親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 MissMaMa 於 16-01-17 發表最

原帖由 HippoHippo 於 16-01-17 發表
咁誇張
咁當地人如果想即興入花蓮,walkin都未必買到飛
另一方法,巴士入宜蘭,區間車入花蓮(1小時多小小)

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 16-01-17 發表19/1

唔係好明添
我見官網有這個表寫住6/2-14/2期間,開放訂票日為19/1,乜唔係19/1就可以訂到14/2(初 ...
通常賣14日后車飛,會否同時開賣其他日子,未知呀。

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

引用:Plan+緊初一+?即係機票、酒店都未訂+?

原帖由 city3968 於 16-01-17 發表
Plan 緊初一 ?
即係機票、酒店都未訂 ?
昨晚先訂酒店咋,都係訂住先,因我原先諗住用miles換去日本機票,confirmed去程,但回程wait左幾個月都wait唔到
所以咪諗住改去台灣囉,橫掂宜蘭花蓮都未去過,暫時見台北同高雄用miles換都仲有飛,現在plan緊行程路線,所以未出機票住

男爵府

引用:Quote:原帖由+心大心細+於+16-01-17+發表搭

原帖由 12312 於 16-01-17 發表
但如果30分前才拿票,有機會上吾到車。因要和其他人一起排隊拿飛,我8月果次排了1小時分鐘到門櫃位(台北站) ...
如成功訂票,係咪可以一到台北就即刻到火車站取飛?有冇限住只可當日出發先攞得?

網上訂票係咪入特區護照號碼?

男爵府

引用:Quote:原帖由+HippoHippo+於+16-01-17+發表

你都有台灣自駕經驗,不如自駕算啦
哈哈,你真係好記性
自駕都可考慮架,只係我在其他帖見人話宜蘭-花蓮段路駕車較危險,坐火車好似穩陣d又快d, 有冇人試過自駕呢段路可分享下?

我地試過自駕上清境都ok, 如同清境相比,呢段路係咪再迂迴/危險d?

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 16-01-17 發表但如

如成功訂票,係咪可以一到台北就即刻到火車站取飛?有冇限住只可當日出發先攞得?

網上訂票係咪入特區護照 ...
是可以提前幾天拿飛

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 16-01-17 發表你都

哈哈,你真係好記性
自駕都可考慮架,只係我在其他帖見人話宜蘭-花蓮段路駕車較危險,坐火車好似穩 ...
呢個我吾知呀

男爵府

引用:春節去太魯閣真係一個大挑戰

原帖由 HuiTung 於 16-01-17 發表
春節去太魯閣真係一個大挑戰
你有冇試過春節去太魯閣呀?可否分享下?會否大塞車?
原先想去太魯閣,如果超多人的話,情願去第二度
有冇提議花蓮那些景點冇咁人山人海?

男爵府

引用:Quote:原帖由+HippoHippo+於+16-01-17+發表

另一方法,巴士入宜蘭,區間車入花蓮(1小時多小小)
巴士入宜蘭要提早買飛嗎?要否排一兩個鐘先上到車?
區間由宜蘭去花蓮反而有位呀?不用提早買飛?咁我由花蓮上宜蘭那段是否可坐區間而不用提早上網買飛?

珍珠宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 20:29
咁誇張
咁當地人如果想即興入花蓮,walkin都未必買到飛
自強號真係唔使諗 walk in買,莒光都未必有。如果non peak season,區間車 walk in買到的。

珍珠宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 20:48
哈哈,你真係好記性
自駕都可考慮架,只係我在其他帖見人話宜蘭-花蓮段路駕車較危險,坐火車好似穩 ...
由宜蘭自駕去花蓮,我覺得係幾危險,唔建議。蘇花公路真係九曲十三灣,上次我包車去,發現沿路好多工程車,速度都唔慢。另外,唔少車即使喺雙白線,亦超車爬頭,原來台灣人揸車都幾辣仲未計公路落石問題,落完大雨隨時冧山泥,所以要打醒十二分精神。不過,清水斷崖嗰段,風景真係好靚。

男爵府

引用:Quote:原帖由 心大心細 於 16-01-17 發表搭

但如果30分前才拿票,有機會上吾到車。因要和其他人一起排隊拿飛,我8月果次排了1小時分鐘到門櫃位(台北站) ...
謝謝!

男爵府

引用:Quote:心大心細 發表於 16-1-17 13:00 搭單

原帖由 MissMaMa 於 16-01-17 發表
總之上車前攞到票就可以,不過台北車站早上的話係超多人,上次我提早30分鐘排,眼見條人龍好長,心想:大 ...
謝謝!

男爵府

引用:Quote:HippoHippo+發表於+16-1-17+20:48+哈

原帖由 MissMaMa 於 16-01-17 發表
由宜蘭自駕去花蓮,我覺得係幾危險,唔建議。蘇花公路真係九曲十三灣,上次我包車去,發現沿路好多工程車, ...
Thanks! 你上次包車大約幾錢?係咪包車一日遊?

珊瑚宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 21:26
巴士入宜蘭要提早買飛嗎?要否排一兩個鐘先上到車?
區間由宜蘭去花蓮反而有位呀?不用提早買飛?咁我由花 ...

因區間無得預先買有飛呀, 當日買飛, 無指定座位

珊瑚宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 21:13
你有冇試過春節去太魯閣呀?可否分享下?會否大塞車?
原先想去太魯閣,如果超多人的話,情願去第二度:thin ...

農曆年時候, 到處都有人, 無可能邊到"無人"。

珊瑚宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 22:23
Thanks! 你上次包車大約幾錢?係咪包車一日遊?

花蓮市內"平日"1-4人NTS3000--3500元,5--6人3500--4000人 (看最遠到邊到),

如台北到可能差好遠價錢

男爵府

引用:Quote:HippoHippo+發表於+16-1-17+21:26+巴

因區間無得預先買有飛呀, 當日買飛, 無指定座位
區間係咪日日都有?

另想問下如果由高雄入台北走,經台東再去花蓮,可能在台東留一晚,火車買飛情況會否好一點?or 冇分別,同樣要零時上網搶?

珊瑚宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 22:53
區間係咪日日都有?

另想問下如果由高雄入台北走,經台東再去花蓮,可能在台東留一晚,火車買飛情況會否好 ...

幾點一班車, 都是上台鐵看。

高雄-台東 . 台東-花蓮。(呢2度都好難買飛。)

高雄-台東, 班次比高雄-花蓮多小小。但都好難買飛。

唯一容易小小買飛是: 高鐵 (因價錢貴過台鐵呀)

男爵府

引用:Quote:HippoHippo+發表於+16-1-17+22:53+區

幾點一班車, 都是上台鐵看。

高雄-台東 . 台東-花蓮。(呢2度都好難買飛。)
等我再研究下先,thanks

首頁

尾頁

跳至