跳至

首頁

尾頁

別墅

靈量小學英文係咪好深架, 其實我都好有興趣lee 間, 不過我又好驚佢地好多功課同埋我自己的英文都係有限工司, 但我睇佢地既校刊, 覺得校長好有"心", 所以好想報lee 間.

有幾個問題想問下, 如果有讀緊lee 間小學既媽咪, 可否分享下.
1. 中文是否每堂都是普通話教學
2. 如果英文唔係咁好, 是否好難追. (因我又唔想 P1 就比小朋友返補習班, 起碼都P2 下學期先).
3. 是否好多工課.
4. 老師是否平易近人/小朋友既進度會否打電話與家長聯絡.
5. 會唔會好谷學生, 如果學生既進度唔係太理想, 會否協助佢地, 定係有佢地, 只會關成績好果D架.

SORRY 呀, 好多問題, 因我真係對佢地好有興趣.
唔該!!

大宅

我覺得除非假設大家都揀最近屋企的學校入讀,否則同一校網,學生都是相同的.利安的學生可以揀靈糧,也可以揀馬主,馬循,禧年等學校.不要輕看屋村師奶,她們全職湊仔,除時她們的仔女好過我這在職媽媽.小學一放學就回家,是否在屋村附近影響也不大.我覺得靈糧較蝕底的,不是location,返而是校舍較馬循,馬主等舊和細.
馬主始終是聖公會,或多或少也有聖公會的傳統,我覺得也有她的好處.正如有人說想找一間"活"的學校以適合她那活潑的小朋友,也有人說她的小朋友太活潑,要找一間傳統點的訓練小朋友的規矩.看自己如何想.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-9-21 00:58 發表
我上星期五終於有幸參觀過主風學校,不過佢比左一個好cool的感覺給我
老師們冇笑容,間學校好silence
走廊泠清清的,沒有任何佈置,學生作品,及學生資訊貼出來
帶我地行的老師好似好趕時間,只想帶我地行完就送我地離開咁 ...

之前我地去馬主入表,睇結果,參觀學校,入叩門信... 幾次既感覺都同你好似, 加上如果問佢地一d問題, 完全唔覺佢地會care 你, 覺得我地問d野好白痴咁, 可能佢地唔 '至在'.

大宅

原文章由 灝童媽咪 於 08-9-22 00:01 發表
靈量小學英文係咪好深架, 其實我都好有興趣lee 間, 不過我又好驚佢地好多功課同埋我自己的英文都係有限工司, 但我睇佢地既校刊, 覺得校長好有"心", 所以好想報lee 間.

有幾個問題想問下, 如果有讀緊lee 間小學既媽 ...

囡囡靈糧讀小四, 你的問題我試下答你:
1. 中文係用廣東話教, 另有普通話堂
2. 我覺得一二年斑真係唔算多功課, 要唔要補習真係見仁見智, 依我自己既CASE, 我中五程度, 係在職媽媽, 而家四年斑都可以自己教囡囡, 老師曾經講過, 一二級D小朋友係食緊幼稚園的老本, 如果幼稚園教既英文多D, 小學就可以輕鬆D, 但又以囡囡為例, 佢細個比親戚揍, 在大園讀屋村幼稚園, 升到靈糧都無明顯差別, 唔駛太擔心. 功課方面我之前都提過, 囡囡四年級, 如果在家坐定定, 平日個半鐘之內一定做好, 仲可以晚晚安坐家中追家好月圓TIM !
3. 老實說, 老師無可能好似父母般一對一清楚每一個學生, 但好肯定係老師有愛心既, 我有一例子分享下, 有次囡囡一年級要食藥, 我怕佢唔識量藥水, 於是寫手冊同斑主任講請佢留意囡囡食藥的份量, 老師真係好好, 仲交帶其他老師夠鐘要提囡囡去醫療室食藥, 斑主任就自己監完食飯後親自幫囡囡倒藥水及餵藥丸, 空堂仲打比我講比我知囡囡今天無異樣, 叫我放心 !
如果你有問題, 你可以寫手冊或在內聯網SEND EMAIL 比老師, 佢地好快會回應架, 當然, 家長都要同學校合作, 才可以教出一個好孩子啦 !

珍珠宮

原文章由 hellokm 於 08-9-21 01:05 發表

靈糧什麼都好,不過都是屋村學校的問題,佢地個"計劃報告"都話有部份家長唔知點去教小朋友,同家庭問題影緊學生的情緒

我唔係要眨佢,只是心中一大矛盾 ...

新移民家下係入侵各階層學校, 真係讀咩學校都有會新移民學生, 只不過屋村學校比較多, 同埋父母教育質素比較低lor(不過都唔見得其他個d父母教育質素高丫), 所以呢個問題都唔可以睇得太重

我反而會睇學校有冇心去教學, 環境可否令小朋友樂於去返學, 每天會主動積極去上堂

別墅

nonowong,

多謝你既意見, 我同你既學歷一樣,又聽聞靈會比人教既課程早小小, 所以都有d 擔心, 不過睇完你既分享, 都安心d, 我相信我
會報lee間小學.

公爵府

小一至小三會用普通話教中文

民房

我之前睇過純陽, 都係一間好活動同好用心既學校, 不過唔知點解批得一班.

值得一讚既係有機耕作, d 學生可以將啲收成同屋企人分享, 應該會幾開心 ^^.

禁止訪問

公爵府

現在行小班,一班得25人,就算大班都只是30人,少左好多位.馬鞍山只有三間仲係大班,其他都是小班,相信這區學校會殺校的機會唔大.

珍珠宮

原文章由 heilok 於 08-9-24 11:08 發表
現在行小班,一班得25人,就算大班都只是30人,少左好多位.馬鞍山只有三間仲係大班,其他都是小班,相信這區學校會殺校的機會唔大.

唔係wor, 唔知前年定上年先殺左間
廠商會黃達道小學

民房

ma on shan 今年得 11間小學, 再殺無了

公爵府

原文章由 phibow 於 08-9-24 14:06 發表

唔係wor, 唔知前年定上年先殺左間
廠商會黃達道小學

小班是來年(即我們入小一的一年)才開始,所以我是指未來再殺校的機會很低

大宅

正如我之前所講,靈糧比較多質素較低的家長同多家庭問題,呢樣係事實,校內發展報告都係咁寫,但是主風同禧年反而會話家長番工無暇教子女
點解屋村人會場較多去屋村學校讀,因為方便,唔洗坐校車,可以送飯.
其實成個馬鞍山靈糧比我的印象係最好的

大宅

最奇怪的學校可算是馬偱
從來冇聽過佢提過升中派位的比率
學校周年report及周年計劃又只公布幾頁紙,而唔係成份任睇
開放日校長只提普通話教中文,番大陸參觀,同生命教育,其他野台如英文)好少提

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 hellokm 於 08-9-24 20:43 發表
最奇怪的學校可算是馬偱
學校周年report及周年計劃又只公布幾頁紙,而唔係成份任睇
開放日校長只提普通話教中文,番大陸參觀,同生命教育,其他野台如英文)好少提 ...

TOTALLY AGREE
我同你的感覺一樣, 你有冇循其他途徑知道佢地派位比率呢, 我FEEL倒佢地應該派得唔係幾好羅, 可能30幾倒

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 hellokm 於 08-9-24 20:43 發表
最奇怪的學校可算是馬偱
開放日校長只提普通話教中文,番大陸參觀,同生命教育,其他野台如英文)好少提 ...

我諗你係講五月果個開放日, 聽完之後我兩公婆幾擔心大抽獎會派到呢間學校. 好彩都派唔到 .

大宅

我前後已經去過兩次
不過由其他家長得知呢間學校對附頑皮同好動的小朋友有一手
如果你個小朋友比較好動應該可以考慮一下

大宅

其實各校都有佢的長短處
不如大家分享一下到今日為止你的頭3志願la

1.禧年
2.主風
3.靈糧

過多兩日1可能又會轉

大宅

聽日開始交表,應該無乜改啦:)
祝大家都第一輪成功,不用考慮第二,第三.

講真,如果要第二輪,不要這樣排,只會浪費了第二,三志願的位.
馬主,第一位都收晒,怎可能收第二志願?到時乙部第二志願要揀無咁"搶手"的:)

我兩個仔,一個報馬循,一個報靈糧:)因為我會放生命教育在最重要的位置.

首頁

尾頁

跳至