自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪一定要上去大陸攞現金帶返香港?有無其他辦法?

子爵府

育兒性格勳章

aliceay 發表於 16-1-20 10:13

千奇唔好帶多過2萬,早前見有post話被海關發現,錢被扣起了。 你去理財版爬下文,有人教在港搵間找換店轉落嚟,但會轉港幣囉,如果要轉人民幣我就唔識啦。

我之前做過,係朋友公司用開嘅相熟找換店,我網上過人民幣去佢大陸戶口,佢就响香港轉港幣俾我。 其實都係個信字,大那那幾十萬我唔敢帶過關

男爵府

引用:Quote:aliceay 發表於 16-1-20 10:13 係咪

原帖由 mielmiel 於 16-01-20 發表
千奇唔好帶多過2萬,早前見有post話被海關發現,錢被扣起了。 你去理財版爬下文,有人教在港搵間找換店轉 ...
螞蟻搬家啦,安全D

水晶宮

我見兑換店成日有大陸人兑錢滙番大陸,唔知由大陸可唔可以兑滙番香港?

珍珠宮

引用:Quote:aliceay 發表於 16-1-20 10:13 係咪

千奇唔好帶多過2萬,早前見有post話被海關發現,錢被扣起了。 你去理財版爬下文,有人教在港搵間找換店轉 ...
大陸銀行匯唔匯到返香港?如果得,不如麻煩一次返大陸銀行辦手續仲安全,錢過落匯款公司佢唔認數咪榨都無

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

育兒性格勳章

wancy_2000 發表於 16-1-20 10:40
螞蟻搬家啦,安全D

我當時等錢用,如果每次只帶2萬,平日又要返工,都唔知要幾耐先搬得晒

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ipodbaby_123 發表於 16-1-20 10:44
大陸銀行匯唔匯到返香港?如果得,不如麻煩一次返大陸銀行辦手續仲安全,錢過落匯款公司佢唔認數咪榨都無:qu ...
大陸銀行匯唔到返香港,有資金管制,最方便都係匯款公司

大宅

引用:Quote:aliceay+發表於+16-1-20+10:13+係咪

所以其實係偏向匯返香港架。攞著咁多現金過關其實都驚驚地

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

你畢錢之前係香港滙上大陸有單據留底,係可以滙返香港同一個戶口。銀行可以幫你辦批文。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

侯爵府

引用:係咪一定要上去大陸攞現金帶返香港?有無其

原帖由 aliceay 於 16-01-20 發表
係要逐小逐小帶
唔可以滙

琥珀宮

可以,但收續費唔知點計

子爵府

大陸有外匯管制,資金基本上是許進不許出的。

循正式手續辦,只能匯出小金額 (具體數目忘了,因為很少人會從銀行正式匯)。超過這個小金額,要去管理局申請批文。

伯爵府

引用:Quote:ipodbaby_123+發表於+16-1-20+10:44+

原帖由 happywindy 於 16-01-20 發表
大陸銀行匯唔到返香港,有資金管制,最方便都係匯款公司
係呀 就算係同一間銀行都唔得架
只能夠螞蟻搬家

侯爵府

引用:我見兑換店成日有大陸人兑錢滙番大陸,唔知

原帖由 幸福花 於 16-01-20 發表
我見兑換店成日有大陸人兑錢滙番大陸,唔知由大陸可唔可以兑滙番香港?
香港滙大陸就得
大陸滙香港係唔得既

幸福花    發表於 16-1-20 11:01

大宅

同多一兩個親人去
在上水銀行入左d 人民幣
然後再上深圳一次
這樣一天可取十萬八萬
上面銀行星期六下午都開
星期日有些分行上午都開

子爵府

育兒性格勳章

aliceay 發表於 16-1-20 10:52
所以其實係偏向匯返香港架。攞著咁多現金過關其實都驚驚地

係呀,朋友公司跟這間找換店經常有幾百萬大額交易,就胆粗粗信佢囉,前後約1個鐘攪掂。

理財版間找換店响深水埗,另外我知上環有間好出名叫 "牛記"。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以匯落黎, 但手續費
多數都係慢慢搬錢落黎

子爵府

育兒性格勳章

ninjarabbit 發表於 16-1-20 10:56
你畢錢之前係香港滙上大陸有單據留底,係可以滙返香港同一個戶口。銀行可以幫你辦批文。 ...

問過啦,我當時在香港工商銀行開了一個港幣戶口及一個深圳大陸戶口,每天轉去深圳戶口做人民幣定期,期滿唔續期可到深圳辦手續全數轉到香港戶口,但我中途貪利息高轉咗買理財產品,銀行話因有投基成份就唔俾轉,另外如在大陸工作有糧單純儲蓄冇投資冇投基成份都可以轉到香港。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢排真係風頭火勢,好彩12月大陸港紙到期全滙咗落來,大陸叻人上年年頭已經開始換美元,特別係做實業嘅早發現咗問題,我知道啲太遲。

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

mielmiel 發表於 16-1-20 11:11
問過啦,我當時在香港工商銀行開了一個港幣戶口及一個深圳大陸戶口,每天轉去深圳戶口做人民幣定期,期滿 ...

我由上年年中開始,將D定期到期就安排滙返香港,啱啱上星期至匯埋最後個少少,一直都無問題。不過我無做過理財產品,只做定期
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

首頁

尾頁

跳至