懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

好唔開心,籮咁大個肚都冇人讓位,好冇助……

每日搭巴士返工,有時會遇著冇位坐,五次中會有一次有人讓座,經常好多人睇到會扮睇唔到,試過差啲暈低,我企喺關愛座隔離,有個媽媽將個位俾個小朋友坐,自己喺度篤電話,都冇諗住抱起小朋友俾我坐,仲要樣衰到望住我個肚,我一擰過去佢即合埋眼扮瞓,個小朋友好細個,應該2歲,換轉係我已抱佢一齊坐讓俾人……

仲試過我讓位俾個企都企唔穩嘅阿婆,全車冇人讓!!!
又試過我讓俾大肚婆,因為見佢想暈咁,點解而家啲人咁冷漠……

我已經標緊冷汗,我知道唔係老馮要俾我坐,但企咁耐真係會唔舒服,見到好多人嘅反應係覺得好可悲……
純呻,真係無處呻,好想喊……
唔係一次半次,係試過好多次,師奶一定唔會讓,後生仔女見到扮見唔到………

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:讓座問題…

開口問人讓啦,依家要自己問人架,好多都會讓

我陀到36周先開始有人讓我咋,我都係蘿咁大個肚,我唔期望人地讓位,只求不推不撞我已很好

男爵府

其實不如考慮早D出門, 或去總站坐
因為真係人地無話必需要讓俾你...
我自己大緊肚仲要抱住個兩歲幾周身郁既仔坐巴士
都唔會特別期望人地讓
有就多謝, 無就認命

子爵府

我上一胎已經歷,産前最尾果兩個星期頂唔住call的士返工,成舊幾水...但個胎緊要...

唔好動胎氣...

大宅

引用:開口問人讓啦,依家要自己問人架,好多都會

原帖由 elaine_20hk 於 16-01-21 發表

我陀到36周先開始有人讓我咋,我都係蘿咁大個肚,我唔期望人 ...
我真係好唔舒服嘅都會開聲嘅,只係純粹呻下現今社會嘅人係如此冷漠……

大肚婆讓座俾大肚婆……
大肚婆讓座俾老人家……
咁有需要嘅人先有位坐……

大宅

引用:其實不如考慮早D出門, 或去總站坐因為真係

原帖由 海獅媽媽 於 16-01-21 發表
其實不如考慮早D出門, 或去總站坐
因為真係人地無話必需要讓俾你...
我自己大緊肚仲要抱住個兩歲幾周身郁既 ...
其實我已經比平時早出門,因為知道自己唔可以太趕,行得快個肚都扯住……
我搭過海巴,中途站上車,上完車已經係公路,好難要我再入返去總站上車啵……

我純粹想呻下,會有其他媽媽感同身受,明白有幾咁無助……

聽到你咁情況都覺得你好辛苦,希望你以後會遇到好多好心人……

我湊大女時都遇過好多好心人嘅,好多時自己一個帶女出街,一手抱女一手拎車仔,都好多人見到會幫我拎車上巴士嘅。

別墅

無得好怨.香港就係咁.
大肚咁耐我都係俾人讓過一次.
但我盡量揀車搭同好早搭車.

反而未大肚前著寛身裙俾人讓過四次.香港人算係咁啦~~

大宅

elaine_20hk 發表於 16-1-21 10:09

我陀到36周先開始有人讓我咋,我都係蘿咁大個肚,我唔期望人 ...
我都死哂心冇人讓坐, 但求唔好撞到我就算。

有D人唔理你係咪大肚,一落車就衝去門口,仲要係你前面過,你唔讓 (扶住柱)縮埋,佢仲要推開你, 喵住你。

都唔知係咩世界。

子爵府

我試過坐緊關愛座, 隔離個阿婆開口叫我讓坐比人添.....我嗰時8個月個肚都已經好大架喇.....
最攪笑係佢老公坐後面嗰行, 隔離位放咗袋野.....

大宅

我好明白樓主。
香港人真係好冷漠,成日口口聲聲話人,到去到自己利益時就只會自私自利。
香港人既質素其實都好低,人地未出車廂已經等唔切衝入去,一坐低就玩電話,見到有老弱婦孺就扮見唔到。
其實我覺得坐關愛座唔係問題,但要時刻留意身邊有冇人有需要坐lor, 如果有就好應該讓坐。

大宅

我試過差啲暈,開口叫人讓俾我。
自己同bb重要過怕尷尬心理啦

複式洋房

我都30週搭地鐵巴士都無人讓坐,我自己就覺得唔讓坐都算,唔好撞到你已經好好,依家啲人個個都趕住去投胎咁,係地鐵站係咁衝,都唔理自己有無撞到人

大宅

引用:我好明白樓主。香港人真係好冷漠,成日口口

原帖由 gigi_qt 於 16-01-21 發表

我好明白樓主。
係啊,我試過坐火車,諗住等人落晒車先上,啲人仲未落晒,但後面個人推我叫我\"行啦~\",我想講你有冇咁急啊,要推我!
我覺得好人好姐坐關愛座完全冇問題,其實講真要讓座唔係只係關愛座嘅人先要讓,我個十一歲嘅女從小已經知要讓座,唔需要叫佢就會自己彈起身讓人坐。
而家啲人好得意,唔讓座俾有需要嘅人都大條道理自覺冇問題,會話點解你大肚我就要讓,點解你年紀大我又要讓你坐,我想講…你哋有朝一日都會大肚/老婆大肚,有朝一日都會變老……
我個人認為能力範圍內去幫助有需要嘅人係好基本嘅事情,現今嘅人太冷漠了……

大宅

回覆 住家甜品 的帖子

今日先遇到個後生仔坐懷愛座一見我行入去,眼望望我個肚(7個月)
就抱住個袋扮訓覺

其實我唔係話一定要坐
只求企入D唔好俾人撞到
有人讓座會唔該前唔該後

(可能自己之前都會讓座俾老人家大肚婆,
感恩自己有需要時都多數有人讓座或有位坐,
將來都要教育小朋友要有同理心+愛心)

大宅

引用:回覆 住家甜品 的帖子今日先遇到個後生仔坐

原帖由 SASAYAKI 於 16-01-21 發表
回覆 住家甜品 的帖子

今日先遇到個後生仔坐懷愛座一見我行入去,眼望望我個肚(7個月)
係啊,就算而家真係有人讓我,我都會笑住唔該佢,有時諗…自己做好自己就算,我見到有需要嘅人仍然會讓座俾佢,even我而家大住個肚,我都試過讓俾婆婆同其他大肚媽媽,呢個係我一直以嚟都有做嘅事,亦都有教我小朋友要做個有愛心嘅人,所以阿女自動會讓座我都好安慰。
上嚟呻純粹感慨而家嘅人真係好自私,連同樣係媽媽嘅都要扮瞓,佢唔讓我都唔係大問題,係佢就咁放個2歲仔自己坐,扶都唔扶住個仔,為咗唔使讓座扮瞓覺,萬一架巴士突然dup停,個小朋友一定飛落地……

首頁

尾頁

跳至