自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-11 發表冇

原帖由 rickybb123456 於 16-01-11 發表
我仔成績oK架
咁老師應該會睇佢架

珍珠宮

rickybb123456 發表於 16-1-11 11:40
所以我興系有原因
我聽完都興

男爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 ctsang1006 於 16-01-11 發表

原帖由 rickybb123456 於 16-01-11 發表
冇用架,佢系小息時去推我仔同撞佢
係咪有表面傷痕,如果有你同老師講,不如我報警處理啦,呢個係欺凌事件。 之後老師就會好快手。。。唔係想老師難做,而係作為1間教育人既地方點能夠甘無愛心。,但大前提你小朋友所言屬實

敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

珍珠宮

SoNyPig 發表於 16-1-11 11:44
係咪有表面傷痕,如果有你同老師講,不如我報警處理啦,呢個係欺凌事件。 之後老師就會好快手。。。唔係想老師難做,而係作為1間教育人既地方點能夠甘無愛心。,但大前提你小朋友所言屬實
AGREE

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:個仔持續被同一班人打傷, 學校又未能制止有

原帖由 birdbird 於 16-01-11 發表
個仔持續被同一班人打傷, 學校又未能制止有関同學的打人行為, 我会先小人後君子, 講明会報警及用我的方式去 ...
頭一次系打,之後都係推

我為貓狂

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 rickybb123456 於 16-01-11

原帖由 good_pig 於 16-01-11 發表
咁老師應該會睇佢架
所以老師系有訓曳個兩個蔔

我為貓狂

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rickybb123456 於 16-01-11

原帖由 SoNyPig 於 16-01-11 發表
係咪有表面傷痕,如果有你同老師講,不如我報警處理啦,呢個係欺凌事件。 之後老師就會好快手。。。唔係想 ...
得一次有表面傷痕,其餘系推佢,所以冇傷痕

我為貓狂

子爵府

rickybb123456 發表於 16-1-11 11:37
我仔剛讀一年而且冇乜可能見到D家長,一系工人湊,一系自行,一系坐校車,有D又課後有活動5同時間放學:igiv ...
有學校活動盡量去參加, 問返有冇家長谷。

教細路話"唔好" 只係開始, 要有效係要講得具體, 並且執行, 例如上面我講, 再犯就會要做123, 而123要合理而佢能力立刻可以做。

不要說"要報警"~~~呢啲好明顯係大人/學校先做到, 奀皮仔分分鐘早己聽過萬次, 冇咗效果, 講嚟都唔會認真看待; 但告俾班主任, 係可以實行而後果清晰, 阿仔要做係行去教員室告佢地。

男爵府

回覆:你地小朋友被同學蝦左好多學校通常點處理

先搵左老師,
唔處理,
講真,
我會直接同老師講再係咁我會教自己小朋友還手,
大啲既我會報警,
再唔係接放學會我會狂鬧蝦人果個小朋友架。。。

Ps 我個仔都試過比同學仔蝦,
我係好直接同老師講 再係咁我會教會仔還拖架,搵左老師幾次先攪掂。
有時都要以暴制暴架嘛,

公爵府

rickybb123456 發表於 16-1-11 10:06
我遇過有肯處理既老師不過十個有九個都5想處理,求其回覆左家長就算,有時真系好嬲好氣憤,D技安同學見無事 ...
我仔小學時有試過咁嘅情況,有個同學仔成日蝦佢,行過 kick 下佢等佢跌一跤,或者是驚無神打佢一下,之類之類。我 email 佢班主任,cc 校長,詳細講左情況,然後話,我想請教一下我應該點做,而家我叫仔儘量避開呢個同學,但如果情況持續,我唯有叫佢反擊,我唔覺得反擊係正確嘅作法,但如果情況冇改善,我只得叫我仔學識保護自己,阿老師你對處理小朋友問題比我專業同有經驗,不如你教我點做

基本上我係比學校同老師兩個信息:第一,學校有欺凌事件發生緊,我而家正式知會閣下,亦期望學校同老師跟進事件;第二,我而家正式知會學校同老師,暫時我守校規唔還手,但如果情況冇改善,我會叫仔反擊,屆時唔好怪我仔

老師收到我 email,好快回覆,話會搵呢個蝦人嘅同學傾下,如果冇改善,叫我再通知佢,佢會搵呢個嘅家長傾。好彩嗰次之後呢個同學就冇再蝦我仔了,睇來老師出手係有效果嘅

公爵府

回覆:你地小朋友被同學蝦左好多學校通常點處理

樓主 大吉利事講句
下次有咩事一定要睇醫生先!
同第一時間影低傷勢!
如果唔係d傷好返就想追究都追究唔到
就算你未必想做到咁 當打定個保險都好
我c6係律師 之前有朋友問我
c6教我咁同朋友講
如果學校真係唔理,對方家長又唔理
可以出封律師書俾對方家長嚇下佢
千令蚊到 通常出左就一定緊張
唔好擔心一定有解決辦法

珍珠宮

引用:樓主 大吉利事講句下次有咩事一定要睇醫生

原帖由 skyfree333 於 16-01-11 發表
樓主 大吉利事講句
下次有咩事一定要睇醫生先!
同第一時間影低傷勢!
千令蚊,就甘上律師樓就oK,系發信比學校定學生?Thx

我為貓狂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-11 發表咁

所以老師系有訓曳個兩個蔔

珍珠宮

引用:Quote:rickybb123456 發表於 16-1-11 10:06

原帖由 mugtaitai 於 16-01-11 發表
我仔小學時有試過咁嘅情況,有個同學仔成日蝦佢,行過 kick 下佢等佢跌一跤,或者是驚無神打佢一下,之類之 ...
其實系3月第一次流血事件,我已隔一排就揾老師,但系處理極都系甘,個2個曳人繼續再犯,好煩、好困擾

我為貓狂

水晶宮

引用:Quote:原帖由 birdbird 於 16-01-11 發表個

頭一次系打,之後都係推
推人, 後果可大可小。試过我仔學校有小朋友被推落樓梯, 個兇手被學校重罰

公爵府

引用:Quote:原帖由 skyfree333 於 16-01-11 發表

千令蚊,就甘上律師樓就oK,系發信比學校定學生?Thx
我都唔知發俾家長定學校
c6返緊工我要等佢返黎先問到
有無朋友係做律師架 我都唔知啊
我夜少少先答到你

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我遇過有肯處理既老師不過十個有九個都5想

我遇過有肯處理既老師不過十個有九個都5想處理,求其回覆左家長就算,有時真系好嬲好氣憤,D技安同學見無事 ...
約技安出學校對面後巷,我老豆有少少野想同你講。

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:rickybb123456 的帖子

真令人擔心。好憎學校欺寧 我小朋友一年級也比高年級蝦左半年 哭左半年 好憎果個高年級同學 蝦蝦霸又講變態野 想起果個衰同學就&#128293;都黎

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我記得之前BK 有個媽媽, 佢個小朋友俾壞學生搞, 學校唔理, 結果佢火起衝上校巴影個壞學生相再警告佢唔好再搞自己個小朋友, 有時候學校唔想處理的問題, 你就要靠自己發癲又好發老脾又好, 搞大件事先收到科~
既然你會接小朋友放學, 我認為你可以即場問你小朋友今日有冇俾個壞學生推撞, 有就即刻捉住個壞學生唔放, 大聲嘈到學校肯處理為止, 即場999報警要求對方家長同壞學生同你個仔道歉為止, 話埋俾學校知一次又一次係咁我已經唔可以再容忍落去, 10間有10間學校係只想息事寧人, 你睇下基X小學搞到個女學生自殺就知!

公爵府

rickybb123456 發表於 16-1-11 12:03
其實系3月第一次流血事件,我已隔一排就揾老師,但系處理極都系甘,個2個曳人繼續再犯,好煩、好困擾

...
帶阿仔去學一門功夫(空手道,柔道,跆拳,詠春,乜都好),真嘅,我仔都係一個內向怕事嘅細路,一年班時,有日喊住返屋企,手臂有幾條血痕,我問發生咩事,工人話上 lift 時樓下一個細路打佢,各自兩個工人都阻止唔切。嗰個細路平時都係技安型嘅,但搞到流血嗰次係第一次

嗰晚我老公返來,即刻話,同佢報個柔道班,柔道講究四兩撥千斤,防守多於進攻,我地唔係要個仔去打人,但要佢必要時識得點保護自己。以後證明咁做係正確嘅,9 歲嗰年佢去少年外展,有個細路蝦佢,搶佢枕頭同床單,等佢冇得訓,我仔一腳掃跌佢,然後用鎖招將佢鎖喺地,郁都郁唔到,導師來到調解左,嗰個細路唔敢再蝦我仔,見到佢都運路走(但阿仔話佢轉移目標去蝦其他小朋友,所以都係死性不改)

有事發生,我贊成先跟正常程序,例如聯絡老師同學校,但如果情況冇改善,我會用自己方法,同時亦都比阿仔知道,我地守法,凡事先依制度行事,但當制度保障唔到我地時,我地會諗辦法保護自己(出手反擊,報警,搵律師,搵傳媒,等等等等),而唔係坐以待斃,即使要付出代價(worst case 可能會被開除學籍?),也在所不惜

首頁
45678...9

尾頁

跳至