夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你老公有為你地慶祝生日嗎? 如果老公年年都唔為你慶祝生日, 你地覺得好平常嗎?

大宅

我都無乜所謂啦, 我生日都係約同一大班朋友加老公一齊出去食飯, 結婚紀念日啊, 情人節啊個d都係咁過, 係屋企食飯咋, 費時出去同人迫啦.

原文章由 sea 於 08-9-10 13:15 發表
請問你老公有為你地慶祝生日嗎? 如果老公年年都唔為你慶祝生日, 你地覺得好平常嗎?
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

複式洋房

雖然巳經幾年無慶祝, 但係有時總會有期望. 點解耐左就咁冷淡~唉!

原文章由 fion2504 於 08-9-10 13:18 發表
我都無乜所謂啦, 我生日都係約同一大班朋友加老公一齊出去食飯, 結婚紀念日啊, 情人節啊個d都係咁過, 係屋企食飯咋, 費時出去同人迫啦.

男爵府

咁樓主又有無同佢慶祝過先,如果你又無同佢做開,咁佢又以為你都唔注重呢樣野,咁唔做都唔出奇架

複式洋房

我有0家! 不過佢都唔太歡喜. 無咩反應.
可能佢本身都係咁冷淡啦!
只係我自己唔太開心囉. 好似無人錫下咁...嗚~!

原文章由 水媽媽 於 08-9-10 13:22 發表
咁樓主又有無同佢慶祝過先,如果你又無同佢做開,咁佢又以為你都唔注重呢樣野,咁唔做都唔出奇架

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

喊俾佢睇

別墅

我老公都唔重視慶祝呢樣個樣架,
無論係佢生日,我生日,結婚週年...
不過我會係佢部電話入備忘提佢我想點,
例如早一星期寫"仲有一星期老婆大人生日,book檯食飯",
正日: "老婆大人生日,如果有花收就好la"
佢會笑吓我唔知醜,跟住又會照做
雖然無驚喜,不過有好過無,係咪?

男爵府

原文章由 sea 於 08-9-10 13:26 發表
我有0家! 不過佢都唔太歡喜. 無咩反應.
可能佢本身都係咁冷淡啦!
只係我自己唔太開心囉. 好似無人錫下咁...嗚~!

不過真係有d人會覺得做呢好無謂ge,你唔好唔開心la,你知佢係愛你咪得lor

別墅

我以前都好緊張d節日的, 好希望有驚喜.....有禮物收, 不過日子耐左, 而c6又沒有特別反應及行動, 漸漸我都不太重視了

伯爵府

未有小朋友前都會每逢生日, 情人節同紀念日都會有慶祝, 自小朋友出世後, 都冇特別搞喇, 為獨是生日囉, 因為我同亞囡係前後兩日生日, 佢唔同我慶祝都要同亞囡慶祝啦, 但調轉到佢生日, 佢又冇咩要求, 加上佢呢幾年生日, 唔係佢就係我拎唔到假, 都搞唔成.

大宅

年年老公都放假陪我慶祝架... 下個月就係啦, 唔知有無驚喜呢??

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

老公年年都會正日同我食生日飯, 禮物就睇岩先叫佢比錢
自從識佢到而家未試過唔一齊過生日, 除非佢想無命啦
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

點為之慶祝先
食餐飯我已ok喎
因為知道老公記住自己生日嘛
同埋睇佢平時係個咩人囉
我老公唔興同人慶祝乜乜物物嘅
咁對我已經特別喇
相反如果佢成日同其他人慶祝
但對我就冇....
佢命都冇

男爵府

我同老公一齊9年都好重視所有special occasions~ 乜special occasions 我都一定有花有咭有禮物有飯食! 我地尋日先慶祝完拍拖9週年~~~~

所以在我來講 - 如果佢突然唔再為我慶祝生日,我會覺得好唔平常! 不過個個人性格唔同,學有d媽咪話齋 - 可能真係有人覺得慶祝好冇謂! 如果係屬於依類人,咁唔慶祝就好平常.....

別墅

好 sweet 呀, 如果我 c6都會就好啦

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我生日佢會同我食飯1晚 ,朋友去玩1晚 ,自己屋企人+6299食飯1晚咁啦 佢生日都係咁

大宅

我本身由细到大,都唔係好熱衷玩“慶祝”呢樣嘢,反而係我老公就好重视好緊張,以前遇着佢生日或我生日,佢都會請假去慶祝。

但我成日覺得真係为做而做咁囉,例行公事咁。好似Valentine's Day咁,如果係嗰日唔收花唔食烛光晚餐係唔正常咁,所以有次我地特登去酒店食情人節晚餐,懒有romantic氣氛,但我地两個都好唔自在,好似做緊戲咁!

其實我唔係太着重要係啲特别日子,刻意做啲咩去慶祝,反而久唔久有啲unexpected 嘅surprise 仲浪漫!例如weekend我會安排一個surprise getaway,或者失驚無神放工後约老公出街食飯去試新餐廳。所以而家大家生日都唔會特别送啲咩礼物,亦唔會特别出去食飯,更加唔會特登放假去慶祝啦!但就會幫小朋友celebrate囉,但都係同佢地去玩下同買birthday cake同礼物囉!

原文章由 sea 於 08-9-10 13:15 發表

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至