嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

初為人母,寧舍多野問呀,謝謝幫忙!

我囝囝約2個月大,不過他是早了一個月出世的.
1)佢成日想去大大,但好似呵唔出咁,好似好辛苦好用力!佢係食緊雪印思敏兒,有咩計呢 ?

2)佢2個星期前大約可以食到4-5安奶,最近好唔定,由食3安就唔肯食,仲要吐出來添,會唔會有甚麼唔妥呀?

多謝幫忙!
我叫諾恒,2004年5月19日於QE出世,早咗一個月,重3.18KG. :-D

大宅

Re: 初為人母,寧舍多野問呀,謝謝幫忙!

証試回答你問題 :
1. 先兩餐之間比多d水佢飲.
2. 試下"豆"下佢,睇下佢苛唔苛 (方法可問下d老人家或者姑娘). 琴日我工人都係"豆"我個仔苛,就苛到(但我訓左所以唔知佢點"豆")
3. 用棉花棒點d 花士令或者olivia 油, 反時針方向, 輕輕"了"bb肛門 (這是一本育嬰書既教法)
4. 轉奶粉
新手係慘d架啦, 你都好啦, 識上網問, 我生亞大既時候都未有依個website, 有問題都冇地方問呀 ! 希望以上方法幫到你啦 !

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

KARENLAW 寫道:

2)佢2個星期前大約可以食到4-5安奶,最近好唔定,由食3安就唔肯食,仲要吐出來添,會唔會有甚麼唔妥呀?

多謝幫忙!

:mrgreen: :mrgreen: 試吓答咋!
一係可能隻奶味唔啱或食到佢覺唔舒服。柯得辛苦/冇自然冇心機食!
一係未餓未消化晒,夠鐘妳就俾佢!
冇所謂!我哋大家都係每事問;[問題媽咪]

各項參考吓http://search.hk.yahoo.com/yc/hk?p=%B9%C3%A5%A4&u=B&tab=&tx=d&s=-ut&k=%B9%C3%A5%A4
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

Hi Karenlaw,

我囝囝都係兩個半月大, 你遇到嘅問題正係我面對緊嘅一模一樣, 我囝囝又係好似成日呵唔出大大咁, 就算訓覺都會發生好似想呵大大嘅呻吟聲, 於是我會"豆"佢呵幫吓佢, 呢個辦法對於我囝囝ok, 每日可呵一次大大。
至於食奶方面, 我囝囝呢排又係成日嘔奶, 但係其他媽咪話bb嘔奶好正常, 我只好順其自然, 佢一餐食得少或嘔得多, 下一餐自然會食番多d, 只要體重無減少就得。(當然, 嘔得太利害要睇醫生, 因為驚bb脫水)

首頁

尾頁

跳至