跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同意 ! 平時大都是坐校車 or 保母車, 可能只是一些週末的活動回學校才要自己坐車. 只要不是誇區, 我認為地址不是大問題. 我覺得73區已很好, 最遠還是在元朗區內, 不像74區, 若派到八鄉的小學便麻煩了.

原文章由 bobo 於 08-9-11 12:02 發表

校友會近 d, 因都有巴士到, 行無耐就係輕鐵, 官小更加出 tim 啦

其實除非諗住自己帶返學遮, 如搭校車 or 保母車, 其實都係區入學校, 遠得有幾多呢, 呢個唔會係我揀學校o既重要因素囉, 好多小朋友都誇區返學啦:fun ...

大宅

回覆 #21 florence38 的文章

這點我亦同意,因上次有74區的家長被派到八鄉錦田的情況...

複式洋房

我好奇想問吓你, 點解光明一定唔揀既 ? 是否怕多功課壓力大呀 ??

原文章由 fannynsf 於 08-9-11 11:47 發表
73區真係無咩好揀, 光明我一定唔揀, 南元小同陳榮根又遠, 得番0愛, 校友, 同商會...煩死..

大宅

靈愛的校舍係咪好細 ga ?
南元官小, 好似大好多, 同新校舍, 唔知呢間好冇 ? (因為新搬來元朗, 不知道這裡的學校情況)
前日報紙報導有部份小學仍會是大班教學, 南元官小有份, 那究竟是好 or 不好?
我留意到大班教學的多數是好學校. 例如 : 喇沙, 聖嘉諾撒, 呂明才, 沙田聖心..等等

男爵府

係呀, 我怕功課多, 個小朋友有壓力, 自己都有壓力, 我有2個朋友個小朋友都係0愛讀, 佢地2個都話功課唔多, 即3-4樣, (佢地要求唔高嘅人), 但1個話間學校幾好, 1個話間學校麻麻, 叫我有得揀都唔好揀佢...但我想揀佢係因為佢升中真係派得幾好...

原文章由 florence38 於 08-9-11 13:44 發表
我好奇想問吓你, 點解光明一定唔揀既 ? 是否怕多功課壓力大呀 ??

男爵府

我就係諗住自己帶返學, 同埋要婆婆帶飯都係1個point..

原文章由 bobo 於 08-9-11 12:02 發表

校友會近 d, 因都有巴士到, 行無耐就係輕鐵, 官小更加出 tim 啦

其實除非諗住自己帶返學遮, 如搭校車 or 保母車, 其實都係區入學校, 遠得有幾多呢, 呢個唔會係我揀學校o既重要因素囉, 好多小朋友都誇區返學啦:fun ...

複式洋房

係呀, 佢地有齊各種活動室, 但我覺得學校周圍好細, 不像其他新校空間感大得多. D人鍾意此學校大都是因為升中派位幾好.

如果要我揀, 當然小班教學好D啦, 每班一個老師, 如果每位學生一個問題, 學生少D, 老師處理的事也少D, 亦相對較容易記得每個學生的特質. 所以教25個學生好一定好過教35個學生吧 !

而點解好小學都是大班教學, 我就唔知啦......但早前政府不是要求各小學於明年開始要每年遞減學額, 改行小班教學嗎 ???

原文章由 lamfanny 於 08-9-11 18:34 發表
靈愛的校舍係咪好細 ga ?
南元官小, 好似大好多, 同新校舍, 唔知呢間好冇 ? (因為新搬來元朗, 不知道這裡的學校情況)
前日報紙報導有部份小學仍會是大班教學, 南元官小有份, 那究竟是好 or 不好?
我留意到大班教學 ...

禁止發言

◤聖公會靈愛小學《校外評核報告》◢

首頁

尾頁

跳至