親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

會去沙巴STAR住, 想問果度小童救生衣係免費提供, 還是要租?
還會帶BB 去, 已要求提供BB 床, 會否有其他BB用品可借?(如BB浴盤)
未試過帶B 出埠, 少經驗, 唔知有乜可問酒店借, 煩請JM提點, 謝謝~~

水晶宮

引用:會去沙巴STAR住, 想問果度小童救生衣係免費

原帖由 garfielddog 於 16-01-14 發表
會去沙巴STAR住, 想問果度小童救生衣係免費提供, 還是要租?
還會帶BB 去, 已要求提供BB 床, 會否有其他BB用 ...
小童救生衣掛在救生員座位下,任拿,不用錢。

大宅

回覆 diong 的帖子

謝謝~~

大宅

引用:會去沙巴STAR住,+想問果度小童救生衣係免費

原帖由 garfielddog 於 16-01-14 發表
還會帶BB 去, 已要求提供BB 床, 會否有其他BB用 ...
我2012年去果陣有網床、烚奶樽器、potty、浴盤同送咗1set Johnson\'s Baby嘅洗頭沐浴套裝

時光會逼你這副萬金之軀
競逐世上各樣乜乜之最
你若決定要做最尾一名絕對允許
人生這可怕的染缸有所有污垢要面對
人轉眼將會大個女

大宅

回覆 maggie_chung 的帖子

謝謝~~
不過我已返來了, 佢淨提供BB 床, 其他乜都無俾, (EVEN EMAIL 問過有無STEAMER 佢都話無).
ANYWAY學野了, 下次知可以問酒店借乜

大宅

garfielddog 發表於 16-1-26 15:01
回覆 maggie_chung 的帖子

謝謝~~

Plan帶bb去沙巴STAR,想請問一啲問題,Thanks!
當時妳BB多大?
我BB 一歲九個月大,是否適合去沙巴?
STAR兒童設施多嗎?

大宅

我今年1月去, 哥哥4歳細佬9個月, 基本上STAY 响酒店都好多嘢玩, 都JOIN 酒店TOUR出過島一次.
你小朋友近2歲可以玩酒店泳池同滑梯, 佢都有D playroom, 餐廳都有kid's corner, 不過有點DIRTY....但SO FAR 酒店好舒服, 就咁同佢去玩水&草地玩都好開心.

大宅

回覆:garfielddog 的帖子

請問1月沙巴天氣怎樣?落水玩水會否都涼涼地?

大宅

garfielddog 發表於 16-10-17 13:28
我今年1月去, 哥哥4歳細佬9個月, 基本上STAY 响酒店都好多嘢玩, 都JOIN 酒店TOUR出過島一次.
你小朋友近2 ...

謝謝
第一次帶小朋友出門緊張啲
妳有無帶香港嘅食水過沙巴比小朋友飲呀?

大宅

回覆 bbrabbit2011 的帖子

其實1月天氣還可以, 只係有1日天陰陰起風就有點凍, 我地就唔敢俾小朋友玩水, 改草地玩

大宅

回覆 WaWa1128 的帖子

我果時小朋友9個月, 就帶5支大蒸餾水去俾佢溝水飲(1日1支), 但都會食當地野食, 只係帶D零食過去咋. 我早餐俾佢食酒店白粥同恰蛋, 仲有原條香蕉/原個蘋果咁....都夠食.

大宅

garfielddog 發表於 16-10-18 15:36

我果時小朋友9個月, 就帶5支大蒸餾水去俾佢溝水飲(1日1支), 但都會食當地野食, 只係 ...

謝謝
STAR近唔近市中心呢?
出去搵食方便嗎?

大宅

唔近市中心架, 下下要搭的士, 所以我地夜晚一定出左去市中心食, 未响酒店睇過日落.
之前雖然睇過話附近都有D 餐廳, 但我搭車經時望都要行一段路先得, 同埋好似要行車路(可能係我唔識路), 所以我無响附近餐廳食過.

大宅

garfielddog 發表於 16-10-25 13:25

唔近市中心架, 下下要搭的士, 所以我地夜晚一定出左去市中心食, 未响酒店睇過日落.

帶小朋友去所以多啲嘢問,謝謝!
搭的士出市中心要幾耐㗎?

大宅

大概15分鐘呱, 佢地的士劃一價, 30馬幣. 去邊同坐咩類型的士都係

別墅

WaWa1128 發表於 16-10-26 01:31
帶小朋友去所以多啲嘢問,謝謝!
搭的士出市中心要幾耐㗎?

搭Uber約RM7,約10分鐘車程。沙巴唔大,機場去而中心都係20分鐘車程。
沙巴的士唔跟咪錶計車資,要講價,最低消費RM30。所以搭Uber抵好多,我試過搭RM2好短路程都載,而且好多Uber,好易搵到車。不過Uber GPS有啲問題,未必準確顯示你位置,有司機車牌後,最好打電話比司機確認你位置邊度等他。講英文一定得,部分司機識廣東話。
沙巴Uber可用現金比錢,只要call車時選擇付款方法為現金就得。

大宅

connie1025 發表於 16-11-19 02:33

搭Uber約RM7,約10分鐘車程。沙巴唔大,機場去而中心都 ...

我未用過uber請問是否download app同香港一樣?

別墅

white1 發表於 16-11-30 22:11
我未用過uber請問是否download app同香港一樣?

是呀只要在香港Download Uber app, 登記,就可以用。在香港付款只可用信用卡,無得揀付款方式。但去到沙巴,自動會增加了付費方式,信用咭/現金,記住揀現金!

首頁

尾頁

跳至