少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

<小學生>父母分享會

父母們:

不如開個<小學生>分享會, 分享平時教育的苦與樂, 或考試評估的喜與憂, 好嗎?
我仔升小二, 但尚未派發成績表, 但我同佢講又同自己講, 大家都盡了力, 不要記掛成績, 如不好就要再努力, 而且我發覺, 我對他要求有80分, 就大家都變都有壓力, 出來的結果變70, 後來我諗通了, 只要他合格便算但要求他盡力, 結果他可以拿到較高的分數, 80以上或90以及100分都出現過.
明天開始便放暑假了, 你地有咩安排俾子女打發時間?

複式洋房

Re: <小學生>父母分享會

?-( 無小學生父母?

別墅

hi:
我三個公子都讀小學 la,
暑假我要佢o地早餐後溫書,做功課,
一個星期 join 3-4 times 暑期活動 lo!
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

公爵府

好媽媽勳章

我個仔九月升小一, 請多多指教

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

複式洋房

我囡囡於九月升小一,昨天去該校的"小一新生家長會",經過校長和老師介紹,我越來越喜歡此校。
囡囡在這個暑假非常忙碌,要學畫畫、做小廚師、學普通話和參加多元智能課程。

公爵府

好媽媽勳章

我個仔仔這個暑假非常忙碌too. Which school your 囡囡 admitted?
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

複式洋房

我仔仔今年8月先開始游泳班(逢2,4,6學)sunday學琴, 1,3,5,英文班, 來年呢三樣都唔會停, 會持續學.

Jamesmama, DA,

你地兩個既小朋友都係今年升小一呀? 緊唔緊張呀?不過唔使太過緊張, 免得小朋友驚, 不過頭個一個月學校都會係適應期既.

sandypigpig ,

嘩! 乜你有三個小朋友, 讀幾多年級? 平時你點安排佢地的溫習時間? 你一定好辛苦!

公爵府

好媽媽勳章

timtim-mamam,

Thank you so much, I am really 緊張 gar.

複式洋房

Hi Timtim-mamam

我唔緊張,但有些擔心。

Hi JamesMaMa
囡囡參加青年協會;工聯會暑假班。小學將會就讀HKUGA

別墅

timtim-mame:
大公子升三年級,
二公子升二年級,
三公子升一年級.
放學返屋企換完衫,
咪各自做功課,溫書.
唔使我理,所以唔係好辛苦.
大公子 Daniel 二公子 Edmond 三公子 Brian 四小姐 Zoe

首頁

尾頁

跳至