自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:S_family 的帖子

好了,甘你仔宜家講野講成點呢?

翡翠宮

2018復活節勳章

引用:bb講咩都明又會去做,就係唔講,幼稚園面試

原帖由 沙田有 於 16-01-10 發表
bb講咩都明又會去做,就係唔講,幼稚園面試又唔過,點算好
仔仔細時都吾肯講,而家9歲想叫佢停都難

吾使擔心嘅,評估跟進下啦,面試係煩d嘅,加油!

侯爵府

回覆:兩歲半唔講野,點算

你做果個評估,應該係評佢對日常生活物件既應用,配對,例如床係俾人瞓,牙刷係刷牙咁。。呢D係睇佢既認知。。如果佢認知夠,咁暫時唔需要擔心佢智力問題,但要佢講野,係絕對需要你日常生活中多加努力。。

佢地唔講野,但認知夠,一,可能係無需要講,出街你會攞鞋俾佢,賴左尿你會同佢换,佢無需要出聲要求,所以佢選擇左懶。。反正唔講都有人做。。

第二種可能就係混亂,生活中太多唔同語言,佢分析獨立唔到,佢可能知apple係食得既野,但唔知蘋果就係apple..佢配對唔上兩樣野。。呢個情況最常係工人講英文,但生活中又缺少講廣東話既人。。但工人英文又未至於完整,全面,佢天一半地一半,佢都唔知自己應該講咩。。所以唔講啦。。

男爵府

引用:你做果個評估,應該係評佢對日常生活物件既

原帖由 lazywife 於 16-01-10 發表
你做果個評估,應該係評佢對日常生活物件既應用,配對,例如床係俾人瞓,牙刷係刷牙咁。。呢D係睇佢既認知 ...
我同事個仔係第二種、跟左言語治療
到返左半年k1、可以full sentence講英文或中文
Bilingual 小朋友要多少少時間去分析

水晶宮

引用:有同事個囝成6歲先肯講野,之前見佢好擔心

原帖由 c.vieri 於 16-01-10 發表
有同事個囝成6歲先肯講野,之前見佢好擔心廒日帶囝囝去見兒科醫生/語言治療師,最後識講野先放下心頭大石, ...
係,單純工人照顧好多呢Dcase

子爵府

係唔識講定唔肯講?

大宅

回覆:lazywife 的帖子

多謝你甘詳細的解答啊,我仔認知能力可以的,咩都明咩都可以去做,就係唔講,搞到幼稚園面試都唔過啊,哎,本來就多人搶學位,再加上尼個問題就更加困難,

大宅

回覆:fionlo1988 的帖子

識講媽媽,婆婆之類,無句子,

大宅

回覆:eggcarol 的帖子

甘拒有學校收?

大宅

回覆:孟母3000 的帖子

你同事個仔面試幼稚園又過到?我仔宜家因為唔講野扣分唔收

男爵府

引用:我fd個仔又係,兩歲半唔講,只識媽媽爸爸佢

原帖由 BIGPAT 於 16-01-10 發表
我fd個仔又係,兩歲半唔講,只識媽媽爸爸

佢父母乜都無理,話遲d會識,但我囡已對答,唱兒歌
唔可以咁比,男仔同女仔嘅發展唔同,普遍男仔都係會慢過女仔

複式洋房

睇醫生好D 喎~~

大宅

回覆:ice_seiya 的帖子

最煩幼稚園面試扣分呢,

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 BIGPAT 於 16-01-10 發表我fd

原帖由 ice_seiya 於 16-01-10 發表
唔可以咁比,男仔同女仔嘅發展唔同,普遍男仔都係會慢過女仔
但兩歲半要正視,係發展遲緩

兩歲半正常係要講句子,我fd個仔係疊字同火星話,但慶幸有k1 offer

大宅

回覆:沙田有 的帖子

我個仔22個月, 講野都算叻, 但之前in 兩間n班都係reject和後備, 所以唔講野未必輸哂, 唔好氣餒。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

我識得有兩個朋友的仔都是遲講嘢,有一個2歲半才開始講爸爸,媽媽,水水,另一個都去到2歲9個月才講bb話,但現在正正常常,分別10歲和15歲了。

男爵府

我女2歲半時都唔講野 今年10月時咁岩阿女病左成星期 校長打來問候之余仲同我講話女講野既發展差少少 仲話寫定紙俾我1月3歲覆診時俾健康院 跟住岩岩過左既12月就發展神速 多野講左 仲講到句子 例如呢個唔好味呀, 我想食呢d 咁樣

所以唔駛擔心住 等見埋健康院先

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女當年k1開學3個月足足3歲先肯開口講嘢,當年碌過咗面試只因識得玩

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

大宅

回覆:dordorcat 的帖子

甘你面試時順利嗎?

大宅

回覆:Yubi.T 的帖子

我仔面試時除了無講野,其他都表現好好,哎,你就好了,運氣欠缺了一點

首頁
12345...9

尾頁

跳至