自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

回覆:一個寒流,玩謝香港

3度就話停課,不如宣佈7-8月暑假,1-2月寒假啦!熱又放假,凍又放假,安全舒服晒,正所謂春天不是讀書天,夏日炎炎正好眠,等到秋來冬又到,不如收拾書包好過年。製造多啲王子公主出來。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

snoopybabe 發表於 16-1-25 11:06
以前都冇playgroup 啦!而家?!有D未夠1歲就返啦!
時代係會進步的。
冇錯時代係不斷進步,怪獸家長都進步成為超級怪獸家長!

cheung2013    發表於 16-1-26 01:02

公爵府

春卷 發表於 16-1-25 11:45
可能數據係未試過咁凍,不過差不多咁凍,因為數據係0.1就係0.1 ,最低就係最低,但事實住大西北嘅,真係年 ...

哦 靠自己感受 咁真係準過天文台喎 天氣台區區有記錄架囉 你點感覺到今年唔夠15年前凍 係咪著少左件衫呢

可能我住慣市區啦 對上一次5度以下係十幾年前囉

公爵府

靚姐 發表於 16-1-25 12:35
3度就話停課,不如宣佈7-8月暑假,1-2月寒假啦!熱又放假,凍又放假,安全舒服晒,正所謂春天不是讀書天, ...

所以德望咪超級離譜 你話係咪先

男爵府

其實唔係好凍,冇數字上睇落咁凍,而且口都冇白煙!

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+春卷+於+16-01-25+發表可能數

原帖由 yip144 於 16-01-25 發表
咁咪就係今年最凍囉,咁就唔該未夠70的唔好講自己細個返學有幾棟先啦

我年年沖凍水涼沖到十二月添,關幼稚 ...
我唔知你講緊幼稚園停課,同幼稚園停課梗係冇關係啦,幼稚園鍾意返咪返,唔返咪唔返囉,我以為講緊有冇試過咁凍。
關於停課,其實我覺得返少一日半日學真係無所謂,未話停課前,我覺得因為凍而停課有啲小題大做,因為同8號風球/黑雨唔同,冇影響一般交通。自己決定咪得囉,有啲人唔怕凍去戶外玩都得,有啲又話氣管唔好唔凍得,覺得凍唔舒服咪病假囉。
但停咗就要尊重教育局,咪放日假開心下囉。

男爵府

係香港人玩謝香港人。
咩都大驚小怪。咩都誇到大一大。

男爵府

TMC3012 發表於 16-1-25 09:27
真係香港冇試過咁涷喎, 以前細過冇羽絨都係著都厚厚咁+襪衭返學
70後,印象中,以前冬天好似無乜落雨,乾凍。未試過2、3度,仲要落雨。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我係70後細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開

原帖由 咩都唔識 於 16-01-25 發表
我係70後
細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開門有塊田會成日結霜,口又會噴哂白煙。返學都係著大地牌校褸, ...

記得細個 無論幾多度 都係要返學。
冬天呀媽最鐘意 一早㷛飯
等我哋食左暖啲出門口。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:10度8度就正常啫,+但而家係2,+3度喎,+我真

原帖由 nieualma 於 16-01-25 發表
10度8度就正常啫, 但而家係2, 3度喎, 我真係未試過, 你試過? 其實你唔係70後

...

叫樓主試一下穿校服在課室坐定定兩小時!要冇暖氣既課室!唔可關門!佢坐最近門囗位食晒D強風!佢頂唔頂得到!佢頂到都唔一定其他人都頂到!

最後回覆    發表於 16-1-25 13:51
nieualma    發表於 16-1-25 13:46
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珍珠宮

引用:其實唔係好凍,冇數字上睇落咁凍,而且口都

原帖由 peggykwan 於 16-01-25 發表
其實唔係好凍,冇數字上睇落咁凍,而且口都冇白煙!
個口無白煙係因為周圍環境裏面濕氣重!

男爵府

引用:Quote:原帖由+peggykwan+於+16-01-25+發表

原帖由 bobosweet 於 16-01-25 發表
個口無白煙係因為周圍環境裏面濕氣重!
周圍勁乾燥喎

子爵府

原帖由 咩都唔識 於 16-01-25 發表
我係70後
細個時住圍村,冬天好凍好凍,一開門有塊田會成日結霜,口又會噴哂白煙。返學都係著大地牌校褸, ...
比較紐約、首爾、日本,香港的其實好小事

禁止訪問

引用:雖然30幾年前個氣溫冇而家呢兩日咁低,但都

男爵府

D細佬大個之後就唔識抵抗寒流架啦~ 第日返工就同老細講我細個時天氣凍唔洗返學架喎,咩你唔知咩!
到n年後如真係明日之後,香港應該完全抵抗無力😂又話無衫無暖氣咩都無~

琥珀宮

畀面勳章

剛剛經過公園,成個公園係細路仔逼到爆

公爵府

引用:我都係70後,+但印象中未試過3度,+天文台也

原帖由 jaycee_mami 於 16-01-25 發表
我都係70後, 但印象中未試過3度, 天文台也說這氣溫破了香港五十幾年來的記錄.
...
同意,成60年的紀錄喎!有幾多人有經驗去處理?

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

引用:70後細個時既涷都唔及呢次涷,呢次係59年來

原帖由 belgiumchoco 於 16-01-25 發表
70後細個時既涷都唔及呢次涷,呢次係59年來既低溫,除非係60,70歲以上既人,先會細個時涷過而家

...
60/70後應該都未試過咁

禁止訪問

我的育兒心得勳章

翡翠宮

引用:D細佬大個之後就唔識抵抗寒流架啦~+第日返

原帖由 chelseywong 於 16-01-25 發表
D細佬大個之後就唔識抵抗寒流架啦~ 第日返工就同老細講我細個時天氣凍唔洗返學架喎,咩你唔知咩!
...
咁其實主要睇平時家長點教啦

首頁
34567...9

尾頁

跳至