自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

美之選468 發表於 16-1-23 15:43
可不可以有一個長期開放的露宿者之家呀 ? 一個咁先進的城市到處都有露宿者...好影響社會形象呀 ? 而且也影 ...
香港是有長期開放的露宿者之家,
祗是有規有舉,

有些露宿者喜在外自由度多些

水晶宮

引用:地係無可能唔洗,我去過派飯俾露宿者,有些

原帖由 二小姐 於 16-01-23 發表
地係無可能唔洗,我去過派飯俾露宿者,有些人露宿係迫於無奈有些人好enjoy好企理

佢地唔會走得好遠,因為 ...
咪係囉,好多人都係為鬧而鬧

公爵府

peggy65 發表於 16-1-23 16:04
香港是有長期開放的露宿者之家,
祗是有規有舉,
那麼一定是宣傳不夠LO ? 因大部分人都不知道有.

子爵府

回覆:露宿者不是人嗎

好多無理取鬧嘅人

侯爵府

引用:呢幾日咁凍,夜媽媽洗牆洗地,有無良知良心

原帖由 neko138 於 16-01-23 發表
呢幾日咁凍,夜媽媽洗牆洗地,有無良知良心呀!
露宿者天寒地凍已經食唔飽著唔暖,隧道入面又當風,好難過 ...

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:地係無可能唔洗,我去過派飯俾露宿者,有些

原帖由 二小姐 於 16-01-23 發表
地係無可能唔洗,我去過派飯俾露宿者,有些人露宿係迫於無奈有些人好enjoy好企理

佢地唔會走得好遠,因為 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:peggy65 發表於 16-1-23 16:04 香港

原帖由 美之選468 於 16-01-23 發表
宣傳唔夠?!不如由你講下應該點做。

Minniemouse:-P

公爵府

好媽媽勳章

露宿者天寒地凍已經食唔飽著唔暖,隧道入面又當風,好難過 ...
又唔可以咁話喎,佢哋要定期跟時間做嘢㗎嘛。

而且開晒避寒中心,有些教會又開比佢哋。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:係又鬧唔係又鬧

原帖由 peppep2012 於 16-01-23 發表
係又鬧唔係又鬧
x2

總有離別的時候

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

香港有避寒中心架,佢地唔去關人咩事?隧道本身設計都唔係比人住的,清潔工人做好本份都要罵?咁難道清潔工唔係人嗎?相信大家都知有露宿者住的地方衛生都較差,如果沒有定時洗街真係臭到無朋友,咁清潔工洗街目的係咩?得益者又是誰?罵人都要講道理,一味只有同情心把問題本末倒置,只反映出罵人者本思想有偏差。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

如果佢地一開始喺嗰度瞓就唔洗嘅話…咁好多隧道都一路唔駛洗? 烏煙瘴氣咁好咩?

唔好為鬧而鬧啦…

侯爵府

引用:Quote:peggy65+發表於+16-1-23+16:04+香港

其實佢地唔會唔知道「有」露宿者之家喲,當一個人好需要一樣嘢時,就會去搵,而且佢地露宿者之間都有溝通,又有社工、義工跟進幫忙,無可能不知道。派飯都無宣傳,咪又係大把人排隊,佢地之間有網絡嘅。

只係我地無需要露宿者之家或平時無接觸,就不知道。

8-)

子爵府

引用:Quote:peggy65+發表於+16-1-23+16:04+香港

宣傳唔夠?每次只要凍少少,新聞都一定有提!係你無留意啫

子爵府

我從來唔會扮偉大,唔好話叫佢地去你屋企訓,叫佢地去你屋企樓下大堂訓,你制唔制先!

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:neko138 的帖子

唔洗街,一陣味又閙

大宅

點解唔去避寒中心

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

政府有開避寒中心喎!
香港人,乜都投訴一餐

男爵府

咁都鬧一餐....啲工人咁啱洗到果度者....唔通人地坐定定冇咁凍嚟洗咩?放且果度唔係佢地屋企喎⋯⋯ 講到啲工人特登等天氣凍先洗果度...

大宅

畀面勳章

請睇

珍珠宮

環保接龍勳章

天寒地凍仲要洗地既清潔工夠想返屋企啦! 你估佢地想咁凍先黎洗地架?

大家好,我是子悠~~

首頁

尾頁

跳至