自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

本人對邊個買Pandora就冇乜感覺, 因為我都唔戴首飾
Pandora 賣珠比懶人

刊登於 2016-01-18By 辣椒All, 人生思考, 女人心事, 生活文化, 金融理財

[url=https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?s=100&p=http://style.vjmedia.com.hk/2016/01/18/13728]

[p=18, null, left]cc photo by flickr user Jessica Cross

「貧多拿」(又稱潘朵拉)這個topic去年已被人寫到爛,但聖誕節那些大大的廣告版實在十分刺眼,重煩過「蟹樹」。情人節又快到,我那在裡面工作的朋友說,忙完聖誕情人就可以放假去玩了,看來情人節他們又可以在香港賣多幾萬粒。

我和經濟學家男友行過,曾經實地考察,就像睇樓要壓價的人行入去一樣,「嘩無窗嘅」、「樓底咁矮嘅」、「西斜」、「風水唔好」,彈完一輪出番嚟,經濟學家說:「完全唔抵囉」。這些東西,經濟學家識欣賞過鬼,他只識欣賞我。但偏偏幾次行過,特別是尖沙咀那家店,外面要打蛇餅等入舖,好像不用錢任搶一樣。

一粒「貧多拿」$299到$3999都有,但成本據其 interim report 說,gross profit 在2015年第三季是74%,即是$1000一粒的「貧多拿」,成本大約$260,未計燈油火蠟。觀其外表,貌似機器啤出來,任其雕得再靚,經濟學家都覺得只值$40-$70而已。也許 design 的成本很高,原來根據其官網,是 ”handmade” 的,怪不得貴。不過因為是用 wax model去整,之後才用人手打磨鑲嵌,所以其實是 “hand-finished” ,有sales跟你說是 handmade,可能可以投訴她犯了商品說明條例。

至今我仍然不明白這串魚蛋有幾靚,在我眼中像掛在聖誕樹上的聖誕燈一樣,換哪粒珠上去也一樣,毫無美感。真心喜歡這個品牌的人我無心要柴台,這不是一個「我唔鍾意所以全世界都唔可以鍾意 post」,你是可以繼續鍾意的,我只是想分析一下這個品牌的市場定位,去了解其為甚麼那麼受歡迎,為甚麼能賣到這個價錢?

第一招:降低搜尋成本

首先,假設男生送女生禮物,男生的成本是固定的,根據其收入,對女友的喜好或女友的貪心程度有所不同。

送禮的成本=搜尋禮物的成本(a)+禮物的售賣價(b)

情人節,破財買禮物是一件事,但思考送甚麼禮物,成本可能更高。大家都遇過一些朋友,極喜歡某卡通人物,hello kitty、 melody、 叮噹,總之生日就記著買那個卡通人物的禮物,衰晒最多她家也有一件一模一樣的,但主人家不會厭惡,多容易搞掂。「貧多拿」的道理也是一樣,將無窮無盡的選擇,變成 restricted choice,就易搞好多了。

「貧多拿」之所以成功,是因為它成功將(a) 的成本壓縮,全數轉移到(b) 上面。
對男人來說,每次買禮物都是一個考驗。從眾多的產品中揀一種,然後揀品牌、款式、顏色,煩都煩死,sales的作用就是幫男人做這件麻煩事,減低選擇成本。

女生看禮物的價值與實用性、個人喜好、男生的心意,和禮物的晒命值有關。只要女友先有一條「貧多拿」的鍊,男人就可以肯定買粒珠給女友是「實用」的,因為女友已經有條鍊,還有數粒珠,禮物是互補品(complementary good)。第二,女友最少不會厭惡這份禮物,否則就不會買/接受第一條「貧多拿」,所以「喜好」方面又成功處理。第三,本來求其買粒珠給女友是一件毫無心意的事,但好事多為的「貧多拿」會說這粒珠代表「祝福」、那粒又代表「平安」,那粒又代表「美麗」,連message 都幫男人度埋。男人要做的就是走入一家「貧多拿」然後快手執兩粒乸番去送俾女友,多方便,將(a) 壓縮了,所以(b) mark up 貴點也可以接受。

比起買一部新電話,一粒珠就一千幾百蚊,其實又不特別貴。買粒珠又不像買衫買鞋,不怕買錯size、買錯款。男人越怕麻煩,「貧多拿」就越有生意做。

第二招:買開有條路

不過,次次見店內都是女人居多,很少見男人衝進去,看來只要男人買過一條給女人,女人又會因為開了頭,走入去買買買,「貧多拿」成功了。

「貧多拿」另一招就是斬件發售。其實串起一條鍊,分分鐘是幾千蚊的事,但它將這件事分期,好讓人一次只是買一千幾百覺得 affordable,日積月累,其實買了一萬幾千蚊貨。兒時行過百貨公司玩具部,見到火車軌組件,好想買,但爸爸不會買,因為他知道,買了第一架火車,第一條軌,我每次都要再買新的組件,務求砌到百貨公司 display 出來又有山窿又有五層迴旋,還有交通訊號那set才肯罷休。為免我失望,所以他第一件也不會買;而買齊那麼多件,應該要一萬至幾萬元才可以落樓。那些放公仔的玩具屋也是一樣,一旦買了間屋,你就覺得間屋空LL,要買很多公仔塞滿才夠熱鬧,然後就會掉進無底深潭。「貧多拿」真係好毒。

不過,「貧多拿」始終要面對邊際利益遞減的問題。買頭5粒珠,it still works,去到第10粒,第20粒,因為已經有很多粒了,實用度和心意都下跌,不過到時「貧多拿」都賺夠你了。這也是他們要不斷推新款的原因。

港女真正要求高的不多,只是想男友交差而已,條仔求其買到啲嘢返來就算。去到闊太 level,買甚麼鱷魚皮手袋,也是擁著去買,而當擁有的闊太多到一個地步,他們就會擁去買另一樣,擁到太多人有,她們又再尋找新的目標。因此 luxury brand要限量,限量才能 mark up,整體利潤才最高,麻煩的還有會員制,過往買得多才能「發配」一個新袋的 quota,不是收買一個巴黎留學生幫你排隊就買得到。

港女和闊太不同的是,她們喜歡跟風,人有我有,不怕撞款。越多人有,我就越要有,唔好問點解,我就認識這樣的女生,所以「貧多拿」只要將自己造成一種風潮,晒命值一高,港女就會衝著去買/迫男人買了。

好似好多款,其實得一個款

另一種說法是,「貧多拿」款多不會撞款;在我眼中「貧多拿」卻只有一個款,就是一條繩 + n粒嘢,所以其實都係得一款。

然後,買完回來又可以玩。這陣子很多人玩手製銀器皮革焗蛋糕等玩意,但很多港女也很懶,買條「貧多拿」好似又有新款,又可以串來串去,然後 post 上網曬。玩銀器皮革焗蛋糕的人好比會砌lego的人,而將「貧多拿」串來串去的港女,就像玩一歲小孩的玩具:將星形的積木掉入星形的窿裡,將三角形的積木塞入三角形的窿裡。要有得玩但唔好咁難玩,正是愛玩手機遊戲港女的寫照。

港女喜歡這樣,要有得揀,但不要太複雜,不要叫港女自己去深水埗買料穿珠,多煩。所以831框架啱晒港人,特首候選人雖然撞晒款,但有得換下老董、換下當奴再換下豺狼,就好似聖誕有聖誕「貧多拿」系列,情人節有情人節「貧多拿」系列,清明有清明「貧多拿」系列咁,貴夾唔抵,勝在唔駛煩,港女滿足咖啦。

真正有要求的女仔,就知道「貧多拿」是懶人之選。「貧多拿」幫眾多懶人解決問題,降低選擇成本,男的交差女的收貨,所以人家賺錢。先勿論「貧多拿」靚與唔靚,如果有條仔夠膽買條「貧多拿」(或者「蟹樹」) hea 我,即表示他之後也打算買多幾粒珠來 hea我,我只能夠說 you have no chance。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

頭先FB都有人share, 好好笑

gobaa49    發表於 16-3-9 10:50
Aloysiusma    發表於 16-3-9 10:30
tsung    發表於 16-1-20 13:33
wcpcelia    發表於 16-1-20 09:18
good_pig    發表於 16-1-19 20:25

伯爵府

一直都覺得呢 D 玻璃膠珠粒粒一樣+唔值錢(我身邊好多女性親友都係粉所以

gobaa49    發表於 16-3-9 10:50
jc2009    發表於 16-1-20 11:32
優悠在澳洲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jump.jump 發表於 16-1-19 20:26
一直都覺得呢 D 玻璃膠珠粒粒一樣+唔值錢(我身邊好多女性親友都係粉所以) ...

其實首飾..好多野都冇得搵成本去計, 佢地覺得靚咪得..

好多名牌袋唔係真皮, PVC 都賣幾千蚊

janice526    發表於 16-1-20 18:34
pwsmay    發表於 16-1-20 10:56
TRUBIMA    發表於 16-1-20 10:22
囡囡888    發表於 16-1-20 07:56
kristyan    發表於 16-1-20 00:32
elisewaiman    發表於 16-1-19 21:26

公爵府

2024勳章

我都好討壓呢D珠, 唔知靚係邊

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

成3千蚊一條鐵真係唔抵,我寧願買真金。

jc2009    發表於 16-1-20 11:32
wendyplc    發表於 16-1-20 07:03

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

annakit 發表於 16-1-19 20:29
我都好討壓呢D珠, 唔知靚係邊
Agree, 成抽野咁好核突,毫無美感

公爵府

引用:一直都覺得呢 D 玻璃膠珠粒粒一樣+唔值錢

原帖由 jump.jump 於 16-01-19 發表
一直都覺得呢 D 玻璃膠珠粒粒一樣+唔值錢(我身邊好多女性親友都係粉所以) ...
我直情唔知同格仔舖$60-120一條果d有咩分別,我見佢地一樣款

寶石宮

yuyueng 發表於 16-1-19 20:31
成3千蚊一條鐵真係唔抵,我寧願買真金。

其實我又覺得飾物冇話抵唔抵咁....本身已經係D 唔實際O既野...

翡翠宮

回覆:都寫得幾好笑....Pandora 愛好者勿插

未來奶奶以前係英國泰國有做珠寶設計的,話朵朵拉食水勁深,設計完就outsource 哂比泰國廠仔做,所以成本好低。

wcpcelia    發表於 16-1-20 09:19

寶石宮

Dwmn 發表於 16-1-19 20:35
未來奶奶以前係英國泰國有做珠寶設計的,話朵朵拉食水勁深,設計完就outsource 哂比泰國廠仔做,所以成本好 ...

所以真係唔好計人地成本..個brand都值錢丫~~

我有同事以前做沐浴露oem, 佢話平時...都係幾蚊一公升....

出面而家起碼賣 $4X

舖租, 人工, 廣告費...etc

水晶宮

買brand 唔係睇成本。

寶石宮

引用:買brand 唔係睇成本。

原帖由 puppydingo 於 16-01-19 發表
買brand 唔係睇成本。
係,brand係可以有好大mark up

別墅

每一代都有啲貴到離晒譜既流行野,十幾年前咪興Tiffany heart tag 手鍊,攞嚟溝女/晒命,人手一條,死重爛重又冇手工,925銀幾蚊一克咋嘛,賣到咁貴。

TRUBIMA    發表於 16-1-20 10:26
good_pig    發表於 16-1-19 22:44

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我有幾條自己在深水埗揀珠整的,真係滿足到玩穿珠仔的心態。

公爵府

thx

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一向唔鐘意

大宅

都唔明有啲人以為係身份象徵

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:本人對邊個買Pandora就冇乜感覺, 因為我都

原帖由 good_pig 於 16-01-19 發表
本人對邊個買Pandora就冇乜感覺, 因為我都唔戴首飾
Pandora 賣珠比懶人刊登於 2016-01-18By 辣椒All, 人生 ...

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

其實寫得唔係幾好笑,
不過幾真
花花真美好!

首頁
12345...8

尾頁

跳至