樓市動向

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

我都好慘,為左平租同慳車位(老公搵食車)搬到好偏僻,唯有囡囡跟婆婆住,但婆婆跟唔到功課,我晚晚放工要上去,再反屋企車錢要成三十幾蚊,而家變左係埋婆婆屋企住,同老公分左居咁,成年啦同老公感情差左好多,好無奈,想搬反出近婆婆,但租金太貴,+埋停車場跟本負擔唔起,其實我可以厄公屋,但我唔想,呢啲分居生活都唔知要捱到幾時?唔通真係等到正式分居先唔駛煩

大宅

畀面勳章

原文章由 YY239 於 08-9-19 11:26 發表
我都好慘,為左平租同慳車位(老公搵食車)搬到好偏僻,唯有囡囡跟婆婆住,但婆婆跟唔到功課,我晚晚放工要上去,再反屋企車錢要成三十幾蚊,而家變左係埋婆婆屋企住,同老公分左居咁,成年啦同老公感情差左好多,好無奈,想搬反 ...

我好你dd!
老公都是搵食車!是租村屋因為車位平!
但是租屋租金都唔少,好過再俾貴停車場費!
婆婆住邊,你可以找d補習連托管,
我囡囡都是,她放學由補習社接教埋做功課,約6時幾接回囡囡!
你可以找下左近有無,唔使自己咁辛苦!

侯爵府

好媽媽勳章

I remember that....... Almost all the building before 1994? 95? or 96??? (you can check it) are use 'iron' pipe for drinking water. After that year, they should use 'steel' pipe so that water will not turns 'brown' after using for a few years.
i.e. if you want to have clean water, you shoud either rent those new flat (in 10 years) or rent the flat that the landlord have already replaced the old pipe.

原文章由 JOEYJOKY 於 08-9-18 23:50 發表
咁我又唔知要咁貴喎 !!! 但佢應該係租之前同我講... 租左仲要係煲第1水黎飲.. 飲飲吓先發覺..... 唉.... 我都唔知點好..... 我買左個平平地的瀘水器黎過瀘.. 但幾日就要拿出來洗個惢....你要知道.. 我只係用黎煲水飲... 用水量已經係好少.. 冇係屋企cooking 架la.... 就因為咁, 我連bb都唔敢接返屋企住... 費時d水唔清潔. 我阿b得8個半月大... 但我呢到比出面市價平均平1000元租. 你話我應唔應過move 呢 ?
...

男爵府

育兒性格勳章

原文章由 ac321 於 08-9-19 13:09 發表
I remember that....... Almost all the building before 1994? 95? or 96??? (you can check it) are use 'iron' pipe for drinking water. After that year, they should use 'steel' pipe so that water will not ...

原來係咁,咁政府樓是否都一樣,i mean 居屋公屋既喉。
因為我屋企自置公屋(20年樓)入面冇換過,但係d水冇黃,唔通政府換左出面個d?

侯爵府

好媽媽勳章

They are under the same rule =>咁政府樓是否都一樣

I don't know 政府 will change the 'iron' pipe to steel pipe for 政府樓 or not ( I am not living in public eatate). As it should be replaced by the landlord =>政府.
Therefore, for 居屋 and private buildings, the landlord should group together and replace by themself.

原文章由 hunghungb 於 08-9-19 13:40 發表

原來係咁,咁政府樓是否都一樣,i mean 居屋公屋既喉。
因為我屋企自置公屋(20年樓)入面冇換過,但係d水冇黃,唔通政府換左出面個d?

[ 本文章最後由 ac321 於 08-9-19 14:19 編輯 ]

複式洋房

樓主, 我同你一樣啊, 不過我地未有bb, 但想生了, 月入都係2萬到. 我都想知有咩方法解決

原文章由 meIsanGhO 於 08-9-13 01:07 發表
家庭收入雖然不多,
但係冇資格申請公屋,
又冇能力買樓, 冇首期積蓄,
3人家庭月入2萬幾,
又要交孩子學費, 又要比兩邊家庭家用, 又要比租金, 燈油火納, 保險雜費, 個個月清袋, 以後怎麼辦?
老了沒有狗竇, 難道租 ...

別墅

原文章由 傲雪 於 08-9-19 11:16 發表
JOEYJOKY,
路過搭咀, 莫見怪.
如你現在的約是生約且又明年到期, 不如開始睇下樓, 睇到有心水的可提早解約, 唔o岩就睇到o岩.

我本十月中完生約, 7月問業主他會完約后加租, 講完價后未能達成共識, 我默默地去睇樓, 幸 ...

你的意見都唔錯... 因為我呢到個死約係新年前1月中左右完. 到時如果業主冇話加租... 咪一路住生約一路找屋搬..... 唉.. 真係唔想搬黎搬去.. 好辛苦架...
Joey :-D

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 meIsanGhO 於 08-9-13 01:07 發表
家庭收入雖然不多,
但係冇資格申請公屋,
又冇能力買樓, 冇首期積蓄,
3人家庭月入2萬幾,
又要交孩子學費, 又要比兩邊家庭家用, 又要比租金, 燈油火納, 保險雜費, 個個月清袋, 以後怎麼辦?
老了沒有狗竇, 難道租 ...

我同你差唔多,不過我冇小朋友,
所以用少好多,公屋又超哂標,
私人樓咩,又冇咁多錢俾首期,
唔上唔落,如果中個六合彩頭奬有幾百萬就好喇

伯爵府

原文章由 redhat1027 於 08-9-19 14:31 發表
樓主, 我同你一樣啊, 不過我地未有bb, 但想生了, 月入都係2萬到. 我都想知有咩方法解決

我都係同道中人!當年都仲要供樓,儲左3萬幾之後就生左個女,依家都8yrs,收入唔多,老公辛苦儲左30%首期,點知後尾自己份工無做,
蝕$放左層樓,依家租樓都要差唔多$6000,想起當年無$但有青春,依家想儲$買樓真係好難,想伸請公屋無資格,唉好慘呀!

大宅

我地都係不能申請公居的,在租金不斷升嘅情況下,同埋唔想成日搬屋同搵樓租,我地買了天水圍的二手居屋,8xx呎,補地價後9x萬,之前都係諗住做9成半按,但係d保險費好貴,最後都係屋企人幫手,而家月供4千元左右,叫做好過幫人地供樓。
願幼兒都能健康快樂地成長,做一個有用的人。

男爵府

想問天水圍邊個屋苑呀? 8XX呎補埋地價只係9X幾萬咁平?

原文章由 bibian 於 08-9-20 21:46 發表
我地都係不能申請公居的,在租金不斷升嘅情況下,同埋唔想成日搬屋同搵樓租,我地買了天水圍的二手居屋,8xx呎,補地價後9x萬,之前都係諗住做9成半按,但係d保險費好貴,最後都係屋企人幫手,而家月供4千元左右,叫做好過幫人地供樓。 ...

別墅

原文章由 Sharon_1304 於 08-9-21 00:21 發表
想問天水圍邊個屋苑呀? 8XX呎補埋地價只係9X幾萬咁平?

我都想知,介紹埋比我.....
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

大宅

別墅

原文章由 bibian 於 08-9-21 22:25 發表
係天愛苑,我地響2006年買。
你地可以睇下下面成交報價。
http://www.centadata.com/ptest.aspx?type=2&code=BSPPGPBEPP&info=tr&code2=rdoreg:0~regidx:4~regdatemin:01/01/2006~regdatemax:31/12/2006~regperiod:200 ...

多謝回覆,即係網上價錢已經補左地價,最高可以做到幾多乘按揭?? 另外天佑苑係咪都係咁上下價錢? 天水圍好以近西鐵站會方便d,用料會好d,因為天頌好以係短「裝」樓。
為自己的夢想而去想,到自己想到的地方,做自己想做的事。 因為你只有一次的人生及一次的機會去做這全部的事。

大宅

不是每一單成交都是已經補左地價,我想2年前呎價$11xx以上的大致上是補了地價,天愛苑可做到9成半按揭(依稀記得地產說過有屋苑管理,樓齡不太大的樓宇多數可做到9成半按揭)。

當時我們也有考慮天佑苑,但因我以前在附近教書,出入都會撞到以前家長,所以打消了念頭。
若是自由市場的話,相信2者呎價會差不多,"用料好d"我不太肯定,天頌和天富我們都沒有考慮,因為覺得太入。
其實你不妨2個屋苑都去看看,買樓前先做功課,留意呎價走勢,但聽聞說12月樓價會跌。

原文章由 小花子 於 08-9-22 20:58 發表
多謝回覆,即係網上價錢已經補左地價,最高可以做到幾多乘按揭?? 另外天佑苑係咪都係咁上下價錢? 天水圍好以近西鐵站會方便d,用料會好d,因為天頌好以係短「裝」樓。 ...

大宅

原文章由 mim0sa 於 08-9-14 15:58 發表
房協好似有d私家樓出租个wor....租雖然貴d(over4k)但平過private house,because有入息限額,不是人人可apply, u go to their wed site look look 丫.

想問下你地知唔知房協租個啲樓,係咪唔過佢個入息限額就一定租到嫁??同埋會唔會要等好耐先批呢??thx

子爵府

畀面勳章

如果買天水圍就買天盛,因為近西鐵站,方便好多,之後賣出去都
容易d
原文章由 小花子 於 08-9-21 00:55 發表

我都想知,介紹埋比我.....

大宅

我係今年年頭問過吓, 佢哋話5年到
原文章由 kitty1207 於 08-9-23 00:03 發表

想問下你地知唔知房協租個啲樓,係咪唔過佢個入息限額就一定租到嫁??同埋會唔會要等好耐先批呢??thx

男爵府

原來咁多人都係一樣,真係慘

子爵府

原文章由 素兒 於 08-9-23 12:23 發表
如果買天水圍就買天盛,因為近西鐵站,方便好多,之後賣出去都
容易d

但係天盛貴好多哩...未補地價要成90萬以上啦...何況補埋地價 我地哩班人如果買到都好好啦, 住成世啦, 仲諗要賣返出去咩...

首頁
23456...7

尾頁

跳至