嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

如何讓BB快些入睡 ?

囝囝現在約2個月大,早上 7:00 吃奶後,總是不能入睡。試過播音樂又試過抱,看似瞓著後放到床仔,即醒呢!於是又抱他,重覆看似瞓著放到床仔又醒啦!往往搞到下午四五點到未瞓到!

有咩辦法呀!請幫忙 !
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

別墅

Re: 如何讓BB快些入睡 ?

你要慢慢放下,用一個油金葉袋給他,按心口睡,給他安全FEELING

複式洋房

尤得佢自己玩, 自然眼仔碌碌, 只要佢唔喊就唔好理佢, 因為我都係咁對我囡囡, 佢玩到咁上下就自自然然會瞓架喇~~!

子爵府

我個仔咁大個陣都係咁,你嘅BB係咪一放落床就哭,要抱住瞓,如果咁様可以放啲枕头响佢側邊"傍住"佢,等佢有D安全感,同埋放佢落床時用心口貼住BB慢慢放落床度,如果佢冇唔舒服,可能只係"心野",你可以試吓隌佢玩吓,等佢易倦啲,可以瞓耐少少!不過,我個仔到宜家(九個多月大)响日間都唔係瞓咁多(加埋約兩個鐘)夜晚就瞓得好啲(可一覺瞓到十個鐘),可能有啲BB係唔需要瞓咁多啩!

複式洋房

你比唔比你個b 食奶嘴架, 你試下每次當係佢想瞓的時候, 比佢食呀, 等佢有個記托. 我都係咁樣先有 d 多餘時間用下.

大宅

我女女依家兩個月大,個半月開始有時都係食完奶就眼光光唔

洋房

我已經試緊聽音樂,食奶咀,抱住啦,個樣瞓到好LUM,慢慢放落床,放米袋係心口,身邊又用毛有巾捲成條裝放在身邊,加強安全感,有時即醒,有時瞓20-30分鐘就醒,你地話仲有未計啦 !

我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

大宅

karenlaw,

好明白你嘅苦況同心情, 我個囝囝(兩個半月大)嘅情況同你個bb一樣, 成日唔肯訓, 兩餐之間相隔三個鐘就眼碌碌撐足三個鐘, 至於佢亞媽我就比佢玩謝, 想放低佢落床仔佢又大喊, 嘈醒哂全屋人, 唯有抱足全程。我老公因為要返工, 所以星期一至五會搬去客房訓避開囝囝d喊聲, 搞到我好似多咗個囝, 但係少咗個老公咁。

複式洋房

我囡囡都係成日扎醒, 之前我係比佢放d手手出黎訓, 依家我會包被扎實/包實佢(好似醫院甘), 佢會有多d安全感, 你不妨試下.
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

洋房

好可惜,囝囝鍾意將手放係頭頂瞓呢!無計啦!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
囝囝於2004/5/19QE出世.重7磅
6/19 10.5 磅
7/19 13磅

民房

My baby also does not sleep after feeding. He needs someone to hug him or play with him for an hour. If he feels tired, he becomes irritable and crying aloud. Then I know that is the time to let him sleep on his bed. I only pat him softly and he fall to sleep. If he is too tired, it may take more time to soothe him. Sometimes he cries more loudly after I put him on the bed, then I will count the time. Most often, he cries less loudly within 5 mins and then falls to sleep. You may count the time when your baby cry. You may find that time flying so slow when your baby cry. That is my experience to share with you.

民房

我BB個半月大, 原本都好似你所講, 一放落床就醒, 又成日彈起, 但同佢轉佐奶咀後就一天光晒, 食住咀咀瞓, 瞓著自然跌出來, 幾好!

民房

我個仔2個幾月大,都係sleep好少,現在俾佢食咗奶咀,改善咗好多,我現在仲同佢去下街,佢無sleep掛住周圍睇,back home 就好好sleep

男爵府

我都覺得比佢食奶咀佢會瞓得好d。

首頁

尾頁

跳至