烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

我的冰皮成份如下

粉類
糯米粉50g
冰皮粉100g
低筋麵粉50g
澄麵50g

流質
牛奶200g
椰汁200g
煉奶100g

最後放入的
菜油50g

我跟教的miss這樣做,但衰在miss只叫我地秤粉和流質的份量,而攪粉(流質跟粉混合)是她自己攪一部份,之後放落"差"粉機,部機都"差"左好耐,我地自己完全經歷唔到攪粉呢個過程 ,雖然miss都有話,放流質落D粉度攪,要著少著少邊攪邊加入,但到自己今天自己整,跟足指示,我用手攪了25,但攪極都還是有好大粒的粉粒,最後只用無辦法下,用"西"隔走D粉粒,請你地指教下,有什麼問題所以會起粉粒?

我是把所有粉撈好過"西"備用,流質全攪勻,跟著把流質著少倒入備用的粉內,攪半,就出現了再努力攪也攪不勻的粉粒!

大宅

o的粉無問題,不過落流質要分先後
我先落椰汁同煉奶,先攪混...攪既時候,o的粉會一粒粒,再用匙整爛o的粒粒...攪到o的粒粒變番粉狀最後落奶就無問題啦
但我都有個問題想請教下你.....
倒模之後o係月餅上留下既糕粉有咩辦法整走...
我見人地o的好光滑

別墅

我是用塑膠那些印的,我見miss示範時,椰汁、煉奶等流質跟粉混合時,並不需要分先後次序來落喎?

別墅

你唔好落咁多糕粉, 糕粉都係唔駛佢"痴"住個模, 容易吸出來.

原文章由 tkyc 於 08-9-11 15:47 發表
o的粉無問題,不過落流質要分先後
我先落椰汁同煉奶,先攪混...攪既時候,o的粉會一粒粒,再用匙整爛o的粒粒...攪到o的粒粒變番粉狀最後落奶就無問題啦
但我都有個問題想請教下你.....
倒模之後o係月餅上留下既糕粉有咩 ...

大宅

原文章由 ykjovita 於 08-9-11 16:28 發表
你唔好落咁多糕粉, 糕粉都係唔駛佢"痴"住個模, 容易吸出來.

已用很少,掃極都有d,我見人哋嗰d可以做到無mug粉(見唔倒tim)好靚架嘛

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 sandycat 於 08-9-11 04:27 PM 發表
我是用塑膠那些印的,我見miss示範時,椰汁、煉奶等流質跟粉混合時,並不需要分先後次序來落喎?

妳肯ge話,用手直接攪會靚同滑好多,之後再隔兩隔就very good架喇。
盡我一己之力,發放正能量!

別墅

回覆 #6 召藥師 的文章

Hi 召藥師:
阿用手!是否其他配方的冰皮粉,若不用手也是會起粒粒的?但點解miss用機攪就得?不過miss分給我會的是她一早整好(已雪)!我自覺這是頗關"建"的步驟,但miss無好好讓我們自己做or強調出攪粉要有技巧

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 sandycat 於 08-9-11 06:37 PM 發表
Hi 召藥師:
阿用手!是否其他配方的冰皮粉,若不用手也是會起粒粒的?但點解miss用機攪就得?不過miss分給我會的是她一早整好(已雪)!我自覺這是頗關"建"的步驟,但miss無好好讓我們自己做or強調出攪粉要有技巧 ...

我係咁ge:

依次序加入生油、煉奶、淡忌廉(唔用可用椰漿代替)、椰漿、糖、粉類及鮮奶混合,我覺得唔難攪,一用手或打蛋器攪一陣再隔一隔都冇粒粒。

別墅

唔好意思,重要問

你意思是若按你的配方,先落生油、煉奶、淡忌廉(唔用可用椰漿代替)、椰漿、糖、粉類及鮮奶混合。你是不會先把所有粉,流質分開混合對嗎?

用打蛋機!你的配方混合後是否會比較稀?

上堂時有人提問過,但那個miss粉話D野溝埋這麼"連",打蛋機都會打壞!
我按我列的配方(miss教),D野溝埋後,真係好黏手,所以我遇到粉粒,用"西"隔時,都好用力先整完

超級版主

原文章由 sandycat 於 08-9-11 07:07 PM 發表
唔好意思,重要問

你意思是若按你的配方,先落生油、煉奶、淡忌廉(唔用可用椰漿代替)、椰漿、糖、粉類及鮮奶混合。你是不會先把所有粉,流質分開混合對嗎?

用打蛋機!你的配方混合後是否會比較稀?

上堂時有人提問 ...

我整開個譜的確係稀架,有d似整糯米糍咁。
妳miss個譜係勁杰架?好似麵團咁?但又唔係用現成冰皮粉整?

別墅

回覆 #10 召藥師 的文章

我miss個冰皮配方,成份煩請往主題頂部看,不是現成那隻加水便成的那種,是幾杰下,攪到手都痛埋!尤其是一開始把流質部份倒落粉料時,是很難攪!

請問坊間是不是流傳了很多不同做冰皮皮的配方?那種最好吃又較易做?

超級版主

原文章由 sandycat 於 08-9-11 10:50 PM 發表
我miss個冰皮配方,成份煩請往主題頂部看,不是現成那隻加水便成的那種,是幾杰下,攪到手都痛埋!尤其是一開始把流質部份倒落粉料時,是很難攪!

請問坊間是不是流傳了很多不同做冰皮皮的配方?那種最好吃又較易做? ...

我用個譜成份都係大同小異,不過妳個譜有用冰皮粉溝入去?定係熟糕粉?其實妳個食譜係唔係真係要用手去攪同搓?如果用打蛋器就要用搓麵團個對螺旋棒喇,唔會燒機ge。

別墅

我個食譜內的冰皮粉,不是那種溝水開便成的那一種。miss無提過是否要用手去攪!<打蛋器就要用搓麵團個對螺旋棒喇,燒機ge。>收到明白,不過我暫時未有螺旋棒!

別墅

其實我間中上。烹飪錦囊時也見你時常回答像我這些初哥的問題,高手!你也是一仔一女,me too,我大仔9yrs,細女5yrs,你的幾大阿?

另煩請指我蒸了芋頭,也搓爛了,是否加油和糖,在鑊度炒至黏身便成?用易潔鑊可以嗎?有什麼要注意?請指教!

超級版主

原文章由 sandycat 於 08-9-12 11:12 AM 發表
其實我間中上。烹飪錦囊時也見你時常回答像我這些初哥的問題,高手!你也是一仔一女,me too,我大仔9yrs,細女5yrs,你的幾大阿?

另煩請指我蒸了芋頭,也搓爛了,是否加油和糖,在鑊度炒至黏身便成?用易潔鑊可以嗎?有什麼要 ...

我一定唔係高手,只係我整過d野我會記住d技巧或容易失敗之處,所以我先答到妳ge問題咋!

我個兩個一個就快7歲而另一個就4歲。

係呀,主要加糖加油炒香佢(想增添其他味如奶或椰汁味就自行決定加唔加,當然有人會再加香芋香油去增加顏色及香味),用易潔鑊都冇問題。如果覺得唔夠口感同埋太濕,可以炒香後加少少澄麵水炒,咁會收乾水得黎又煙un番少少,而份量就要妳自己到時試味來決定。

大宅

原文章由 sandycat 於 08-9-11 22:50 發表

請問坊間是不是流傳了很多不同做冰皮皮的配方?那種最好吃又較易做? ...

澄麵 35g

粘米粉 35g

糯米粉
84g
開水 112g

椰漿 56g

鮮奶
112g
34g

半湯匙

先將糖溶入開水中.澄麵,糯米粉同時篩過,將椰漿加入粉中
略為攪勻再加入鮮奶,最後將糖水放入攪至滑身.再過一次篩,等個漿滑d.隔水蒸25分鐘.待涼,置放雪櫃.用時搓滑就可以包餡.

我整過三年,試過用冰皮粉,但係一兩日就變硬而且唔好食.上面呢個好正,完全冇難度.

首頁

尾頁

跳至