自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

珍珠宮

jlam 發表於 16-1-19 14:32
唔該哂呀,係喎,分兩個即熱,壞左都仲有一個頂住

乾衣你用邊款?其實我只係唔想「浪」好多衫 ...

其實我都唔鍾意浪衫, 要掛上衣架, 跟手又掛到一屋萬國旗, 一日都無人在家又唔敢放出街曬

我都想知道邊隻牌子2合1洗衣乾衣機唔縮水又唔"巢", 同埋會唔會多好多電費

另外, 樓主你女女幾大呀? 可以幫手煮飯好叻女呀

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jlam+發表於+16-1-19+15:04+好快,加

原帖由 elysianfields 於 16-01-19 發表
到時請家務助理, 一星期幾個鐘大清潔, 抹窗大洗廚房廁所
細路大左, 工人的功用細左好多, 無謂放個人用我一 ...
係呀,真係超級認同,我工人最喜歡整爛野,懶啦,唔乾淨啦,我請佢唯一原因係有對大人眼睛響屋企咋,其實都好無奈。反正我而家好多都自做,所以鼓起勇氣部署下,做呢,都唔想occupy哂所有時間,都想趁可以親子時繼續親子。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+jlam+的帖子佢個格層網都要洗架....

原帖由 judycyk 於 16-01-19 發表
回覆 jlam 的帖子

佢個格層網都要洗架....
洗少樣抽氣扇都好嘛

伯爵府

好媽媽勳章

引用:如果大執㕑房,一定要裝洗碗碟機,除非係無

原帖由 mongng 於 16-01-19 發表
如果大執㕑房,一定要裝洗碗碟機,除非係無飯家庭,洗碗碟機真係慳返唔少工夫,因為唔洗自己洗,買左靚碗碟 ...
P我未睇到,放工去望下先得,正話睇過下西門子,我買一定要買大,人多,食多,用多

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表如果要

原帖由 chan_chi_mun 於 16-01-19 發表
既然係發育中青少年,就唔使自己做埋工人嗰份,訓練兩個青少年動手做家務,train佢地輪流洗碗同吸塵拖地, ...
唔得啦,中學生其實好多野做,有人頂下煮飯摺衫,我已經偷笑啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+16-01-19+發表我外

原帖由 jlam 於 16-01-19 發表
唔該哂,irobot香港好似有代理,係咪即係唔洗抹地,佢會抹埋返埋位咁呀?諗起都爽。

乾衣機我都仲睇緊,其 ...
有代理咁好,買得過

係呀!佢抹完地或拖完地就會回番位,好方便!跟機有抹地布跟,我用12 蚊店立體抹塵紙。抹地佢係打直行,拖地佢會不停左右左右咁捽。我用舊款無跟水箱板,我用 swiffer 濕紙拖,都好乾淨,仲乾淨過用吸塵機。佢做完野回位會播音樂,人手拆除塵紙掉左去,插製叉電就得。

我用過二合一洗衣乾衣機,唔洗機過機,如果人多想洗多機衫,就要等乾完先洗得。乾衫既時候,只可以半滿,太滿會唔乾。有地方既分兩部機方便d ,用乾衣機 d 衫實會縮下水,我買新衫慣左買大一個碼預佢縮

我有個蒸汽熨斗,boutique 個d,打左入冷宮好多年

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+mongng+於+16-01-19+發表如果

P我未睇到,放工去望下先得,正話睇過下西門子,我買一定要買大,人多,食多,用多

...
P牌要淘寶,Miele 洗碗機都唔貴,可以夾下價睇多幾個牌子。我乜都掉入去洗ka,黎緊大掃除連洗碗機都好忙,佢要幫手洗花樽,耐冇用果d廚房工具都要大洗一次。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:jlam+發表於+16-1-19+14:32+唔該哂呀

原帖由 yiu_mimi 於 16-01-19 發表
其實我都唔鍾意浪衫, 要掛上衣架, 跟手又掛到一屋萬國旗, 一日都無人在家又唔敢放出街曬

我都想知道邊隻 ...
係啦,唔洗浪,唔洗熨真係幫到好多手,我仲搵緊。

呀女15歲半。其實唔係叻,都係迫返黎,工人煮野唔好食,甚至係唔熟架,於是,佢要自救又救濟下兩個細佬,所以蒸下野,煎下野都可以,我試過點佢去街市賣野打邊爐,佢單拖去,我響屋企睇功課,咁佢做得到架都。所以,我打算煮飯判比大家姐,洗衫判比哥哥,細佬可以執下屋,吸下塵,洗冷氣果d就爸爸負責 .....

我,負責檢討,改進,再鞭策

mesbb    發表於 16-1-24 23:20
yee123480    發表於 16-1-22 10:20
mrschui    發表於 16-1-22 09:22
breezy2012    發表於 16-1-20 12:25
AA2003    發表於 16-1-19 16:25
yiu_mimi    發表於 16-1-19 16:02
seaseafamily    發表於 16-1-19 15:48
sfmeow    發表於 16-1-19 15:28

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+luckybaby2011+於+16-01-19+

如果要分開呢,我會放洗衣乾衣一齊入哂廁所,咁就夠位啦,廚房就洗碗碟機,焗爐,咁可能可以貪心少少買個大 ...
係啊,我見過乾衣機可以掛牆

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表唔該哂

原帖由 sfmeow 於 16-01-19 發表
有代理咁好,買得過

係呀!佢抹完地或拖完地就會回番位,好方便!跟機有抹地布跟,我用12 蚊店 ...
我諗我細仔會好開心咁同個機械人傾計

水晶宮

回覆:chan_chi_mun 的帖子

我果陣連校服都自己熨、女仔貪靚我要靚就自己做

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表P我未

P牌要淘寶,Miele 洗碗機都唔貴,可以夾下價睇多幾個牌子。我乜都掉入去洗ka,黎緊大掃除連洗碗機都好忙, ...
我見西門子10000以下,但Miele 要以上,有d赤,Bosch 我都有睇,都係要萬幾,樣樣都好貴

水晶宮

回覆:sfmeow 的帖子

請問唔好用定咩原因入冷宮?我想買好耐、係怕阻位...

乾衣機既衫除左巢仲殘得好快架

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我果陣連校服都自己熨、女仔貪靚我要靚就自

原帖由 luckybaby2011 於 16-01-19 發表
我果陣連校服都自己熨、女仔貪靚我要靚就自己做
熨衫我地幾個都唔鍾意,真係唔知點解,覺得熨衫又危險又熱,總之就係唔鍾意,我寧願洗廁所都唔想熨衫,校服就焗熨,費事比老師話。我而家有工人就乜都熨,但第時應該唔會熨咁多。

珍珠宮

引用:Quote:二小姐+發表於+16-1-19+14:29+我有洗

原帖由 yiu_mimi 於 16-01-19 發表
全部淘返嚟好吸引!!

可以post link 分享下嗎?
值,用洗碗碟機仲慳水過手洗!我用座地入櫃個種洗碗碟機,裝機個師傅幫我計過,佢話成本連水連電連洗潔精粒,係 2 蚊美金洗1 機碗碟,香港水電平d 我估幾蚊港紙 1 機,洗完碗要買 handcream 搽手都唔止幾蚊啦!煲呀煎 pan、air fryer 、 抽油煙機 d 網乜都掉入去洗,消毒埋好乾淨。

我朋友話洗碗半個鐘啫好快,我就話半個鐘我煲下劇唔好?

yiu_mimi    發表於 16-1-19 16:04

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+16-01-19+發表有代

我諗我細仔會好開心咁同個機械人傾計
係呀!我未有小朋友,我隻貓成日監督機械人抹地

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+mongng+於+16-01-19+發表P牌

我見西門子10000以下,但Miele 要以上,有d赤,Bosch 我都有睇,都係要萬幾,樣樣都好貴

...
唔係呀,Miele 洗碗機有1萬以下,不過唔係build in 款

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表我諗我

原帖由 sfmeow 於 16-01-19 發表
係呀!我未有小朋友,我隻貓成日監督機械人抹地
嘩哈哈哈,我想像到我細仔都會係咁,跟出跟入,然後忍唔住同佢講野

sfmeow    發表於 16-1-19 15:55

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jlam+於+16-01-19+發表我見西

唔係呀,Miele 洗碗機有1萬以下,不過唔係build in 款
Thank you, 唔build in都得架,不過我要大容量,鑊都放得入,我睇埋Miele 先得

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 yiu_mimi 的帖子

乾衣機聽落唔錯,但係我洗衣機可洗7公斤衫,但乾衣機一般只可以乾5公斤,咁咪要乾兩次囉。會唔會好食電呢?

首頁
12345...22

尾頁

跳至