自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

小朋友開始大,年中我準備唔再請工人,兼大裝修間屋,特別係比佢用到鬼屋咁款的廚房。各位JM,想請教,唔用工人,有乜家電係必備架?
1)洗碗碟機(咩牌子好?)
2)洗衣乾衣二合一(有冇秘訣唔洗熨衫?)
3)二合一蒸焗爐(咩牌子好?)
4)電磁爐定電陶爐好?(呀女會幫手煮飯,所以我唔再用明火)邊個牌子?
5)吸塵機,木地板可唔可以steam?
6)即熱電熱水爐,一個爐係咪可以行全屋?兩廁一廚?咩牌子好?
7)抽油煙機邊個牌子好?易拆落黎洗,同埋入得洗碗碟機
不要Miele,折左都唔捨得買
謝謝各位

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2)洗衣乾衣二合一(有冇秘訣唔洗熨衫?)乾衣會唔會好縐? 乾毛巾我覺得好好, 但衣我唔敢講, 有啲仲會縮水。

5)吸塵機,木地板可唔可以steam?﹣ 之前有會員post吸塵抹地機械人, 哩個好似幾好。

7)抽油煙機邊個牌子好?易拆落黎洗,同埋入得洗碗碟機 ﹣ 抽油煙機我用緊bosch, filter可以放洗碗碟機, 我每星期放洗一次。

子爵府

回覆:唔請工人,大裝修

我都無工人,要返工,媽媽幫手湊兩個,但只有你個list的4,5,同7,其餘我覺得好無謂

伯爵府

好媽媽勳章

引用:2)洗衣乾衣二合一(有冇秘訣唔洗熨衫?)

原帖由 DoReMi媽媽 於 16-01-19 發表
2)洗衣乾衣二合一(有冇秘訣唔洗熨衫?)乾衣會唔會好縐? 乾毛巾我覺得好好, 但衣我唔敢講, 有啲仲會 ...
謝謝,Bosch 抽油煙機吸力夠唔夠?你覺得好唔好用?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我都無工人,要返工,媽媽幫手湊兩個,但只

原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-19 發表
我都無工人,要返工,媽媽幫手湊兩個,但只有你個list的4,5,同7,其餘我覺得好無謂

...
Thank you,其實果幾樣野,又唔係純粹為左有冇工人,我都真係要用先買,我而家個焗爐,又係工人整爛左,所以都要買過個,於是就考慮二合一,慳位嘛

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jlam 發表於 16-1-19 14:10
謝謝,Bosch 抽油煙機吸力夠唔夠?你覺得好唔好用?
我覺得OK, 但因為工人每天會抹爐灶, 所以係咪真係吸力咁好, 我唔敢講, 不過你可以睇埋富士王, 之前我見網評都好好, 但因為我鈡意bosch嘅外形, 先買佢罷了。 如果自己做同用, 梗係揾吸力強勁, 容易清潔, 做小啲吖嘛!

子爵府

一樣要冲洗完先放入去, 所以都一樣好多功夫, 唔值得買

建議唔好二合一, 洗乾分開係最好. 乾完衫從來唔熨

6)即熱電熱水爐,一個爐係咪可以行全屋?兩廁一廚?咩牌子好?
可以行全屋, 但一壞就全屋一齊冇熱水. 廚+客廁共用, 另一個俾主人房

侯爵府

我覺得最重要係吸塵機械人哈哈!但唔知邊款最好,要睇返你屋企幾大,買個可以行勻全屋果d

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

侯爵府

我有洗碗機、拖地吸塵機、電磁爐、電陶爐及蒸焗爐

全部淘返來

洗碗機係必買,好多人無用過以為要過水,其實唔洗過水,早買早享受,建議買大機,我部枱機係panasonic
如搬屋會買坐地大機西門子

jc2009    發表於 16-1-20 11:18
la_source    發表於 16-1-19 15:18
mongng    發表於 16-1-19 15:17
8-)

伯爵府

好媽媽勳章

引用:1)洗碗碟機(咩牌子好?)一樣要冲洗完先放

原帖由 鳥嘴123 於 16-01-19 發表
一樣要冲洗完先放入去, 所以都一樣好多功夫, 唔值得買
唔該哂呀,係喎,分兩個即熱,壞左都仲有一個頂住

乾衣你用邊款?其實我只係唔想「浪」好多衫同埋熨衫。家務之中,我最怕熨衫。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我覺得最重要係吸塵機械人哈哈!但唔知邊款

原帖由 mwmyway 於 16-01-19 發表
我覺得最重要係吸塵機械人哈哈!但唔知邊款最好,要睇返你屋企幾大,買個可以行勻全屋果d

...
哈哈,係呀,呢個都係好重要

男爵府

回覆:jlam 的帖子

我冇工人,目前Dyson係我好幫手,拖地由日日拖變成一星期一次,吸塵機無線係好重要,令我可随時吸,仔女亦會方便地吸自己整污糟既地方!
乾衣機冇用,因為要等太耐,重要係一部有快洗功能既洗衣機! 天氣唔好時!, 用抽濕機仲方便
蒸焗爐平平地用惠而浦,已經好足夠!
另外冇工人開始,我改用屈記水機代替煲水!

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我有洗碗機、拖地吸塵機、電磁爐、電陶爐及

原帖由 二小姐 於 16-01-19 發表
我有洗碗機、拖地吸塵機、電磁爐、電陶爐及蒸焗爐

全部淘返來
淘?平d?都係大牌?

對我來講,洗碗碟機係排第一,我家四位老闆,一日食到黑,多碗洗到痴線,我會崩潰

吸塵機都會買返,以前用kracher,水濾大大部,又係工人用爛左,想買過部可以抹地,咩牌子好?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mwmyway+於+16-01-19+發表我

原帖由 jlam 於 16-01-19 發表
哈哈,係呀,呢個都係好重要
呢個堅正

日日放佢出來行下,放假先開傳統吸塵機吸下d角落位

8-)

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表哈哈,

呢個堅正

日日放佢出來行下,放假先開傳統吸塵機吸下d角落位
機械人牌子please

侯爵府

引用:Quote:原帖由+二小姐+於+16-01-19+發表我有

原帖由 jlam 於 16-01-19 發表
淘?平d?都係大牌?

對我來講,洗碗碟機係排第一,我家四位老闆,一日食到黑,多碗洗到痴線,我會崩潰
拖地吸塵機我淘左八部了

美联扫地机器人家用超薄湿拖擦地机智能吸尘器全自动充电拖地机

8-)

大宅

我淘左部panasonic, 如果你想洗埋大煲/鑊果d, 可以考慮下西門子

呢個我都想知, 而家用緊西門子, 乾完唔熨唔使出街

3)二合一蒸焗爐(咩牌子好?)
我買左部日版panasonic水波爐, 用左兩個月, 覺得好方便, 好好用

5)吸塵機,木地板可唔可以steam?
吸塵機買左Dyson, 上德國amazon買
另外淘左部蒸氣地拖, 木地板都用得

c6話即熱果電用電好金, 最後用返煤氣, 房廁一個, 廳廁+廚一個

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表淘?平

拖地吸塵機我淘左八部了

美联扫地机器人家用超薄湿拖擦地机智能吸尘器全自动充电拖地机
點解係八部呀?好易壞定係幫人淘呀?我立即睇下先

伯爵府

好媽媽勳章

引用:1)洗碗碟機(咩牌子好?)我淘左部panason

原帖由 鋼琴與貓 於 16-01-19 發表
我淘左部panasonic, 如果你想洗埋大煲/鑊果d, 可以考慮下西門子
唔該哂呀。蒸氣地拖係咩牌子?容易拆開清潔嗎?水波爐點用?出來有焗的結果嗎?我個女經常冤我買過個佢焗野呀。

即熱電爐好食電,係咪即係貴過電費?煤氣費抵d呀?定係因為樣樣用電,去到一個大用量就有penalty呀?

我家工人姐姐,長期水電煤各二千幾,赤死我,我見過佢開煤氣爐(煮食果個)取暖,真係氣死我。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:jlam 的帖子

我外國住,牌子幫唔到手。記得買自動抹地、拖地機械人,我用 irobot 美國買平,好好用,放假先開吸塵機吸下 d 死角位 自從呢個機械人抹埋地之後,我就無再蒸汽地下

以前聽人講用煤氣乾衣機好過電,電會皺d ,我娘家同自己屋企都係用煤氣,無得比唔知真唔真,d 衫乾完即刻掛起佢,唔洗熨。如果你買 wrinkle free 既恤衫都唔洗熨,好正

首頁
12345...22

尾頁

跳至