女女都係今年升小一, 我住係逸東邨, 揀咗救世軍, 不過家長會後先知道原來佢哋較多功課, 同埋一年總共有大小6次評估, 對我嚟講都幾吃力, 因為我都係在職媽媽, 無時間去照顧功課及其他, 但我希望女女能夠自己應付.

原文章由 lwsdebbie 於 08-9-8 23:56 發表
~may~
你女讀天主教, 覺得老師如何? 只否對不是精英班學生缺乏照顧, 校風覺得如何? 你是否因住在逸東村而選擇近這幾間呢? 因本人是在職媽媽, 所 ...

複式洋房

原文章由 lwsdebbie 於 08-9-8 23:56 發表
~may~
你女讀天主教, 覺得老師如何? 只否對不是精英班學生缺乏照顧, 校風覺得如何? 你是否因住在逸東村而選擇近這幾間呢? 因本人是在職媽媽, 所 ...

我隔離屋有個小朋友讀溫浩根, 功課無咁大壓力, 佢成績都幾好...佢阿媽話呢間學校唔錯喎

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原文章由 ~may~ 於 12 9 2008 15:19 發表

靈糧堂及溫浩根我唔會揀,d課程太淺,兩間好似開得兩班

以前我曾就「學術成就」角度出發,反對媽子送妹妹進入。不過出席畢業典禮後,發現師長對學生的態度有別於自己出身的所謂「傳統band1」,妹妹和同學們至今關係仍然不錯~

靈糧堂唔係出band 1學生o既學校(其實成個東涌目前都未有「band1學生比例超過整體75%」o既小學!),不過,d師生感情似乎好好。如果想子女得到多d照顧,不妨考慮~

[ 本文章最後由 muiskyie 於 08-9-13 23:12 編輯 ]

洋房

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1669019&extra=page%3D2

複式洋房

東涌區小學

每間學校都各有特色, 我亦信所有學校都會盡力做到最好。 所以不可以單從學校班數決定入哪一間學校。 人們的子女又不是你的子女, 人們說好只是在他們的情況而言. 所以一定要獨立觀察和分析, 選一間對自己子女最好的學校。

林拔中
在逸東邨好受歡迎的小學, 學生質素亦唔差,但近一兩年有太多老師走,所以家長開始有D擔心。

東天
因為是一條龍學校, 中小學只在隔鄰,所以亦受歡迎。但心頭高的家長未必會選它, 因為學校成績只是一般。亦曾有人說老師未夠關心學生,中途轉校的也不少。

黃楚標
親中學校,資源充裕,但在逸東邨內是收生較差的學校, 主因大概是多年前曾發生多名老師不達基準的事件吧。所以家長對學校失去信心。

青松候寶垣
道教學校。在東涌算是受歡迎, 因為家長認為學校課程深, 家課多。但亦有家長認為老師教法太傳統, 太填鴨, 只谷學生成績而欠缺愛心照顧, 間中亦有聽聞學生被呼喝到連校外都聽到,學生讀得很辛苦,有不少學生因為種種原因讀得不開心而轉校。

靈糧堂
雖然是一條龍學校,但收生不算多。原因之一是其中學的名聲不是很好。同時亦因為課程較淺, 活動教學, 有家長擔心學生成績跟不上。但近年學校轉了校長,積極改革, 在街上見到的學生也外表四正。

溫浩根
在東涌算是受歡迎,家長喜歡學校課外活動多, 教師有愛心。課程方面,普通話教中文及校本英文課程是其特色。功課不多,但精英班的程度比較深。很多家長都說學生讀得開心, 喜歡返學。因近年升中表現不錯,吸引了一批小三小四的學生轉校。

可譽
一條龍學校,但收生不算多,因為位置比較不方便。但學校校舍十分大, 設備完善,很多家長都認為校長友善。

大宅

有無小朋友讀緊愉景灣偉倫的mami比d comment呀!

首頁

尾頁

跳至