論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

提前續約, 工人同意不收機票錢, 係唔係要她簽同意書, 怎樣寫?

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 HappyEE 於 08-9-9 17:35 發表
提前續約, 工人同意不收機票錢, 係唔係要她簽同意書, 怎樣寫?

唔得架~~ 簽同意書, 咪即係你有証有據地犯法囉?
如果你想慳, 不如check張最平Cebu機票, 比錢佢settle.

大宅

原文章由 HappyEE 於 08-9-9 17:35 發表

點會寫同意唔收? 係寫佢已收左你幾多$機票, 其實係無比, 第時無得坳.
但我唔知你咁寫, 工人會唔會簽.
*********************************************************************************************************************************************

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

明白了, 謝謝回覆!

大宅

我之前問過勞工處, 佢話僱主與傭工雙方可私定協意, 但工人如日後悔約時亦有權追返機票/機票錢..

所以你可先簽左先, 工人日後再追才算啦, 不過你要預左你日後有可能要比囉...for safery, you 'd better to re-confirm w/ labour department... 

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 翁心怡 於 08-9-10 12:40 發表
我之前問過勞工處, 佢話僱主與傭工雙方可私定協意, 但工人如日後悔約時亦有權追返機票/機票錢..

所以你可先簽左先, 工人日後再追才算啦, 不過你要預左你日後有可能要比囉...for safery, you 'd better to re-confir ...

勞工署咁答就害死人
鬼唔知個工人唔告就冇事咩~ mouth:

任何協議都不能凌駕於法例之上
即是話, 如果協議的terms係優於法例所定, OK
如果低於法例所定, 不OK
總之勞方所得不能少於法例所定, 明白呢一點, 就一理通百理明.

首頁

尾頁

跳至