自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

andeskinki 發表於 16-1-14 00:01
魚,坦白講有時都要落手揀,表面魚鱗無甩,眼珠突,唔好凹入去,睇魚鰓鮮紅,噤應該無走雞,比較新鮮!
菜 ...
勁呀

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

西蘭花要揀D花細~
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

回覆:分享街市買餸學問

節瓜要多毛吉手先好
蘋果橙生菜要重手
唔識揀最好叫檔主揀,我通常講明bb 食,咁佢地都唔會俾流野,叫佢揀都唔靚冇下次

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我唔識揀靚唔靚,望落去似ok就算

wcpcelia    發表於 16-1-14 10:22

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

留毛學野

愛 我 就 別 傷 害 我

男爵府

有時要偷聽婆仔C9買送時,會同D老友吹水話\"好食呀,琴日食完\"咁我就跟下試下。買鱼時我又多口問D師奶呢隻魚好無食、多唔多细骨。見多人買邊D就跟住買,多人揀多數靚去貨炔。

laiyuen    發表於 16-1-18 19:55

男爵府

引用:我好中意食白蘿蔔,但成日買到個心變藍色,

原帖由 emimi 於 16-01-14 發表
我好中意食白蘿蔔,但成日買到個心變藍色,點揀?
重手多水,爆口甜

伯爵府

揀西瓜睇下粒頂,越細越皮薄

大宅

大宅

煲湯我通常只識買豬,其實仲有邊部分可買,煲出來冇咁油架?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:買多人買果檔,去貨快,D野靚D,唔會放咁耐

原帖由 SMKATHY 於 16-01-14 發表
買多人買果檔,去貨快,D野靚D,唔會放咁耐。
冇錯

而且,多人買亦表示d價錢合理。

子爵府

回覆:emimi 的帖子

買既時候叫菜檔幫您一條蘿蔔分兩段

侯爵府

以前我和老公去到街市/超市,因為唔敢㨂又唔識㨂,所以成日比人呃,唔靚之餘,仲比人呃秤!最理普係買一個蜜瓜有個5蚊大的吼,比人用張貼紙傘住!
後來,我們留意哪檔最多「師奶」幫襯丶圍住,哪裡最多人流,就去過度買,都幾work!

侯爵府

陪月勳章

識唔識揀靚o野係其一啦﹐
另一係我地屋企食餸量少﹐
去街市好驚俾D阿姐阿叔嫌棄我買得少。

伯爵府

引用:煲湯我通常只識買豬,其實仲有邊部分可買

原帖由 PurinBB 於 16-01-14 發表
煲湯我通常只識買豬,其實仲有邊部分可買,煲出來冇咁油架?
可以買西施骨,湯唔肥之餘,仲會比只用豬展甜

別墅

煲老火湯,我通常食返湯咋,用唐排

珍珠宮

引用:以前我和老公去到街市/超市,因為唔敢㨂又

原帖由 liuliu 於 16-01-14 發表
以前我和老公去到街市/超市,因為唔敢㨂又唔識㨂,所以成日比人呃,唔靚之餘,仲比人呃秤!最理普係買一個 ...
係呀!我都係咁跟師奶買

師奶買慣餸,知道邊d平靚正,跟佢地買應該無錯

liuliu    發表於 16-1-14 09:18

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

最簡單,檔口要揀定。邊檔返貨靚又老實就幫襯一世。買菜買時令,貴通常至唔靚(例如蘿蔔唔岩時候點揀都係花心)。見隔離大嬸揀不妨搭句咀問點揀,一般佢地都願意分享(幫你揀埋tim呀
薯仔唔要有芽
蘿蔔要重身
芋頭要輕身
勝瓜要Fung fing下
呢d買得多就有經驗
買肉去多c9果檔,一定有得解。買時同老闆講點煮佢就會建議。(瘦肉都有分炒、蒸、滾、煲完食唔食返)

子爵府

2018復活節勳章

回覆 PurinBB 的帖子

如果唔食番的肉, 可以買豬肉眼, 仲平好多.

首頁
12345...15

尾頁

跳至