跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

講左成年, 我同老公終於online submit 左form (applicant & sponsor 各一)
整咁耐都因為唔太識寫個5大問題, 我地只結左婚年半, 我同佢屋企人住, 少左好多household expense 寫, 又只有一個好少用既聯名戶口, 又無小朋友... 寫得最多就係朋友圈同過去8年既關係.. 希望影響唔大!

我有少少問題想問大家, 麻煩哂!
1. 我老公幾時去做驗身? 我見個 account 有得拎 health assessment referral letter.
2. submit documents - 係咪有幾多就submit幾多? combine 幾張bank statement係同一個pdf? Scan copy 洗唔洗都要搵醫生/CPA簽名??

唔該哂大家!
p.s. 原來加價左成倍!
我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

男爵府

回覆:sillywing 的帖子

Yes you can print the referral letter and call the clinic to arrange the health check. They will then send the report to the oz immigration directly

公爵府

可以比d8年以黎嘅合照,註明日期及event, ie 日本旅行,家人結婚等塲合嘅合照。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

thank you for ur advice!

複式洋房

sillywing, 我情況跟你差不多, 老公同女都已經係citizen, 剛online幫我申請, 9月入哂基本資料比埋錢, 其他文件同body check 就拖拖拉拉攪到Nov同Jan先完成 ... online check見佢依然record我地係9月申請, 見近來好多人都話要一年先批出, 唔知係咪用呢個日期計呢 ...
老公一直都希望個女可以17年頭過去入prep, 唔知批唔批得切, 個心成日羅羅卷, 感覺網頁上資料好有限, 都唔知交的野齊唔齊, 啱唔啱 ... ...

大宅

回覆:apbb_2011 的帖子

不要氣慮,佢網上寫越早交哂就越快跟進! 有漏佢地會揾你。
你囡囡係澳洲出世?

大宅

我同你差不多同期,我有email俾香港嗰邊office,佢話body check最好等通知先做。而我上個月問嘅時候佢話兩三個月後會assess我嗰份application,我都估計我點都要補資料。

我同你case差不多,我老婆係citizen,而家諗住申請埋我過去,個仔就已拿了passport,希望一切順利。

複式洋房

回覆 sillywing 的帖子

囡囡在HK出世, 因為老公有citizen, 所以佢已經有passport啦!

複式洋房

回覆 hkwai222 的帖子

咁即係大約9月開始申請? 希望大家都早日批出啦~
我原本都驚太早做body check, 但老公話既然出得, 就做左先喎 ...
不過, body check真係好快, 前後2-3working day已經話收到喇

大宅

引用:回覆 hkwai222 的帖子咁即係大約9月開始申

原帖由 apbb_2011 於 16-02-15 發表

回覆 hkwai222 的帖子
book body check 耐唔耐呀?

複式洋房

回覆 sillywing 的帖子

body check 好快, 基本上係今日打去book, 聽日就有得驗, (我weekday). 我果次book星期一驗, 跟住星期五左右上網check, 已經話收到等assess喇!

複式洋房

回覆:apbb_2011 的帖子

除了body check還要做良民証,你地做了未?我12月初已兩樣做齊,但到現時還未有任何消息。

洋房

我都同你地差唔多同期架
我8月中
尋日個CO話兩三個星期內會access我個application呀

大宅

回覆 晴琳媽媽 的帖子

我BODY CHECK同POLICE CHECK都未做, 我等緊佢通知, 因為我份申請佢應該未開始審批, 我係2015年9月頭倒SUBMIT的, 應該三月倒先審到我個份.

我其實都想早啲搞掂BODY CHECK同POLICE CHECK, 但我EMAIL過去HK OFFICE佢話等佢通知先去做都OK喎, 我想問下, 如果你做咗, 係咪IMMI ACCOUNT嗰個叫你做BODY CHECK個ALERT都會冇咗架?

大宅

引用:除了body check還要做良民証,你地做了未?

原帖由 晴琳媽媽 於 16-02-15 發表
除了body check還要做良民証,你地做了未?我12月初已兩樣做齊,但到現時還未有任何消息。

...
良民證不是要等通知收信才做? 爬文見有jm收到通知做完後就好快grant

複式洋房

回覆:hkwai222 的帖子

我是15年5月尾申請的, 在11月尾收到通知驗身和做良民証,在12月初已做齊,但到現在都沒有任何消息。

我是親身去交form, 所以沒有immi account。

複式洋房

我是收到email 通知做的

大宅

回覆:晴琳媽媽 的帖子

12月 撞正聖誕新年假 有機會慢左d! 不過你已經去到最後一step啦!!

洋房

我未收通知, 自己做左, 不過就麻煩左immigration

複式洋房

回覆:終於申請左我老公 (partner visa)

小小分享,我見咁耐都無消息,今朝send 了email 給case officer, 她回覆我原來已於15年12月23日出了 grand letter。我再check多一次我所有email,都找不到於12月23日有收過email,而且網上的status 只是寫已在15年5月尾收到我的application, 沒有其他資料。好彩今朝send email問一問

首頁
12345...6

尾頁

跳至