跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

恭喜恭喜

複式洋房

回覆:晴琳媽媽 的帖子

想問下,係咪佢開始assess就會收到個assess reference & case officer info??
因為我無呢d資料嘅~

大宅

恭喜哂!!! 咁重要既文件,會唔會要去信箱收??

by the way,想問點知邊個係case officer?

我係2016年9月準媽媽~ 多多指教!

複式洋房

回覆:apbb_2011 的帖子

我是5月尾親身交form, 11月尾就收到 email 驗身和做良民証

複式洋房

回覆:sillywing 的帖子

Grand letter 是用email send 給我的,是一個有10頁的pdf file。send email 給我通知做body check 那一個就是case officer

大宅

引用:我是5月尾親身交form, 11月尾就收到 email

原帖由 晴琳媽媽 於 16-02-16 發表
我是5月尾親身交form, 11月尾就收到 email 驗身和做良民証
都好快!! 太開心了,下一步就係執野買機票啦!

複式洋房

咁可能係你親身交form, 我係online apply, 全部自己generate 出嚟,所以唔見你講嘅officer.
Thanks.
Btw, congratulations!!

複式洋房

幾位同期申請的朋友, 三月尾啦~ 你地有收到咩消息嗎? 我仲咩都未有呀!!

大宅

回覆 apbb_2011 的帖子

我都暫時未有消息, 不過我就自己去咗做BODY CHECK, 反正得閒嘛, 但POLICE CHECK我就搵唔到可以喺邊度PRINT封信出嚟, 所以都係要等佢通知...
我同你同期申請, 我估呢兩個月會有消息~~

複式洋房

回覆 hkwai222 的帖子

好開心係呢度有同路人, 可以互相update下, 等的過程真係有點忐忑 ... 加油! 希望大家都早日收到消息!!

男爵府

apbb_2011 發表於 16-3-23 10:46
回覆 hkwai222 的帖子

好開心係呢度有同路人, 可以互相update下, 等的過程真係有點忐忑 ... 加油! 希望大 ...
你好,我同你情況一樣,老公和孩子已入籍及有護照,但暫未決定何時返去,我自己揸BNO, 請問是否不能去到才在當地申請?而要未到前先申請?

複式洋房

回覆 ajfamily 的帖子

呢度識的幾位都係在港申請的
offshore 同 onshore 申請時間長短好似有D唔同, 上返immigration homepage有寫架~

複式洋房

Immigration website 唔準架,我offshore 申請, 網上話5個月。但多數人等10-15個月

男爵府

apbb_2011 發表於 16-3-29 11:29

呢度識的幾位都係在港申請的
真心請教一下,既然onshore 申請也可行,有什麼需要offshore 申請?同埋你在香港申請時,你的丈夫是否也在香港?還未返澳洲?

複式洋房

以我為例, 同老公現在都係HK, 如果去onshore才申請, 期間我又無working visa, 未必可以工作, 但在港申請, 起碼可以賺多幾個月錢才過去呀~ 加上想等女女開始返學才過去呀

男爵府

apbb_2011 發表於 16-3-31 13:34

以我為例, 同老公現在都係HK, 如果去onshore才申請, 期間我又無working visa, 未必 ...

男爵府

ajfamily 發表於 16-4-1 22:10
多謝你的指教。想問問你們是否申請temporary resident visa? 如是,成功申請後,有沒有規定要幾耐過澳洲住才可取得PR 或citizen? 如需要住,請問要住多久呢?是連續住嗎?我上網頁看,好像沒有這個規定,總之兩年後仍是夫妻關係就可以申請了。請問我是否理解錯呢?

大宅

回覆:終於申請左我老公 (partner visa)

有冇人知如果有問題想問移民局d人,係咪只可以打去hotline? 有冇電郵之類?

大宅

我2015年5月 online submit form, 8月submit晒supporting, 完全冇聲氣,可以去邊度問status? 老公仔女都係citizen, 差我

男爵府

catcc2000 發表於 16-4-11 23:23
我2015年5月 online submit form, 8月submit晒supporting, 完全冇聲氣,可以去邊度問status? 老公仔女都係c ...
請問你是否一攞到會過去?如果我未決定幾時過去,洗唔洗都宜家申請?

首頁
12345...6

尾頁

跳至