自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:TandE 的帖子

多謝你的鼓勵吖

複式洋房

回覆:沙田有 的帖子

我仔都系唔多,又系無學校收。宜家等註冊日後睇下仲有邊學校有位。

大宅

回覆:彤彤千興 的帖子

哎,你都遇到同樣問題?好煩,收生標準好唔公平

大宅

回覆:彤彤千興 的帖子

但煩一個問題,唔講野見幾多間都係扣分,不過都繼續努力爭取,

男爵府

回覆 沙田有 的帖子

即刻求其搵間有N班的幼稚園讀啦!另外,要去健康院見姑娘!

子爵府

好媽媽勳章

引用:bb講咩都明又會去做,就係唔講,幼稚園面試

原帖由 沙田有 於 16-01-10 發表
bb講咩都明又會去做,就係唔講,幼稚園面試又唔過,點算好
我仔之前都係唔肯講野,去咗健康院做過兩次評估都話冇問題,評估當日肯跟指令pass曬所有野,唯獨唔肯講,早排面試都係講到簡單嘅字,點知呢個兩個月突然講多咗好多野,可以一句句子咁對答,好似隻鸚鵡咁我地講咩佢又跟住講,所有樓主唔使咁擔心,可能小朋友只係唔肯講,健康院醫生都解釋我聽有d小朋友比較遲講野,唔代表心智上有問題。

大宅

回覆:茄子 的帖子

即刻就會有n班讀咩?

大宅

回覆:chole_bb 的帖子

嗯,明白,但k1無學校收點算

大宅

引用:Quote:原帖由 沙田有 於 16-01-10 發表bb講

原帖由 chole_bb 於 16-01-10 發表
我仔之前都係唔肯講野,去咗健康院做過兩次評估都話冇問題,評估當日肯跟指令pass曬所有野,唯獨唔肯講,早 ...
你仔仔幾大呀。 我仔28個月都係單字同火星話。 但指領完全明白

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+chole_bb+於+16-01-10+發表我

原帖由 Star_Shop 於 16-01-19 發表
你仔仔幾大呀。 我仔28個月都係單字同火星話。 但指領完全明白
依家三十一個月大啦,都係近呢個幾月先講句子,早排去in幼稚園都只係識講詞語,所以唔使太擔心

伯爵府

引用:嗯,明白,但k1無學校收點算

嗯,明白,但k1無學校收點算
樓主。主要問題係暫時未有K1收。
等放位。
要讀實有學校收。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章

回覆:兩歲半唔講野,點算

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

其實你是否混合好多唔同話?我大女小時跟我住上海,大家分別用英文,廣東話和普通話講野,她全部都明但是唔答,到歲幾去看醫生,醫生話她理解無問題,不過她唔知道用什麼話回答你地而已,跟著集中講廣東話就無事了,老師也一句一句咁教她答!她兩歲才講到自己個中英文名

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:bb講咩都明又會去做,就係唔講,幼稚園面試

bb講咩都明又會去做,就係唔講,幼稚園面試又唔過,點算好
唔好聽人點喇,未聽過有開聲藥。不要洗d冇謂錢。自然就會講,到時你叫極都唔停

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實你是否混合好多唔同話?我大女小時跟我

原帖由 lymchau 於 16-01-20 發表
其實你是否混合好多唔同話?我大女小時跟我住上海,大家分別用英文,廣東話和普通話講野,她全部都明但是唔 ...
我長大既環境有講7-8种語言既人系身邊,完全冇問題。而家自己都講到,小朋友個個都唔同。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆:leng1999 的帖子

同意呀,她弟弟一歲幾自己可以見公公婆婆講廣東話,見菲傭姐姐講英文,好勁!所以每人都不同

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章

回覆 沙田有 的帖子

我小朋友IN既幼稚園都唔會刻意考講野. 係睇明唔明旨令。佢講野都係慢但好有幾個Offers, 放心.

大宅

如果理解認知無問題,咁可能係口肌未發展得好,或心理問題,我建議妳盡快搵言語治療師評估下,平時食野有無切得太碎?或佢講野時有無心急糾正佢?因為有些小朋友怕講錯就唔肯講!

大宅

回覆:小儀BB 的帖子

評估了,無乜問題,不過你提的平時吃野距唔太愛嘴爵就吞,導致口肌慢了,我都甘唸⋯但唔軟又怕距卡喉

大宅

回覆:沙田有 的帖子

咁好可能係口肌問題,要時常提點佢咀嚼,食物唔好切咁碎,總之一擺食物入口就托一托佢個下巴提點佢要咀嚼,多點幫他按摩口部肌肉,或者搵職業治療師幫忙

首頁
12345...9

尾頁

跳至