爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人用IP CAM亦係用PCCW上網?
佢地成日轉IP ADDRESS, 返到公司成日都CUT線, 跟本睇唔到屋企既情況!

大宅

ip 轉就一定. 辦法係去 dyndns.org 申請個免費 account, 再登記一個免費 domain name. 之後係你個 router 個 ddns setup page 到入番你個 dyndns account 的資料, 同你登記咗個 domain name. 個 router 每次get 到個新的 wan ip address, 就會 register 番去 dyndns.org, 你係街外就可以直接用 domain name 去番你屋企, 毋懼 ip address 變了.
一定要去 dyndns.org 度登記, 因為所有 router 都 support dyndns. 其他免費的 ddns operator 個 router 未必 support

大宅

我都有開個domain name喎, 不過一樣cut線,睇唔夠2分鐘就cut,唉.....
你整左係咪都係唔cut 線? 係咪因為我用pccw上網關係?

原文章由 chpyeung 於 08-9-11 16:18 發表
ip 轉就一定. 辦法係去 dyndns.org 申請個免費 account, 再登記一個免費 domain name. 之後係你個 router 個 ddns setup page 到入番你個 dyndns account 的資料, 同你登記咗個 domain name. 個 router 每次get 到個 ...

大宅

原文章由 babylaw 於 08-9-12 15:29 發表
我都有開個domain name喎, 不過一樣cut線,睇唔夠2分鐘就cut,唉.....
你整左係咪都係唔cut 線? 係咪因為我用pccw上網關係?

我都係PCCW, 但完全冇CUT 線問題喎...
你要 check 下點解 cut 線先? 究竟係 router 問題, 定係你 office 的 firewall.

PCCW係正常情況下, 除非你自己 disconnect, 否則佢connect 緊的時候係唔會轉 IP ADDRESS 的.

大宅

好媽媽勳章

你有冇set到係個router入面dailup先,平時係卓面個icon dailup,set完之後,你一開就上到網,唔洗再dailup架喎!同埋你個ddns係要set係個rounter入面唔係個cam度!

大宅

你用緊邊隻 router 同 ip cam?
我跟係買一 套一樣的去整

原文章由 chpyeung 於 08-9-13 23:52 發表

我都係PCCW, 但完全冇CUT 線問題喎...
你要 check 下點解 cut 線先? 究竟係 router 問題, 定係你 office 的 firewall.

PCCW係正常情況下, 除非你自己 disconnect, 否則佢connect 緊的時候係唔會轉 IP ADDRESS 的 ...

大宅

原文章由 babylaw 於 08-9-15 20:51 發表
你用緊邊隻 router 同 ip cam?
我跟係買一 套一樣的去整

router - LINKSYS WRT54G running DD-WRT
IPcam - Vivotek PT7137

大宅

我都係用e個router喎

原文章由 chpyeung 於 08-9-16 18:14 發表

router - LINKSYS WRT54G running DD-WRT
IPcam - Vivotek PT7137

大宅

原文章由 babylaw 於 08-9-16 20:49 發表
我都係用e個router喎

就算係同一型號, 都有好多個唔同的硬體版本, firmware 會唔同. 而且我用的係 3rd party 寫的 firmware, 效能好d. 當然你既 setting 同用的 ddns operator 同我的亦都可能有分別, 好難一概而論.

正常來講, 只要你唔 disconnect, 個 wan ip 係唔會轉的. 如果你disconnect 過, 再 connect 的時候, router 發覺 wan ip 唔同咗, 就會自動 report 俾 ddns provider, 個 update 係即時的. 所以理論上 ip address 轉係唔會影響你 access 個 cam 的.

我諗你最好 check 下你條 bb line 係唔係有連線問題先, 再者 check 下 router setting 會唔會 auto-disconnect if idle for x minutes. (set 0 to disable or uncheck checkbox)

大宅

我真係搞佢唔掂,我老公都話有好多唔同setting,不過.....佢唔整我都冇計, 因為我唔識整,佢.......先識,我已經叫佢睇你點整,都係一樣cut線
其實又關唔關我公司事?

原文章由 chpyeung 於 08-9-17 10:26 發表

就算係同一型號, 都有好多個唔同的硬體版本, firmware 會唔同. 而且我用的係 3rd party 寫的 firmware, 效能好d. 當然你既 setting 同用的 ddns operator 同我的亦都可能有分別, 好難一概而論.

正常來講, 只要你 ...

大宅

原文章由 babylaw 於 08-9-24 17:06 發表
我真係搞佢唔掂,我老公都話有好多唔同setting,不過.....佢唔整我都冇計, 因為我唔識整,佢.......先識,我已經叫佢睇你點整,都係一樣cut線
其實又關唔關我公司事?

...

有可能. 如果係公司問題, 你老公係其他地方睇就唔會有事. 再者就算公司的 firewall 會 cut 你線你都應該可以 reload 個 page 或再 click 個 play button 既.

首頁

尾頁

跳至